«Η Επανάσταση μέσα από τα μάτια των ξένων» στις «Ειδικές αποστολές»

Array

«Η Επανάσταση μέσα από τα μάτια των ξένων» είναι το θέμα της ειδικής  εκπομπής- αφιερώματος των «Ειδικών αποστολών», που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, στις 23:00 από την ΕΡΤ1, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στις 25 Μαρτίου του 1821.

Ο Φάνης Παπαθανασίου, η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος ταξιδεύουν στο Ναύπλιο, στο Μεσολόγγι και στην Ύδρα, σε ιστορικές τοποθεσίες-σύμβολα του 1821, εκεί όπου η Ελληνική Επανάσταση συνδέεται ποικιλοτρόπως με τις ευρωπαϊκές διαστάσεις του αγώνα.

Ποιο ήταν το διπλωματικό πλαίσιο της Επανάστασης και ποια στάση τήρησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις στα πρώτα στάδια του πολέμου της ανεξαρτησίας; Πώς δημιουργήθηκε το φιλελληνικό κίνημα και ποια η συμβολή του στις επαναστατικές εξελίξεις; Ποιος ο ρόλος των ξένων στην επιτυχή έκβαση του αγώνα και στην ίδρυση του ελληνικού κράτους;

«Η Επανάσταση μέσα από τα μάτια των ξένων» στις «Ειδικές αποστολές»
Η Μαριλένα Κατσίμη με την πρύτανη του Παντείου Χριστίνα Κουλούρη

Στην εκπομπή μιλούν η πρύτανις του Παντείου Χριστίνα Κουλούρη, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Μπότσιου, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αντώνης Κλάψης. Μαζί τους οι πρέσβεις της Βρετανίας Κέιτι Σμιθ, της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ και της Ρωσίας Αντρέι Μασλόφ και ο καθηγητής Βυζαντινής και Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου Ρόντρικ Μπίτον.

«Η Επανάσταση μέσα από τα μάτια των ξένων» στις «Ειδικές αποστολές»
Ο Πιέρρος Τζανετάκος
με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αντώνη Κλάψη

Συμμετέχουν, επίσης, ο διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών Σωτήρης Ριζάς, ο διευθυντής των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Τάσος Σακελλαρόπουλος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Άννα Καρακατσούλη, η καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών Άντα Διάλλα και ο διδάκτορας Ιστορίας Δημήτρης Μπαχάρας.

Η ειδική εκπομπή-αφιέρωμα «Η Επανάσταση μέσα από τα μάτια των ξένων» θα μεταδοθεί σε επανάληψη, από την ΕΡΤ1,  την Τετάρτη 24 Μαρτίου στις 00:15.

 

Αρχισυνταξία– έρευνα: Πιέρρος Τζανετάκος

Δημοσιογραφική ομάδα: Φάνης Παπαθανασίου, Μαριλένα Κατσίμη, Πιέρρος Τζανετάκος, Γιάννης Σουλιώτης

Μοντάζ: Αθανάσιος Ντόβας, Πέτρος Κωστράκης

Διεύθυνση παραγωγής: Περικλής E. Παπαδημητρίου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος

Υπεύθυνος εκπομπής: Φάνης Παπαθανασίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος