«Φάσμα»: Η εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας επιστρέφει απόψε στο EΡTNEWS

Το «Φάσμα» επιστρέφει απόψε στο ΕΡΤNEWS με νέο κύκλο εκπομπών. Από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 και κάθε δεύτερη Δευτέρα στις 22:00, ρίχνει φως σε αθέατες πτυχές των γεγονότων, αναδεικνύοντας άγνωστες ιστορίες και θέματα που χάνονται στον καταιγισμό των γεγονότων. Οι Γιάννης ΠαπαδόπουλοςΑλεξία ΚαλαϊτζήΈλενα Καρανάτση και Ελβίρα Κρίθαρη δίνουν χώρο και χρόνο στην έρευνα, με στόχο την τεκμηριωμένη και πολύπλευρη ενημέρωση.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για το τι είναι το «Φάσμα» και τι ακριβώς πραγματεύεται το αποψινό πρώτο επεισόδιο.

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Παπαδόπουλος στον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, «το “Φάσμα” είναι μια εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας. Φέτος είναι η δεύτερη σεζόν, με αποψινή πρεμιέρα στις 10 η ώρα. Αυτού του τύπου οι εκπομπές ουσιαστικά προσπαθούν είτε να πιαστούν από ένα θέμα της επικαιρότητας, είτε να βρουν κάτι άλλο με το οποίο δεν έχουν ασχοληθεί τα μέσα, να εμβαθύνουν όσο περισσότερο μπορούν, να αναδείξουν όσο περισσότερες πτυχές ενός θέματος και να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στην ουσία, χωρίς προσπάθειες εντυπωσιασμού, πάντοτε αφιερώνοντας χρόνο και στους συνομιλητές αλλά και στο ίδιο το θέμα.

Το “Φάσμα” θα είναι κυρίως μια διθεματική εκπομπή. Δηλαδή κάθε επεισόδιο θα έχει δύο θέματα, διάρκειας 25 – 30 λεπτών περίπου το καθένα. Και απόψε το πρώτο θέμα είναι η φωτιά στον Έβρο, η μεγάλη αυτή οικολογική καταστροφή που στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους. Και το δεύτερο θέμα της Αλεξίας Καλαϊτζή και της Ελβίρας Κρίθαρη έχει να κάνει με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, με μαρτυρίες ανθρώπων τόσο από το Ισραήλ όσο και μέσα από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και από τη Δυτική Όχθη. […] Στο ρεπορτάζ που έκαναν αναδεικνύουν την ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται και στις δύο πλευρές και σίγουρα στον πόλεμο το πιο δύσκολο είναι να διαχωρίσεις την είδηση από την προπαγάνδα. Πάντα αυτή είναι η μεγαλύτερη δυσκολία ακόμα και για τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στο πεδίο, όπως η Αλεξία που βρέθηκε στο Ισραήλ και κάλυψε τη σύγκρουση από εκεί, πόσο μάλλον για εμάς, είτε ως θεατές είτε ως δημοσιογράφοι που βρισκόμαστε μακριά από τα γεγονότα. Όμως προσπάθησαν να έχουν όσο το δυνατόν πιο σωστή προσέγγιση και για τις δύο πλευρές».

Πώς βίωσε ο ίδιος την επιτόπια έρευνα στον ‘Εβρο; «Νομίζω στη συνείδηση αρκετών πολιτών η μεγάλη φωτιά του Έβρου, πέρα από το ότι κατέστρεψε σχεδόν 1.000.000 στρέμματα γης, ενώ συνέχιζε απρόσκοπτα το έργο της για περίπου 17 ημέρες -είναι πολύ σημαντική οικολογική καταστροφή. Ωστόσο νομίζω ότι δεν αφιερώθηκε τόσο πολύς χρόνος και στο κομμάτι των θυμάτων. Είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι 18 εντοπίστηκαν από την Πυροσβεστική και κλήθηκε ο ιατροδικαστής Έβρου Παύλος Παυλίδης σε μια δυσπρόσιτη πλαγιά έξω από το χωριό του Άβαντα, γύρω στα 6 με 7 χιλιόμετρα – και για εμάς δεν ήταν εύκολο να μεταβούμε εκεί, χρειάστηκε να περπατήσουμε περίπου ενάμιση χιλιόμετρο για να φτάσουμε να βρούμε αυτό το σημείο. Και το σημαντικό που αναδεικνύεται και από τη μαρτυρία του ιατροδικαστή είναι πώς πρέπει να προχωρούν οι διαδικασίες της ταυτοποίησης έτσι ώστε να κλείνει ο κύκλος για αυτές τις οικογένειες, που ακόμη αναζητούν τους ανθρώπους τους.»

Τα υπόλοιπα απόψε, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, στις 22.00 στο EΡTNEWS.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος