Τσερνομπίλ: Νέο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει την έκταση της καταστροφής

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO αποκαλύπτει νέα στοιχεία για το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία. Το «Chernobyl: The Lost Tapes» παρουσιάζει αδημοσίευτο υλικό και ηχητικές συνεντεύξεις που αποτυπώνουν την έκταση του θανάτου και της καταστροφής που ακολούθησαν μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ πριν από 36 χρόνια. 

Όπως αναφέρει το HBO στο δελτίο Τύπου, τριάντα έξι χρόνια μετά την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ στη σοβιετική Ουκρανία, αδημοσίευτο αρχειακό υλικό και ηχητικές συνεντεύξεις με όσους ήταν παρόντες, αποκαλύπτουν την έκταση και την σοβαρότητα της καταστροφής και των μέτρων που έλαβε η σοβιετική κυβέρνηση για να συγκαλύψει το περιστατικό. Όπως αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ, οι Σοβιετικοί αξιωματούχοι απέκρυψαν πολλές από τις λεπτομέρειες της έκρηξης και τους πιθανούς κινδύνους από την άμεση έκθεσή τους στην ραδιενέργεια, και έστειλαν στρατιώτες για να «εκκαθαρίσουν» τις ζημιές και να βοηθήσουν στη συγκάλυψη του συμβάντος.

Τσερνομπίλ: Νέο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει την έκταση της καταστροφής
(HBO)

Οι άνθρωποι που ζούσαν στο Τσέρνομπιλ και σε κοντινές περιοχές, καθώς και οι εργαζόμενοι που ανέλαβαν να καθαρίσουν τις ζημιές στην περιοχή, δεν ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που εγκυμονούσε για την υγεία τους η έκθεση στην ραδιενέργεια. Πολλοί άνθρωποι που εκτέθηκαν σε αυτήν, αρρώστησαν, με αποτέλεσμα να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην σοβιετική ηγεσία. Αυτό συνέβαλε στην εκτεταμένη αναταραχή που τελικά διέλυσε τη Σοβιετική Ένωση, αναφέρει το HBO στο δελτίο Τύπου.

Από την έκρηξη του αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ σκοτώθηκαν δύο εργαζόμενοι του εργοστασίου και 29 ακόμη άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους ήταν πυροσβέστες που έσπευσαν να σβήσουν την πυρκαγιά, πέθαναν αργότερα από δηλητηρίαση που προκάλεσε η ραδιενέργεια, σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ). Κατά τα χρόνια που ακολούθησαν, τα ποσοστά καρκίνου εκτοξεύτηκαν μεταξύ των παιδιών κατά περίπου 90%, αναφέρει το Live Science.

Το 2006, η Greenpeace δημοσίευσε με τη συνδρομή δεκάδων επιστημόνων, έκθεση που αμφισβητούσε ευθέως τα πορίσματα της ΔΕΑΕ και έθετε τις δραματικές επιπτώσεις στην αληθινή τους διάσταση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, πάνω από 93.000 άνθρωποι στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, πέθαναν από ασθένειες που συνδέονταν με έκθεση σε ακτινοβολία. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι περίπου 270.000 άνθρωποι στις χώρες αυτές που εμφάνισαν καρκίνο, δεν θα είχαν νοσήσει αν δεν είχαν εκτεθεί στα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.

Το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα στις 22 Ιουνίου στο HBO.

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος