Το μυθιστόρημα – σταθμός του Ηλία Βενέζη «Αιολική Γη» στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (ρεπορτάζ- φωτογραφίες)

Το Εθνικό Θέατρο θυμίζει την φετινή μαύρη επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, με την μεταφορά στη σκηνή της «Αιολικής Γης» του Ηλία Βενέζη, σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά και διασκευή των Σάββα Κυριακίδη και Δημήτρη Χαλιώτη.

Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ από την σκηνική μεταφορά του μυθιστορήματος, στην σκηνή «Μ. Κοτοπούλη» του Εθνικού Θεάτρου, όπως παρουσιάστηκε στο ενημερωτικό ένθετο της ΕΡΤ «Τέχνες», με την Ματίνα Καλτάκη.

Γεννημένος στο Αϊβαλί το 1904, ο Ηλίας Βενέζης γνώρισε καλά τι θα πει ξεριζωμός. Μάλιστα το 1922, μαζί με άλλους 3.000 Αϊβαλιώτες, έζησε την τραγωδία της αιχμαλωσίας και των Ταγμάτων Εργασίας επί 14 μήνες – ο 18χρονος Βενέζης ήταν ένας από τους μόλις 23 συμπατριώτες του που επιβίωσαν.

Αυτές τις φρικτές εμπειρίες κατέγραψε στο μυθιστόρημά του «Το Νούμερο 31328», που κυκλοφόρησε το 1931. Στην Μικρασία, αλλά στον παράδεισο των παιδικών του χρόνων αυτήν τη φορά, εξελίσσεται και η Αιολική Γη, που ο Βενέζης έγραψε μέσα στην Κατοχή, το 1943.

Είκοσι δύο ηθοποιοί ζωντανεύουν τις αναμνήσεις του Βενέζη από την γενέθλια γη της Μικρασίας στη σκηνή Κοτοπούλη του Θεάτρου Ρεξ. Εκει ο ήρωας του, ο Πέτρος, θα ακούσει τα παραμύθια της γιαγιάς, θα γνωρίσει την ιστορία των προγόνων του αλλά θα νιώσει και τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα.

Οι κάτοικοι της Αιολικής Γης δούλεψαν σκληρά για να την κάνουν εύφορη και φιλόξενη. Κι όταν πια την έκαναν δική τους και την αγάπησαν, έπρεπε να την εγκαταλείψουν, να ζήσουν τον ξεριζωμό και την εγκατάσταση σε ένα αρχικά εχθρικό καινούριο μέρος.

Στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου παίζουν ακόμη ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς, η Χαρά Μάτα Γιαννάτου, ο Κωστής Καλλιβρετάκης, ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Νίκος Καρδώνης, η Γιασεμί Κηλαηδόνη, η Κλεοπάτρα Μάρκου, Έλενα Μαρσίδου, Δημήτρης Μαύρος, Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Ντάσκας, ο Δημήτρης Παπανικολάου, η Γαλήνη Χατζηπασχάλη κ.ά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος