Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2022 με θέμα «Το 1922, πυλώνας στο σήμερα»

Το  Μικρό Παρίσι των Αθηνών διοργανώνεται για 10η χρονιά και σας καλεί σε μια δεκαήμερη  γιορτή μουσικής, τέχνης και πολιτισμού από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου ως την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης κι έχει ως θέμα «Το 1922, πυλώνας στο σήμερα», θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής αλλά και αναγνωρίσει το αποτύπωμα του συνολικού πολιτισμού της Ιωνίας στη σημερινή Αθήνα και τη σημερινή Ελλάδα.

Το πολιτισμικό μωσαϊκό της Σμύρνης είτε στη μουσική είτε σε άλλες τέχνες αποτέλεσε σημείο αναφοράς της Ανατολίας αλλά και της Μεσογείου. Ο απόηχός του είναι υπαρκτός ως τις μέρες μας και φτάνει από τη μέση Ανατολή μέχρι τα βάθη της Ευρώπης.

Όλες εκείνες οι πολιτισμικές συνιστώσες είναι η πηγή έμπνευσης του δημιουργικού δυναμικού του φεστιβάλ το 2022.

Από το ρεμπέτικο στο φραγκολεβαντίνικο και τα καφέ σαντάν, με θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, με θεάματα δρόμου, με εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας,  διαλέξεις, συζητήσεις, με ζωγραφική σε δημόσιους χώρους, με εκπαιδευτικά προγράμματα και παιχνίδια, αλλά και το ήδη καθιερωμένο “Jazz n World music festival” το “Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2022” θα προσπαθήσει να αγγίξει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Σμύρνης του 1922.

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2022 με θέμα «Το 1922, πυλώνας στο σήμερα»

Στη δεκαήμερη γιορτή τέχνης και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας θα συμμετέχουν όπως κάθε χρόνο περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος, σε πολλά επιλεγμένα σημεία (θέατρα, μουσικές σκηνές, γκαλερί, πλατείες, πεζόδρομοι, ωδεία, σχολεία, νεοκλασικά-ιστορικά κτίρια, ξενοδοχεία και άλλοι εναλλακτικοί χώροι) από την πλατεία Ομονοίας μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης, το Μεταξουργείο και τον Άγιο Παύλο, όπου πολλοί δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και αποτελούν εδώ και χρόνια σημεία συνάντησης του αθηναϊκού αστικού πολιτισμού, της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, των μεταναστών, των ταξιδιωτών και των επισκεπτών.

Όλα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει και να αξιοποιεί δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους όπως πχ Εθνικό Ωδείο, Πολυχώρος Αγγέλων Βήμα, μουσική σκηνή Lux πρώην Ακροβάτης, χώροι εστίασης Μπυράκι και Τυπογράφος, galerie Matchpoint, κεντρική βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, πάρκο Πετάνκ, πρώην σιδηροδρομικός σταθμός Αθηνών-Πελοποννήσου, πλατεία Καραϊσκάκη, πλατεία Αγίου Παύλου, πεζόδρομος Μαιζώνος πλ.Βάθη, πλατεία Δουρούτη, μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής, 51ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών κλπ. Η συμβολή του φεστιβάλ στην τουριστική και εμπορική ανάπτυξη καθώς και στην κοινωνική συνοχή έχει αναγνωριστεί επισήμως από κάθε ενδιαφερόμενο σχετικό φορέα.

Το φεστιβάλ που μπολιάζει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας και δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες, για το 2022 συνδιοργανώνεται όπως και τα προηγούμενα χρόνια από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυo, την Περιφέρεια Αττικής και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (OΠΑΝΔΑ).

Το 2013 το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ενώ το 2014 στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ και ένα ειδικό αφιέρωμα στη rive gauche στο μεταπολεμικό Παρίσι, ενώ το θέμα του 2016 ήταν «ομάδα και τέχνες». Το 2017, το μικρό Παρίσι των Αθηνών ήταν αφιερωμένο στη «γυναίκα στην Ευρώπη» και το  2018, το θέμα του φεστιβάλ ήταν «Μάης του ’68. Πενήντα χρόνια μετά…». Το θέμα του 2019 ήταν τα «Cabarets du monde». Το 2020 αναβλήθηκε λόγω πανδημίας και το 2021 διεξήχθη με θέμα “Πολιτισμός και οικολογία”.

Πρόγραμμα 2022

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος