Το ERTnews.gr στις Σπέτσες: Στα «άδυτα» της πρώτης διεθνούς θερινής μουσικής ακαδημίας της Ελλάδας (φωτογραφίες και βίντεο)

Τη φυσιογνωμία του ούτως ή άλλως ξακουστού νησιού των Σπετσών επιχειρεί να αλλάξει η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών με τη δημιουργία της πρώτης Διεθνούς Θερινής Μουσικής Ακαδημίας της Ελλάδας, τα μαθήματα της οποίας ξεκίνησαν στην ιστορική Σχολή και θα διαρκέσουν δέκα ημέρες.

Το ERTnews.gr ήταν στην «πρεμιέρα» της πρώτης περιόδου μαθημάτων της Ακαδημίας και κατέγραψε την εναρκτήρια συναυλία των καταξιωμένων καθηγητών σολίστ, κατά την πρώτη βραδιά, καθώς και μέρος των υψηλού επιπέδου μαθημάτων (Master Classes) που παρακολουθούν οι σχεδόν 40 νέοι μουσικοί από δέκα χώρες.

Μέσα σε ένα καταπράσινο, ειδυλλιακό τοπίο, δίπλα στη θάλασσα, οι μαθητές μπορούν έτσι να συνδυάσουν μέρος των διακοπών τους με σπουδαία ερεθίσματα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στην Ακαδημία, oι ενεργά συμμετέχοντες στα Master Classes θα έχουν τη ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια σειρά από συναυλίες για το ευρύτερο κοινό των Σπετσών.

Τα μαθήματα αφορούν σε φλάουτο, βιολί, βιολοντσέλο και τρομπόνι, ενώ δεν λείπουν και αυτά του τραγουδιού, από κοινού με τα σεμινάρια Τεχνικής Alexandrer, που έχουν να κάνουν με τη σωστή στάση και ισορροπία του σώματος.

Στην εναρκτήρια συναυλία της 6ης Ιουλίου ήταν ενδεικτική η τοποθέτηση του τρομπονίστα καθηγητή, πριν κλείσει τη βραδιά. Συγκινημένος, απευθύνθηκε στο κοινό και είπε ότι νιώθει πως «βρίσκεται στον παράδεισο». «Δεν ξέρουμε τι θα έρθει μετά την ιστορία με την πανδημία και είχαμε πάνω από ένα χρόνο να κάνουμε αυτό που αγαπάμε: μουσική» ανέφερε με νόημα.

Πάντως, ενδεικτικό της εντύπωσης που έχει ήδη δημιουργήσει η ίδρυση της Ακαδημίας στο νησί, είναι η διάθεση τριών μουσικόφιλων εφήβων από την περιοχή που έσπευσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, μετά την έναρξή της, ώστε να παρακολουθούν ως ακροατές τα μαθήματα. Το αίτημά τους εισακούστηκε από τη διοίκησή της Διεθνούς Μουσικής Ακαδημίας της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών (ΜΑΑΚΣΣ).

Σημειώνεται ότι οι διακριθέντες μαθητές της Ακαδημίας, μετά το πέρας των μαθημάτων του Ιουλίου, θα συμπράξουν με καθηγητές τους αλλά και την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, στην καταληκτική συναυλία του επιμορφωτικού δεκαημέρου. Το ERTnews.gr θα επανέλθει με οπτικό υλικό από την εν λόγω εκδήλωση.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ακαδημίας λειτουργεί ακόμα και τμήμα «Μύησης στην κλασική μουσική» για πολύ μικρά παιδιά, κατοίκους του νησιού. Στόχος η επαφή των παιδιών από μικρή ηλικία με την Τέχνη της κλασικής μουσικής, ως ερέθισμα για να τη διερευνήσουν και μελετήσουν μελλοντικά.

Πάντως καθοριστική, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, είναι και η συμβολή των χορηγών, για την επιτυχία της διοργάνωσης.

Η μουσικόφιλη Λένη Κονιαλίδη, επικεφαλής της Ακαδημίας, εκφράζοντας τις σκέψεις της στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, εξήγησε ότι το όραμά της έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, φιλοδοξώντας να εδραιωθεί στο νησί των Σπετσών μια μεγάλη κοιτίδα νέων μουσικών με λαμπρό μέλλον. «Είχα δει αυτά τα μεγάλα κτίρια της Σχολής και σκέφτηκα τι ωραία που θα ήταν να γέμιζαν μουσική», είπε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, για το πώς της γεννήθηκε η ιδέα.

Από την πλευρά της, η Ζωή Παπαδάκη, Διευθύντρια του Ιδρύματος της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, μίλησε για μια προσπάθεια ώστε η ιστορική Σχολή να «ζωντανέψει» πολυεπίπεδα, με στόχο της Οργανωτικής Επιτροπής του Ιδρύματος, αλλά και της ίδιας, να αποτελεί η καθιέρωση μιας μεγάλης σειράς εκδηλώσεων, σεμιναρίων, κύκλων επιμόρφωσης που επιπλέον θα επανασυστήσουν το νησί ανά τον κόσμο και ως τόπο εκπαιδευτικής και πολιτιστικής δράσης. «Έχουμε την προσφατη οικονομική στήριξη του υπουργείου Παιδείας, που πρόσφατα μας επέτρεψε να σχεδιάσουμε την ανακαίνιση ενός ακόμη εκ των κτιρίων του ιδρύματος», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ.

Σε τοποθετήσεις του, ο Δρ. Γιώργος Κωστελένος, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος και απόφοιτος της Σχολής, εξήρε την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία λίγα μόλις χρόνια, ώστε να ενεργοποιηθεί το ίδρυμα και πάλι, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει γίνει τόσο στο επίπεδο ανακαίνισης των ιστορικών εγκαταστάσεων, όσο και στο οργανωτικό, εν γένει. «Υπήρξαν κακές εποχές για το ίδρυμα, υπήρξε και περίοδος που δεν μπορούσαν να πληρωθούν μισθοί. Η αλλαγή ξεκίνησε το 2016», είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Αντίστοιχα, ο Λεόντιος Πορτοκαλάκης, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών και απόφοιτος της Σχολής, επισήμανε την αναγκαιότητα στήριξης του εγχειρήματος, δεδομένου ότι έχει υπάξει ήδη ανταπόκριση και ενίσχυση από το υπουργείο Παιδείας κι έτσι συντελείται έργο, κάτι που δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο. «Ήδη κινούνται οι διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας ολοκληρώνοντας τη σχετική μελέτη που έχει ήδη εκπονηθεί», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Η Αναργύρειος και Κοργιαλένειός Σχολή Σπετσών έπαψε να λειτουργεί ως σχολείο το 1983 και τα τελευταία λίγα χρόνια, ως κοινωφελές ίδρυμα, αποκτά ξανά εκπαιδευτικό αλλά και πολιτιστικό χαρακτήρα, φιλοξενώντας συνεδρία και διάφορες εκδηλώσεις με διοργανωτές και συμμετέχοντας από πολλές χώρες. Μάλιστα, τις τελευταίες σεζόν μια σειρά από ξακουστά επιστημονικά συνέδρια, λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις της, ενώ μια μεγάλη συνέχεια έπεται με μια σειρά από projects εκπαιδευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Περισσότερες πληροφορίες για τη Σχολή, εδώ.

Στην Ακαδημία, διδάσκουν οι παρακάτω καθηγητές:

  • Τραγούδι • MARCIN HABELA | www.hesge.ch/hem/annuaire/marcin-habela Καθ. στο Πανεπιστήμιο Μουσικής Γενεύης, Ελβετία
  • Βιολί • BARTEK NIZIOL | www.bartekniziol.com Καθ. στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Βέρνης, Ελβετία
  • Βιολοντσέλο • DENIS SEVERIN | www.denisseverin.com Καθ. στο Πανεπιστήμιο Μουσικής Γενεύης / Πανεπιστήμιο Τεχνών Βέρνης, Ελβετία
  • Φλάουτο • ΝΑΤΑΛΙΑ ΓΕΡΑΚΗ | www.nataliagerakis.com Καθ. στο Ωδείο Αθηνών / Κρατικό Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Στουτγάρδης, Γερμανία
  • Tρομπόνι • JAMIE WILLIAMS | www.jamiewilliams.de Καθ. στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου Ρόστοκ, Γερμανία
  • Τεχνικής Alexander • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΓΥΡΑΤΟΣ | www.holisticawarenesscenter.com

Στο μεταξύ, με αφορμή την εικοσαετή απουσία του διεθνώς διακεκριμένου συνθέτη και μαθητή της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών Ιάνη Ξενάκη (1922-2001), διοργανώνεται, σε συνεργασία με την Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, αναδρομική έκθεση με τον τίτλο «ΧΧΧ = Xenakis3: ο μουσικός, ο μαθηματικός, ο μηχανικός», η οποία συγκεντρώνει υλικό που σχετίζεται με τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη με τον μοναδικό και ρηξικέλευθο μουσικό έργο, που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία της μουσικής του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

H έκθεση παρουσιάζει την καλλιτεχνική ζωή και τα έργα του συνθέτη, με περισσότερα από 70 εκθέματα και τεκμήρια όπως χειρόγραφα, βιβλία, ανάτυπες φωτογραφίες, σχέδια, παρτιτούρες, ηχογραφήσεις, βίντεο που προέρχονται από την συλλογή της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Επιμέλεια: Gabriella Spanò, μουσικολόγος της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου ‘Οι φίλοι της Μουσικής’.

Ημερομηνίες: 10-13 Ιουλίου 2021. Παρουσίαση με ξενάγηση Κυριακή 11 Ιουλίου στα ελληνικά και Δευτέρα 12 Ιουλίου στα αγγλικά.

Επικοινωνία

Ίδρυμα A.Κ.Σ.Σ. – Γραφείο Διοίκησης, Ακαδημίας 39, 10672 Αθήνα
τηλ.: 210 3613751 | ηλεκτρ. διεύθυνση: musicacademy.akss@gmail.com
Facebook: Music Academy of Anargyrios and Korgialenios School of Spetses

*Η Μουσική Ακαδημία της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών τηρεί όλα τα μέτρα και τις προδιαγραφές ασφαλείας ενάντια στη διασπορά της νόσου COVID19.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Λιακόγκονας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος