Το «Ελληνικό Ανεξάρτητο Σινεμά» στον κινηματογράφο Δαναό

Μια μοναδική προβολή της ασπρόμαυρης ταινίας «NO BUDGET STORY»του Ρένου Χαραλαμπίδη, που άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα της στο ελληνικό σινεμά καθώς και σε μια ολόκληρη εποχή, έρχεται στον κιν/φο ΔΑΝΑΟ την Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Απριλίου στις 21:45.

Η ταινία που ουσιαστικά εγκαινίασε το «Ελληνικό Ανεξάρτητο Σινεμά», ξαναπαρουσιάζεται με διαφορετική μουσική. Σύμφωνα με τον δημιουργό της ταινίας «…το πλήρωμα του χρόνου όμως ήρθε και έφερε την ωριμότητα μου σαν συνθέτη και την δημιουργία του soundtrack».

Το «Ελληνικό Ανεξάρτητο Σινεμά» στον κινηματογράφο Δαναό

Μαζί μια έκπληξη θα περιμένει το σινεφίλ κοινό: Η μικρού μήκους ταινία του Θάνου Κερμίτση, «ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ», σε παραγωγή ΑbFab Productions, κάνει την πρεμιέρα της συνοδεύοντας το «NO BUDGET STORY».

Το «Ελληνικό Ανεξάρτητο Σινεμά» στον κινηματογράφο Δαναό

«NO BUDGET STORY»

Το φιλμ διαπραγματεύεται τον ουτοπικό πόθο ενός νέου που φαντασιώνεται πως είναι σκηνοθέτης, να κάνει μια ποιητική-διαστημική ταινία αυστηρά προσωπικής έκφρασης. Που δηλαδή δεν ενδιαφέρει κανέναν, ούτε καν τον ίδιο, αλλά θρέφει την προσωπική του ματαιοδοξία. Για να βρει χρηματοδότηση, το περιβόητο «μπάτζετ», θα μπλέξει με τον καλλιτεχνικό υπόκοσμο. Θα βγει τελικά κερδισμένος αφού θα μάθει καλύτερα τον εαυτό του ξεχνώντας ή καλύτερα αδιαφορώντας για το σινεμά που δεν έχει μέσα του πραγματική ζωή. Πρόκειται για μιά ταινία αυτογνωσίας, όπως κατά βάθος είναι όλες οι ταινίες του Χαραλαμπίδη.

Ρομαντικός κινηματογράφος κατευθείαν από την φωτιά της νιότης.

Τον Νοέμβριο του 1997 έγινε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η πρώτη προβολή μιας ταινίας που άφησε δυνατά την σφραγίδα της στο ελληνικό σινεμά αλλά και σε μια ολόκληρη εποχή, της δεκαετίας του ‘90. Το ασπρόμαυρο NO BUDGET STORY, ενός εικοσιεξάχρονου τότε σκηνοθέτη – ίσως του νεώτερου που γνώρισε η Ελλάδα τον προηγούμενο αιώνα και εξυμνήθηκε απο το VARIETY, ουσιαστικά εγκαινίασε το «Ελληνικό Ανεξάρτητο Σινεμά». Κι όμως σύμφωνα με τον δημιουργό η ταινία «δεν έχει ολοκληρωθεί…». Έπρεπε να περάσουν πάνω από 20 χρόνια για να βρει την μουσική της. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο σκηνοθέτης: «Η ταινία όλα αυτά τα χρόνια ήταν για μένα μια εκκρεμότητα. Έπρεπε να αποκτήσει δική της μουσική, μιάς και όταν είχε βγει στις αίθουσες είχα ανασφάλεια και κατέφυγα στην μουσική επιμέλεια από γνωστές μελωδίες που άκουγα όταν έγραφα το σενάριο και προσπέρασα το ενδεχόμενο να γραφτεί πρωτότυπο soundtrack. Είχα αρχίσει να συνθέτω από τότε τα βασικά μουσικά θέματα αλλά οι ελλείψεις μου σαν μουσικός δεν μου επέτρεψαν να κάνω αυτό που μου ζητούσε το φιλμ. Το πλήρωμα του χρόνου όμως ήρθε και έφερε την ωριμότητα μου σαν συνθέτη και την δημιουργία του soundtrack». Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η μοναδική περίπτωση, τουλάχιστον στην Ελλάδα, που κινηματογραφική ταινία ξαναπαρουσιάζεται με διαφορετική μουσική.

Συντελεστές Ταινίας

CAST I Γιάννης Μποσταντζόγλου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Δήμητρα Παπαδήμα, Γιώργος Βουλτάτζης, Βάνα Πεφάνη, Κώστας Ξυκομηνός, Κώστας Μπάρας

ΣΕΝΑΡΙΟ & ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Ι Ρένος Χαραλαμπίδης

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ Ι Νίκος Βεργέτης

EXECUTIVE PRODUCER Ι Διονύσης Παναγιωτάκης

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ι Δημήτρης Κορδελάς

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ι Ανθή Βερίκια

ΗΧΟΛΗΨΙΑ Ι Στέφανος Ευθυμίου

ΕΙΔΙΚΑ ΕΦΕ Ι Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

ΜΟΝΤΑΖ Ι Ντίνος Βαμβακούσης

ΜΙΞΗ ΗΧΟΥ Ι Θανάσης Αρβανίτης

Το «Ελληνικό Ανεξάρτητο Σινεμά» στον κινηματογράφο Δαναό

«Συμπτώματα»

Έπειτα από ένα παράνομο πάρτι εν μέσω καραντίνας, ένας μοναχικός εργένης αρχίζει και εμφανίζει συμπτώματα που θα τον οδηγήσουν στο κατώφλι του Θανάτου… ή και μιας Νέας Ζωής.

Στα τέλη του 2020, η ΑbFab Productions ανέθεσε σε μια ομάδα σκηνοθετών να δημιουργήσουν ιστορίες σχετικά με την πρωτόγνωρη εμπειρία του εγκλεισμού, χρηματοδότησε και παρήγαγε τις ιδέες των δημιουργών. Ο Θάνος Κερμίτσης, σκηνοθέτης της ταινίας λέει χαρακτηριστικά, «Δυο καραντίνες, τέσσερις τοίχοι. Στοιχεία που μας έφεραν όλους αντιμέτωπους με τα όρια μας, τις σκέψεις μας και τους φόβους μας, ιδιαίτερα με αυτούς της μοναξιάς, της αρρώστιας και του θανάτου. Υποθέτω κι εγώ, όπως και ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας, ήθελα να κάνω κάτι για να νιώσω ζωντανός, να νιώσω πιο “εδώ”. Ταινία για την καραντίνα, εν μέσω καραντίνας; Ταινία για την καραντίνα, εν μέσω καραντίνας λοιπόν. Κάτι για να ξορκιστεί, με μαύρο χιούμορ το κάθε “γαμωσαλόνι” που μας έπνιξε και μας ήπιε το αίμα».

Το «Ελληνικό Ανεξάρτητο Σινεμά» στον κινηματογράφο Δαναό

Διάρκεια Μικρού μήκους: 12′

Συντελεστές Ταινίας

CAST I Γιώργος Τριανταφυλλίδης

ΣΕΝΑΡΙΟ & ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Ι Θάνος Κερμίτσης

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ Ι Κυριακή Βήρου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι Κυριάκος Γκίκας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ι Στάθης Γαλαζούλας

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ι Λουκία Λυμπέρη -Ωραιοπούλου

ΗΧΟΛΗΨΙΑ Ι Αντώνης Κουτελιάς

ΜΑΚΙΓΙΑΖ Ι Γεωργία Αντωνοπούλου

ΜΟΝΤΑΖ Ι Κυριάκος Γκίκας

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ Ι Παναγιώτης Γασπαράτος

ΜΙΞΗ ΗΧΟΥ Ι Νίκος Σακαρέλος

ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ Ι Δημήτρης Καρτέρης

POST-PRODUCTION COORDINATOR I Γιάννης Ζαφείρης

Το «Ελληνικό Ανεξάρτητο Σινεμά» στον κινηματογράφο Δαναό

Λίγα λόγια για τον Θάνο Κερμίτση

Ο Θάνος Κερμίτσης γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Film & Tv Studies του New York College, απόφοιτος του τμήματος Post Production του ομίλου Intergraphics αλλά και απόφοιτος του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Απο το 2008, έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους ενώ η πρώτη του μεγάλου μήκους ήταν η πολυβραβευμένη ταινία επικής φαντασίας “Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος”. Έχει επίσης συμμετάσχει σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους ώς μοντέρ αλλά και διευθυντής φωτογραφίας. Όλες οι ταινίες του έχουν διακριθεί και βραβευτεί σε διεθνή και εγχώρια κινηματογραφικά φεστιβάλ. Έχει βραβευτεί ώς σεναριογράφος τρεις φορές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σεναρίου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, με τα σενάρια “Family Park” και “3L3N1” το 2015 και το “4 Κύκλοι” το 2017. Το 2017 συμμετείχε στο 40o Εθνικό Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους ταινιών Δράμας με την ταινία “Καληνύχτα” η οποία απέσπασε δύο βραβεία. Το 2016 σε συνεργασία με τον ηθοποιό-σκηνοθέτη Δημήτρη Λάλο, δίδαξε σε σεμινάρια υποκριτικής κινηματογράφου, στο Θέατρο Εν Αθήναις. Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Ιονίων Νήσων, που έλαβε χώρα στην Λευκάδα το 2012 και το 2013. Το 2022 σκηνοθέτησε την μικρού μήκους ταινία “Συμπτώματα”.

Το «Ελληνικό Ανεξάρτητο Σινεμά» στον κινηματογράφο Δαναό

Πληροφορίες Προβολών

«No Budget Story» και «Συμπτώματα»

Δευτέρα 3 & Τρίτη 4 Απριλίου 21:45

στον κιν/φο ΔΑΝΑΟ 

Εισιτήρια: www.danaoscinema.gr

Τιμή εισιτηρίου: 8€

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος