Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2025

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), ενός από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, που λαμβάνουν χώρα τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, με τη συμμετοχή των 50 χωρών που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση. 

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2025 με κεντρικό θέμα «Αρχιτεκτονική κληρονομιά. Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον», το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προγραμματίζει τις παρακάτω δράσεις:

  • 26 Σεπτεμβρίου | 11.00-12.00 | Υπαίθρια έκθεση «Μνήμη και Λίθοι»
    ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ: «Γνωριμία με τα ποικίλα αρχιτεκτονικά μνημεία της αρχαίας Θεσσαλονίκης και με τις χρήσεις που αυτά υπηρέτησαν μέσα στο μακραίωνο βίο τους μέχρι σήμερα».
  • 27 & 28 Σεπτεμβρίου | 10.30-12.30 | Φουαγιέ Μουσείου
    ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: «Οι τρεις ταφές του ιωνικού ναού της Πλατείας Αντιγονιδών. 25 αιώνες μιας δύσκολης πορείας επιβίωσης ενός σημαντικού οικοδομήματος εκτός και εντός του οικοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης».

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1985 και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1999, αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά συμμετοχικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, που λαμβάνουν χώρα τον Σεπτέμβριο κάθε έτους με τη συμμετοχή των 50 χωρών που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Σύμβαση.

Σκοπός του θεσμού είναι να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους πολίτες ως προς τον πλούτο και την πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης, να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ανεκτικότητα, τόσο στην Ευρώπη όσο και πέρα από τα σύνορά της. Παράλληλα, αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού και των αρχών για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι νέων απειλών, καθώς και στην ενεργοποίηση της Ευρώπης ώστε να ανταποκριθεί στις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των ΕΗΠΚ από το 1996 με εθνικό συντονιστή του προγράμματος τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος