Τι θα ακούσουμε στο «Istorima – Συνδέσου με την Ιστορία σου» αυτήν την εβδομάδα

Array

Πώς στιγματίζει τη ζωή ενός επιβάτη του «Εξπρές Σάμινα» το πολύνεκρο ναυάγιο; Γιατί επέστρεψε στην Κρήτη ένας Γερμανός στρατιώτης, δεκαετίες μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Πόσες ιστορίες έχει να μας πει ο Αθηναίος ΠΑΟΚτζής για τους χούλιγκαν της δεκαετίας του 1980; Πώς είναι να είσαι ο τρισέγγονος της νεράιδας της Αμοργού;

Αυτές είναι μερικές από τις σημαντικές ιστορίες ανθρώπων, που οι ζωές και οι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας.

Τις ιστορίες αυτές που συλλέγει και καταγράφει το «Istorima», τις οποίες συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming και τις αφηγούνται οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, μπορείτε να ακούσετε στο ομώνυμο podcast στο ERTecho.

Ιστορίες ζωής, που μας άλλαξαν ή μας προσδιόρισαν, ιστορίες σύγχρονες ή παλιές. Ιστορίες που θα μπορούσαν να χαθούν στον χρόνο.

Την εβδομάδα 5-11 Δεκεμβρίου 2022 θα ακούσουμε:

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

«Προτιμούσα να πνιγώ εγώ, παρά να αφήσω τον πατέρα μου»
Επιβάτης στο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» τον Σεπτέμβριο του 2000 στην Πάρο, ο Απόστολος Γιαννιός διηγείται τις εφιαλτικές στιγμές μέχρι τη διάσωση, με μια σοκαριστική ηρεμία. Διαγράφεται ποτέ ο εφιάλτης; Πώς ζουν οι μνήμες έπειτα από χρόνια;

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

«Ο Γερμανός στρατιώτης που ζούσε στο σπίτι μας»
Ύστερα από δεκαετίες, ένας Γερμανός στρατιώτης επιστρέφει στην Κρήτη και αναζητεί την οικογένεια της Χαρίκλειας Φουρναράκη, στο σπίτι της οποίας έμενε στην Κατοχή.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

«Μωρό ανταρτών ανακαλύπτεται από τον Εθνικό Στρατό»
Στα Πιέρια όρη στον Εμφύλιο, δύο νέοι αντάρτες παντρεύονται και αποκτούν ένα μωρό. Όταν η ομάδα τους καταδιώκεται από ένα απόσπασμα του Εθνικού Στρατού, το κλάμα του κινδυνεύει να προδώσει τη θέση τους.

Κάθε Κυριακή επιστρέφουμε με διπλό επεισόδιο, ένα στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

«Χούλιγκαν το ’80» «Ντου», πορείες, ενέδρες και λιθοβολισμοί. Ο Γιάννης Πολιτάκος, ως έφηβος, συμμετέχει σε ομάδες χούλιγκαν τη δεκαετία του ’80.

«An encounter with the man who burned down my village»
When the Germans burned the village of Kosmas, Yorgos Mermigkas lost everything. Greek collaborators participated alongside the Nazis. Years later, Mermigkas comes face to face with one of them.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts κάθε Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή (διαθέσιμα από τις 21:00). Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11:00 και το αγγλικό από τις 17:00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται και από τη Φωνή της Ελλάδας.

Info

Το Istorima δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του Istorima προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων κι ιστορίες του τόπου τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος