Η “αναμέτρηση” του Γιώργου Κοτανίδη με τον Νομπελίστα φυσικό Ρίτσαρντ Φάυνμαν, στο έργο του Peter Parnell «QED» ή «Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν» ζωντανεύει ξανά στη σκηνή του Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, για περιορισμένες παραστάσεις.
Η παράσταση ανέβηκε με την αρωγή της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και εξελίχθηκε σε μία «ξεχωριστή γιορτή της Φυσικής με τους σημαντικότερους Έλληνες Φυσικούς να συνομιλούν πριν και μετά την παράσταση με το κοινό».
Οι νέες ημερομηνίες είναι: 11,12/17,18/25,26 Ιανουαρίου 2016.
Στις νέες παραστάσεις θα μιλήσουν οι Κώστας Νιάρχος, Στέφανος Τσιτομενέας , Πέτρος Δήτσας, Παναγιώτης Σκούντζος, Αθανάσιος Αραβαντινός και Ευάγγελος Αλμπάνης.
To πρόγραμμα αναλυτικά:
11/1 Κώστας Νιάρχος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
«Το γνήσιο επιστημονικό πνεύμα, η Τέχνη και η Ηθική»
12/1 Στέφανος Θ. Τσιτομενέας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Ομότιμος Καθηγητής ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ
«Άνθρωπος και ακτινοβολίες στο Διάστημα-Η πραγματικότητα ενάντια στην επιστημονική φαντασία»
18/1 Πέτρος Δήτσας, Καθηγητής Στοιχειωδών σωματιδίων Πανεπιστημίου Κρήτης
«Ο δικός μου Φάυνμαν”
19/1 Παναγιώτης Σκούντζος, Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής ΑΕΙ-ΤΕΙ Πειραιά
«Ο Φάυνμαν, η Τέχνη και το Φως»
25/1 Αθανάσιος Αραβαντινός, Καθηγητής Φυσικής ΤΕΙ Αθήνας-
«LASER και ΟΛΟΓΡΑΦΙΑ : Οι νέες εξελίξεις στις τεχνικές της απεικόνισης»
26/1 Ευάγγελος Αλμπάνης, Δρ Φυσικών Επιστημών Ε. Μ. Πολυτεχνείου / Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”
“Νανοτεχνολογία – Ξεδιπλώνοντας τα μυστικά των πολύ μικρών διαστάσεων”
Το έργο…
Ο Ρίτσαρντ Φάυνμαν ετοιμάζει στο γραφείο του διάλεξη με τίτλο «Όλα όσα γνωρίζουμε». Μας εξηγεί μερικά από τα μυστήρια του σύμπαντος και του ατόμου και μας μιλάει για όσα έζησε και όσα ονειρεύεται, αποκαλύπτοντας συναρπαστικά περιστατικά από τη ζωή του.
Ο Φάυνμαν δεν είναι ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος. Είναι ένας Νομπελίστας Φυσικός που βραβεύτηκε για την Κβαντική Ηλεκτρο-Δυναμική (QED), ένας χαρισματικός λέκτορας, ιδιοφυής επιστήμονας αλλά και κλόουν, που καταφέρνει να κρατάει καθηλωμένο το ακροατήριό του κάθε φορά που δίνει διάλεξη. Είναι ένας από τους φυσικούς που, στα 25 του χρόνια, δούλεψε για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Είναι παθιασμένος ντράμερ, ερασιτέχνης ηθοποιός, δημιουργικός ζωγράφος, ονειροπόλος ταξιδιώτης, αθεράπευτος γυναικάς, ένας υπερδραστήριος άνθρωπος. Συγκρούεται με το κατεστημένο στο όνομα της αλήθειας και αντιμάχεται τη σοβαροφάνεια με ειρωνεία και χιούμορ.
Η φοιτήτριά του, Μύριαμ Φιλντ, τον πολιορκεί και προσπαθεί να του αποσπάσει μυστικά γύρω από τη φυσική επιστήμη και το σύμπαν.
Στη διάρκεια της ίδιας νύχτας, έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήματα για τη ζωή και τον θάνατο καθώς πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση: θα παραδοθεί στον καρκίνο που τον ξαναχτυπά ή θα υποστεί ακόμα μία εγχείρηση με 50% πιθανότητες επιτυχίας; Μια μάχη ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, ανάμεσα στο Θεό και τη Φύση, ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια.
Ο Ρίτσαρντ Φάυνμαν, βραβευμένος με το Νόμπελ Φυσικής το 1965 για τη δουλειά του πάνω στην κβαντική ηλεκτροδυναμική | Quantum Electro-Dynamics (από τα αρχικά της οποίας προκύπτει ο τίτλος του έργου “QED”), ήταν μια πολυσχιδής, μαγευτική προσωπικότητα που άγγιξε πολλούς τομείς της επιστημονικής δημιουργίας, της τέχνης και της κοινωνίας. Ένας άνθρωπος που στάθηκε γενναίος απέναντι στη ζωή, στην επιστήμη, την τέχνη και τις γυναίκες. Γενναίος απέναντι στην εξουσία και απέναντι στον θάνατο.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
“QED” ή «Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν» του Πίτερ Παρνέλ
Μετάφραση: Γιάννης Μήλιος & Γιώργος Κοτανίδης
Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης
Μουσική Επιμέλεια: Θάνος Αμοργινός
Παραγωγή: Ομάδα Σαλτιμπάγκοι
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:30
“QED” ή «Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν»
Αίθουσα: Θέατρο
Τιμές εισιτηρίων: 12€ (την ημέρα της παράστασης στα ταμεία του ΙΜΚ)
10€, Προπώληση 8€, Μαθητές / Φοιτητές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) 7€, Ομαδικό μαθητών (άνω των 10 ατόμων) /Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)
Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418 550
Ιστοσελίδα: www.mcf.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος