Θεσσαλονίκη: Εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της έκθεσης “Ιβαν Κλιούν”

Εκπαιδευτικά προγράμματα, θεατρικό εργαστήριο και ξεναγήσεις για παιδιά και το ευρύ κοινό στο πλαίσιο της έκθεσης «Ιβάν Κλιούν. Υπερβατικά τοπία. Ιπτάμενα γλυπτά. Φωτεινές σφαίρες” στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.

Πέντε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες, ένα ευφάνταστο θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο ρόλων για παιδιά γυμνασίου & λυκείου, εκπαιδευτικά τετράδια για οικογένειες και σχολικές τάξεις, και φυσικά οι ξεναγήσεις που συστήνουν στο κοινό τον θαυμαστό κόσμο του Ιβάν Κλιούν, πλαισιώνουν την έκθεση με τίτλο «Ιβάν Κλιούν. Υπερβατικά τοπία. Ιπτάμενα γλυπτά. Φωτεινές σφαίρες» που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, έως τις 16 Ιανουαρίου 2022.

Αναλυτικά – Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες

«Ιπτάμενα χρώματα» για μαθητές νηπιαγωγείου & Α’ Δημοτικού

«Το φως και η σκιά του», για μαθητές Β’,Γ’ & Δ’ Δημοτικού

«Ισορροπίες» για μαθητές Ε’& ΣΤ’ Δημοτικού

«Κριτικός τέχνης & επιμελητές/τριες» για μαθητές Γυμνασίου

«Δυναμικές ταυτότητες & προσωπικές ιστορίες» για μαθητές Λυκείου

Κρατήσεις για σχολικές ομάδες στο τηλ. 2310 589222, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-16:00.

Κόστος συμμετοχής: 1€/το άτομο

Η είσοδος των εκπαιδευτικών και συνοδών είναι δωρεάν, όπως και η είσοδος των ειδικών &

διαπολιτισμικών σχολείων, σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Οργάνωση, σχεδιασμός & εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων:

Χριστίνα Παπαϊωακείμ, Μουσειολόγος

Μαρία Κεχαγιόγλου, Μουσειολόγος

Εύη Παπαβέργου, Επιμελήτρια εκπαίδευσης

23.10.2021-22.01.2022

Θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο «Τα πορτρέτα μιλούν»

Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Τα πορτρέτα μιλούν» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 13-18 ετών και συνδυάζει το θέατρο, την εικαστική τέχνη και τη δημιουργική γραφή. Οι

συμμετέχοντες δημιουργούν υπέροχες ιστορίες, υποδυόμενοι ρόλους, έχοντας ως σημείο έμπνευσης τα έργα του Ιβάν Κλιούν, δημιουργώντας μια ουσιαστική σχέση με την τέχνη και τον χώρο των εικαστικών.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 589222, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-16:00.

Κόστος συμμετοχής: 90€ /το άτομο

Έναρξη: Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, 10:30

Ημερομηνίες διεξαγωγής του εργαστηρίου: Σάββατο 23, 30 Οκτωβρίου, Σάββατο 6,13,20,27 Νοεμβρίου, Σάββατο 4,11,18 Δεκεμβρίου και Σάββατο 8,15,22 Ιανουαρίου, 10:30-13:30

Εισηγήτρια: Βίκυ Γρηγοριάδου, Σκηνοθέτις-Θεατροπαιδαγωγός

Ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό

Οι ξεναγήσεις στην έκθεση «Ιβάν Κλιούν. Υπερβατικά τοπία. Ιπτάμενα γλυπτά. Φωτεινές σφαίρες» πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στις 18:00 και κάθε Σάββατο στις 12:00, στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών, με αντίτιμο το εισιτήριο εισόδου στον χώρο.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 589143, Δευτέρα-Κυριακή 10:00-16:00.

«Ιπτάμενες πλεξούδες», μια ιστορία αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης για γονείς/συνοδούς και παιδιά

Η Εκατερίνα, γυναίκα του Ιβάν Κλιούν είναι η πρωταγωνίστρια στην πρωτότυπη, διαδραστική ιστορία, η οποία μας συνοδεύει σε ένα ιδιαίτερο, χρωματιστό ταξίδι με στάσεις στους δυο ορόφους της έκθεσης «Ιβάν Κλιούν. Υπερβατικά τοπία. Ιπτάμενα γλυπτά. Φωτεινές σφαίρες», στη Μονή Λαζαριστών.

Γονείς/συνοδοί και παιδιά (5-8 ετών) μπορούν να προμηθευτούν το τεύχος «Ιπτάμενες Πλεξούδες» από την Υποδοχή του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης μαζί με τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά που θα τους βοηθήσουν να φέρουν εις πέρας τη διαδρομή, μέχρι την τελευταία στάση. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειας, γονείς/συνοδοί και παιδιά θα κατασκευάσουν ιπτάμενα οχήματα, θα ξεκλειδώσουν μυστικές ζωγραφικές γλώσσες και θα βοηθήσουν την Εκατερίνα να φθάσει στο μέρος που αναζητά!

Εκτιμώμενος χρόνος διεξαγωγής της δράσης: 80’-100’

Η έκδοση διατίθεται δωρεάν, στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης στη σχολική τάξη «Η Συλλογή Κωστάκη στο Δωμάτιό μου»

H μουσειακή εκπαίδευση του MOMus προτείνει μια ανοιχτή επικοινωνία με τους δασκάλους και τις δασκάλες της πρωτοβάθμιας εκπαιδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις αντίξοες συνθήκες της τηλεμάθησης και έχοντας πάντα ως στόχο την παροχή εκπαιδευτικών εργαλείων μέσω της τέχνης. Η εκπαιδευτική πρόταση «Η Συλλογή Κωστάκη στο Δωμάτιό μου» περιλαμβάνει τη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού, το οποίο περιέχει μια επιλογή τριών έργων τέχνης από τη συλλογή Κωστάκη του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, συνοδευόμενα από πληροφορίες για τον συλλέκτη Γιώργο Κωστάκη, τους καλλιτέχνες, προτεινόμενες σύντομες και ευέλικτες δράσεις κατάλληλες για το σπίτι, θέματα για παρατήρηση, συζήτηση και ανάλυση.

Το υλικό αφορά εκπαιδευτικούς όλων των τάξεων του Δημοτικού, καθώς οι προτεινόμενες δράσεις αφήνουν περιθώριο προσαρμογής. Πληροφορίες εδώ https://res.momus.gr/el/i-syllogi-kostaki-sto-domatio-mou και στο τηλ. 2310 589222, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-16:00.

Η έκθεση «Ιβάν Κλιούν. Υπερβατικά τοπία. Ιπτάμενα γλυπτά. Φωτεινές σφαίρες»

Υπερβατικά τοπία, ιπτάμενα γλυπτά, φωτεινές σφαίρες, σχήματα, φόρμες, σχέδια, μελέτες χρωμάτων με αποκορύφωμα ένα εκτυφλωτικό κόκκινο φως, αλλά και παραστατικές και ταυτόχρονα συμβολικές μορφές, συνθέτουν τη μεγάλη, πρώτη διεθνή έκθεση με αντικείμενο το έργο και τη ζωή του Ιβάν Κλιούν (Ιβάν Βασίλιεβιτς Κλιούν, γεννημένος Κλιουνκόφ, Μπολσίε Γκόρκι, 1873 – Μόσχα, 1943), που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη, έως τις 16 Ιανουαρίου 2022.

Ο Ιβάν Κλιούν εκπροσωπείται στη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου με 383 έργα τέχνης (πίνακες και σχέδια) και ένα μοναδικό αρχειακό υλικό (γράμματα, χειρόγραφα, λιθογραφικές εκτυπώσεις, διδακτικό υλικό κ.λπ.). Η έκθεση καταγράφει την καλλιτεχνική ζωή αυτού του σημαντικού Ρώσου ζωγράφου, γλύπτη, συγγραφέα και δασκάλου.

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 12:00-20:00, Δευτέρα κλειστά. 26 & 28.10 κλειστά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος