Θεσσαλονίκη: Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο Metalogues 2022 του Ινστιτούτου Γκαίτε

Το Metalogues είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες σας όσον αφορά την υιοθέτηση νέων προσεγγίσεων στην πολιτιστική αφήγηση ή τις τέχνες, μέσω τεχνολογιών Διευρυμένης Πραγματικότητας (XR). Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή άτομα, οργανισμούς και φορείς από τον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χώρο που ενδιαφέρονται ενεργά ή συμμετέχουν σε έργα ΧR στον τομέα τους, μαζί με επαγγελματίες και εταιρείες ΧR που έχουν δημιουργήσει ή έχουν συμμετάσχει σε παρόμοιες πολιτιστικές πρωτοβουλίες, με σκοπό την προώθηση του διατομεακού διαλόγου και την ενδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας. Το Metalogues προσφέρει μια ψηφιακή και φυσική πλατφόρμα για τη δικτύωση, τη μεταφορά γνώσης, την ανάπτυξη και την προώθηση πολιτιστικών πρωτοβουλιών ΧR μεταξύ δρώντων στις ευρωπαϊκές σκηνές του πολιτισμού και της τεχνολογίας.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα Metalogues για το έτος 2022 είναι πλέον ανοιχτές. Προσκαλούνται άτομα όπως καλλιτέχνες, επιμελητές, εκπαιδευτικοί και ερευνητές, καθώς και τυπικές ή άτυπες οντότητες όπως καλλιτεχνικές ομάδες και συλλογικότητες, γκαλερί τέχνης, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, αίθουσες θεάτρου και συναυλιών, από όλη την Ευρώπη, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, το οποίο εκτυλίσσεται σε 3 μέρη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

  • Είστε εργαζόμενος ή επιχειρηματίας στο χώρο του πολιτισμού με ενδιαφέρον για τις συναρπαστικές δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες XR στον οργανισμό σας;
  • Είστε καλλιτέχνης ή επιμελητής και θέλετε να πειραματιστείτε με νέα Επαυξημένα ή Εικονικά μέσα;
  • Έχετε την έδρα σας οπουδήποτε στην Ευρώπη και γνωρίζετε καλά την αγγλική γλώσσα;

Το πρώτο μέρος του Metalogues 2022, περιλαμβάνει ένα τριήμερο εργαστήρι XR που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τη Δευτέρα 4 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, απογευματινές ώρες. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες, έργα και συνεργασίες μεταξύ φορέων του ευρωπαϊκού πολιτιστικού και τεχνολογικού χώρου, καθώς και να εξελίξουν την ιδέα τους για κάποιο έργο Επαυξημένης ή Εικονικής Πραγματικότητας (AR/VR) στο πεδίο δραστηριοποίησής τους, σε μια μοναδική πρόταση, με τη δυνατότητα αυτή να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό proof-of-concept έργο. Τα εργαστήρια προσφέρουν ένα χώρο συζήτησης για μεμονωμένες ιδέες έργων και την αξιολόγηση των δυνατοτήτων τους, διαβούλευση με εμπειρογνώμονες του κλάδου XR και καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης μιας ιδέας σε ένα βιώσιμο, λειτουργικό πρωτότυπο.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος αποτελείται από μια διεθνή ολοήμερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022. Η εκδήλωση θα προσκαλέσει ένα ευρύτερο κοινό από την Ευρώπη σε ένα πρόγραμμα ομιλιών και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις διαθέσιμες τεχνολογίες XR, παρουσίαση ιδεών και παραδειγμάτων επιτυχημένων πολιτιστικών εφαρμογών XR, συναντήσεις δικτύωσης και πολλά άλλα. Η εκδήλωση προσφέρει επίσης ένα βήμα για τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου, προκειμένου να παρουσιάσουν τις ιδέες που επεξεργάστηκαν και εξέλιξαν στη διάρκεια του τριήμερου εργαστηρίου. Τουλάχιστον τρεις από αυτές τις ιδέες θα επιλεγούν και θα αντιστοιχιστούν με έναν κατάλληλο επαγγελματία ή εταιρεία του τομέα XR, προκειμένου να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό proof-of-concept έργο. Στις ομάδες που θα προκύψουν θα παρασχεθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης και διοικητικής υποστήριξης, για την ανάπτυξη των έργων τους.

Το τρίτο μέρος του προγράμματος θα λάβει χώρα στη Διεθνή Έκθεση Beyond 4.0 που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2022 στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση αποτελεί κόμβο εστίασης για αναπτυσσόμενες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες και στους διάφορους τομείς εφαρμογής τους. Οι ομάδες έργου που θα προκύψουν από την ολοήμερη διαδικτυακή εκδήλωση Metalogues 2022, θα υποστηριχθούν για να παρουσιάσουν και να επιδείξουν τα proof-of-concept έργα τους, σε ειδικό περίπτερο της έκθεσης για το πρόγραμμα Metalogues 2022. Θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους αυτοπροσώπως στους επισκέπτες της έκθεσης, παράλληλα με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και εργαστηρίων σχετικά με το ευρύ φάσμα εφαρμογών AR και VR στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, που διοργανώνει η Metalogues σε συνεργασία με κορυφαίους εμπειρογνώμονες.

Ενδιαφέρεστε να υποβάλετε αίτηση;
Επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.metalogues.eu και υποβάλλετε αίτηση συμμετοχής στα εργαστήρια ή στη διαδικτυακή εκδήλωση Metalogues 2022. Η γλώσσα του προγράμματος είναι η αγγλική. Υπόψιν ότι οι διαθέσιμες θέσεις για τη συμμετοχή στα εργαστήρια είναι περιορισμένες.

Ερωτήσεις;
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με Σωτήρης Σταμπουλής στο 2310 889 613 (9.00-13.00 Δευτέρα έως Παρασκευή)
Ε: Sotiris.Stampoulis@goethe.de

Το Metalogues είναι μια πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το δημιουργικό γραφείο Malvi, υποστηρίζεται από την Ακαδημία Διεθνούς Διευρυμένης Πραγματικότητας και τη ΔΕΘ-Helexpo και χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος