Θανάσης Νεοφώτιστος- Από τις υψηλές πτήσεις της «Airhostess 737» στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία

Τον γνωρίσαμε με την “Προσευχή” (Χρυσός Διόνυσος, Φεστιβάλ Tαινιών Μικρού Μήκους Δράμας, 2014), μια ταινία που πραγματεύεται την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό και βασίστηκε στην δική του σχολική κι εφηβική εμπειρία.

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος, όπως ο ίδιος εξομολογείται στην συνέντευξή του στην εκπομπή «Αποτύπωμα» της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου, ήταν ένα παιδί κλειστό και συνεσταλμένο που έβρισκε διεξόδους μέσα από τη δημιουργία κόσμων που τους θεωρούσε «πιο ασφαλείς από τον κόσμο του σχολείου».

Αυτή η ανάγκη να δημιουργεί κόσμους είναι που τον οδήγησε στον Κινηματογράφο, έχοντας πρώτα ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ στην Ξάνθη. «Και η αρχιτεκτονική και ο κινηματογράφος έχουν σχέση με την κατανόηση του χώρου και του φωτός» μας λέει. «Για μένα, και στις δυο περιπτώσεις κατασκευάζεις κάτι για τους άλλους». Κι αυτό είναι το σημαντικότερο για εκείνον στον κινηματογράφο: «να δημιουργείς κόσμους που να μοιράζεσαι και να επικοινωνείς με το κοινό». Η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει, πάντως, ότι το πετυχαίνει.

Στάση πρώτη: «Λεωφόρος Πατησίων» (2018), ένα καταιγιστικό μονοπλάνο που αφηγείται το σκληρό δίλλημα μιας νεαρής ηθοποιού που βαδίζει προς ένα σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού και συνειδητοποιεί πως το μικρό παιδί της βρίσκεται εντελώς μόνο στο σπίτι. Η ταινία απέσπασε τρεις σημαντικές διακρίσεις στο 41ο Φεστιβάλ Clermont-Ferrand, ένα από τα κορυφαία διεθνή φεστιβάλ για ταινίες μικρού μήκους παγκοσμίως, ενώ κέρδισε θερμές κριτικές από το κοινό εντός κι εκτός Ελλάδας.

Θανάσης Νεοφώτιστος- Από τις υψηλές πτήσεις της «Airhostess 737» στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινίαΚι έπειτα η ώρα της πτήσης: «Airhostess 737» με την εκπληκτική ερμηνεία της Λένας Παπαληγούρα στο ρόλο μιας αεροσυνοδού που προσπαθεί να ξεπεράσει το αίσθημα της εγκατάλειψης και την βαθιά τραυματική σχέση με την μητέρα της κατά την διάρκεια μιας πτήσης στην οποία μεταφέρει την σορό της στα πάτρια εδάφη. Το άβολο αίσθημα της υπερτονίζεται από τα σιδεράκια που έχει στα δόντια και την κάνουν να νιώθει περισσότερη αμηχανία στη δουλειά της στο αεροπλάνο.

Ο χαρακτηρισμός «τραγικωμωδία» που έδωσε στην ταινία η  κριτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο στην αιτιολόγηση της Τιμητικής Διάκρισης Καλύτερης Ταινίας που της απένειμε είναι πράγματι εύστοχος, καθώς η υπαρξιακή απόγνωση της αεροσυνοδού εναλλάσσεται ευφυώς με κωμικές στιγμές της καθημερινότητας που βασίζονται στην ανεπανάληπτη ερμηνεία της Παπαληγούρα.

Η ταινία, μετά το Τορόντο, συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις με τη συμμετοχή της στο σημαντικότερο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου των ΗΠΑ, το Φεστιβάλ του Sundance που θα διεξαχθεί στη Γιούτα από τις 19 ως τις 29 Ιανουαρίου 2023.

Στις 19 Ιανουαρίου πρόκειται όμως να δούμε την «Airhostess 737» και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, όπου θα προβάλλεται πριν από την μεγάλου μήκους ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου.

Θανάσης Νεοφώτιστος- Από τις υψηλές πτήσεις της «Airhostess 737» στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινίαΚλείνοντας ένα δημιουργικό κύκλο που χαρακτηρίζεται θεματικά από την ψυχολογική σχέση μητέρας-παιδιού και αφηγηματικά από τις έντονες συγκρούσεις των πρωταγωνιστών πάνω σε ένα δίλλημα που καλούνται άμεσα να απαντήσουν, ο Θανάσης Νεοφώτιστος, όπως ο ίδιος αναφέρει στην συνέντευξη, περνά σε ένα νέο πεδίο.

Πρόκειται βέβαια για την δημιουργική πρόκληση της μεγάλης φόρμας και μιας θεματικής που εστιάζει στην διαφορετικότητα μέσα από  το πρίσμα της ομοφυλοφιλικής του ταυτότητας. «Το αγόρι με τα γαλάζια μάτια», η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που ετοιμάζει είναι σύμφωνα με τα λεγόμενα του μια ελληνική τραγωδία ενηλικίωσης, μια ταινία για τη σεξουαλική αφύπνιση, την διαφορετικότητα και την αποδοχή.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος