Θα κρατήσει το Όσκαρ «Το Χέρι του Θεού»;

Από χθες η Ιταλία έχει πλέον επίσημη πρόταση ταινίας για τα Όσκαρ και πιθανολογούμε με τη σημαντική διάκριση που έλαβε στο Φεστιβάλ Βενετίας αλλά και το Netflix στην παραγωγή, μάλλον θα πρωταγωνιστήσει.

Η ταινία «Το Χέρι του Θεού» είναι σχεδόν αυτοβιογραφική του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο. Περιγράφει μια οδυνηρή σελίδα της ζωής του, την απώλεια των γονιών του, με εφηβικό ενθουσιασμό, ρεαλισμό, δυναμισμό, κινηματογραφικές αναφορές… και αφέλεια, από αυτή που μετατρέπει ένα σημαντικό έργο σε σπουδαίο παραμύθι.

Τον συναντήσαμε πριν λίγο καιρό στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και μιλήσαμε προσωπικά, όχι μόνο για την ταινία αλλά και τον πρωτότυπο και με πολλές ερμηνείες τίτλο. Στην ερώτηση «τι σηματοδοτεί το γκολ του Μαραντόνα και πως συνδέεται μεταφυσικά με την ταινία», μας απάντησε: «Εκείνη την εποχή, δεν ξέρω τί σήμαινε.

Συμβόλιζε το αδύνατο, ότι μπορεί κανείς να βάλει γκολ με το χέρι… Ο Μαραντόνα πραγματοποίησε το ανέφικτο. Ξεπέρασε τα όρια του φυσιολογικού και έθεσε τα θεμέλια, για εμένα, της τέχνης: Ότι πρέπει να είσαι μη φυσιολογικός, να ξεπερνάς τα όρια, αλλιώς… δεν υπάρχει καμία διασκέδαση στο να κάνεις αυτή τη δουλειά».

Η ταινία θα διανεμηθεί και κινηματογραφικά και ψηφιακά. Σύντομα θα ακολουθήσει και εκτενέστερη κριτική μας πάνω σε αυτή τη σημαντική ταινία της χρονιάς.

Μετάφραση/υποτιτλισμός: Δάφνη Σκαλιώνη Συνέντευξη: Α. Ρ. Λιζάρδος (το απόσπασμα είναι από το προσωπικό αρχείο του)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος