“Τέλος ή Αρχή(;)” Έτος Φραντς Κάφκα – 100 χρόνια από τον θάνατό του

Το 2024 συμπληρώνονται ακριβώς εκατό χρόνια από τον θάνατο του Κάφκα. Τιμώντας τη μνήμη αυτού του λογοτεχνικού γίγαντα του παρελθόντος και του παρόντος προγραμματίζονται ποικίλες εκδηλώσεις, εκθέσεις, συζητήσεις ειδικών, λογοτεχνικές αναγνώσεις, ταινίες, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.

Στην Αθήνα, η εναρκτήρια εκδήλωση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας και άλλους συμμετέχοντες, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα δράσεων για το έτος 2024, στο Αμφιθέατρο “Άλκης Αργυριάδης” – κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις  29 Ιανουαρίου 2024, στις 10:30.

Το ημερολόγιο εκδηλώσεων θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών θα φιλοξενηθεί την ίδια μέρα η έκθεση φωτογραφίας του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας και της τσεχικής πρεσβείας με τίτλο «Ο ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΑ», που δημιουργήθηκε από την Franz Kafka Society of Prague, παρέχοντας φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τη ζωή του Κάφκα.

“Τέλος ή Αρχή(;)” Έτος Φραντς Κάφκα – 100 χρόνια από τον θάνατό του

Τις δράσεις συνδιοργανώνουν τα Τμήματα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Μουσικών Σπουδών, Θεατρικών Σπουδών, Κινηματογράφου και Ψηφιακών Μέσων του ΕΚΠΑ και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας σε συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβεία, το Ινστιτούτο Γκαίτε, την MärzBühne και την Ανωτέρα Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και με την ευγενική υποστήριξη της τσέχικης, αυστριακής και γερμανικής πρεσβείας, του ΟΠΑΝΔΑ του δήμου Αθηναίων, του ÖSD, του Εβραϊκού Μουσείου, του Συλλόγου Ελλήνων Χαρακτών και της CheapArt!

Στις δράσεις συμμετέχουν και οι Ανδρουλιδάκης Γιώργος (Μεταφραστής), Δήμητσα Έλενα (Ζωγράφος), Μιχαλάκης Δημήτρης (Φωτογράφος), Μοσχόπουλος Θωμάς (Σκηνοθέτης), Ρασιδάκη Αλεξάνδρα (Μεταφράστρια), Πίττας Κωνσταντίνος (Φωτογράφος), Σημαντήρα Χριστίνα Σύλβια (Ζωγράφος), Στρούμπος Σάββας (Σκηνοθέτης), Τσεκούρας Δημήτρης (Συγγραφέας), Φάις Μισέλ (Συγγραφέας) κ.ά, αλλά και Τσέχοι, Αυστριακοί και Γερμανοί καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί.

“Τέλος ή Αρχή(;)” Έτος Φραντς Κάφκα – 100 χρόνια από τον θάνατό του

ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ (3 Ιουλίου 1883 – 3 Ιουνίου 1924)

Γερμανόφωνος συγγραφέας εβραϊκής καταγωγής, ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αι., η ζωή του οποίου ήταν στενά συνδεδεμένη με την Πράγα. 

Ως νομικός, εργαζόταν σε ασφαλιστική εταιρία και περνούσε τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του γράφοντας. Τα τρία μυθιστορήματά του (Η Αμερική, Η Δίκη και Ο Πύργος), τα διηγήματα και οι νουβέλες του, έδωσαν την αφορμή στη δημιουργία της έκφρασης «καφκικός», που περιγράφει ένα κόσμο γεμάτο με συναισθήματα απελπισίας, απομόνωσης και αποκλεισμού. Τι θέματα είχαν άραγε τα χειρόγραφά του που έκαψε, όντας υπερβολικά επικριτικός με τον εαυτό του;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος