#Teens_PRESS_photostories 2021: Ποιοι βραβεύονται – Στις 18 Δεκεμβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης

Δύο ΙΧ σε χώρο στάθμευσης. Ένας άνδρας και μία γυναίκα, καθισμένοι ο καθένας στη θέση του οδηγού, συνομιλούν, αν και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, μέσω κινητών τηλεφώνων, υπό το φόβο της Covid-19.

Μία νεαρή γυναίκα με μαύρο φόρεμα. Βυθίζεται στις άσπρες σελίδες του αγαπημένου της αναγνώσματος, ακουμπώντας τους αγκώνες της σε πλήθος ανοικτών βιβλίων, που πλημμυρίζει το δάπεδο του δωματίου της.

Αυτές οι δύο οπτικές συνθέσεις −παράδοξες, απρόσμενες και εμπνευσμένες– καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στο φωτογραφικό διαγωνισμό #Teens_PRESS_photostories 2021, που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τις διακριθείσες φωτογραφίες, που κατακτούν εξ ημισείας το Μεγάλο Βραβείο, υπογράφουν με το νεανικό βλέμμα τους η Αγνή Πυροβέτση, μαθήτρια Β΄ Λυκείου του Κολλεγίου  «Ανατόλια» («Η παράδοξη συνθήκη επικοινωνίας δύο ανθρώπων μέσα στην πανδημία», Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2021) και η Όλγα-Ελένη Πετρογιάννη, μαθήτρια Γ΄ Λυκείου του 1ου Γενικού Επαγγελματικού Λυκείου Θέρμης («Υπάρχω, για να μορφώνομαι», Θέρμη Θεσσαλονίκης, 3 Νοεμβρίου 2021). Οι δύο μαθήτριες μοιράζονται από κοινού το χρηματικό έπαθλο των 600€ που συνοδεύει την απονομή του Μεγάλου Βραβείου.

Εξάλλου, δύο δημιουργίες, που αποτυπώνουν τις εμπνεύσεις του Ευάγγελου Σταμάτη (1ο Λύκειο Θέρμης, Γ΄ Λυκείου) και του Οδυσσέα Ουζούνη (ΓΕΛ Καβάλας, Β΄ Λυκείου), κατακτούν, επίσης εξ ημισείας, το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας στη θεματική ενότητα «Κοινωνία». Στους δύο μαθητές απονέμεται από κοινού το ορισθέν χρηματικό έπαθλο των 300€.

Επίσης, βραβεία για τις πλέον δημιουργικές φωτογραφίες στις κατηγορίες «Εκπαίδευση» και «Πολιτισμός», συνοδευόμενα έκαστο με χρηματικό έπαθλο 300€απονέμονται αντίστοιχα στην Αλεξάνδρα Βυζαντιάδου (Κολλέγιο «Ανατόλια», Β΄ Λυκείου) και στον Δημήτρη Πετρίδη (Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Α΄ Λυκείου).

Άλλες δώδεκα (12) φωτογραφίες διακρίνονται για την πρωτοτυπία και την ευρηματικότητά τους, ενώ ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι στη διαγωνιστική διαδικασία ενεργή συμμετοχή είχαν το Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων και το Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.

Στο διαγωνιστικό σκέλος της δράσης #Teens_PRESS_photostories 2021 έλαβαν μέρος συνολικά 83 μαθητές και μαθήτριες από σχολικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας, αποστέλλοντας 604 φωτογραφίες.

Τις επιδόσεις των εφήβων, ηλικίας 14 – 18 ετών, αξιολόγησε πενταμελής κριτική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν καταξιωμένοι εκπρόσωποι του φωτορεπορτάζ, της δημοσιογραφίας και της εκπαίδευσης.

Η δράση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας–Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) κορυφώνεται με τη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας, κατά το πρότυπο του αναγνωρισμένου διαγωνισμού #Press_photostories για επαγγελματίες φωτογράφους και φωτοειδησεογράφους. Στην εν λόγω έκθεση θα παρουσιαστούν 131 φωτογραφίες, τις οποίες έχει επιλέξει η κριτική επιτροπή. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021, στις 11.30 π.μ., στην αποθήκη Δ΄, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, και η χρονική διάρκεια έχει οριστεί έως τις 21 Ιανουαρίου 2022.

Τα βραβεία

Αναλυτικά, τα βραβεία του φωτογραφικού διαγωνισμού #Teens_PRESS_photostories 2021 έχουν ως εξής:

1. Μεγάλο Βραβείο #Τeens_PRESS_photos 2021 (φωτο)

Πετρογιάννη Όλγα-Ελένη, 1ο ΓΕΛ Θέρμης, Γ΄ Λυκείου, «Υπάρχω, για να μορφώνομαι». Θέρμη Θεσσαλονίκης, 3 Νοεμβρίου 2021

Πυροβέτση Αγνή, Κολέγιο «Ανατόλια», Β΄ Λυκείου, «Η παράδοξη συνθήκη επικοινωνίας δύο ανθρώπων μέσα στην πανδημία». Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2021

2. Βραβείο στη θεματική ενότητα «Κοινωνία»

Σταμάτης Ευάγγελος, 1ο Λύκειο Θέρμης, Γ΄ Λυκείου, «Μπροστά στην παλιά ραπτομηχανή». 4 Νοεμβρίου 2021

Ουζούνης Οδυσσέας, ΓΕΛ Καβάλας, Β΄ Λυκείου, «Τόσο κοντά, τόσο μακριά». Καβάλα, 25 Οκτωβρίου 2021

3. Βραβείο στη θεματική ενότητα «Εκπαίδευση»

Βυζαντιάδου Αλεξάνδρα, Κολέγιο «Ανατόλια», Β΄ Λυκείου, «Τέχνη, πηγή γνώσης». Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα, Ιούλιος 2021

4. Βραβείο στη θεματική ενότητα «Πολιτισμός»

Πετρίδης Δημήτρης, Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Α΄ Λυκείου, «Κάτω από τον ήλιο – Κόλπα με σκέιτμπορντ στην παραλία». Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2021

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος