Το «τελευταίο αριστούργημα» του Κλιμτ αναμένεται να πιάσει σε δημοπρασία 80 εκατομμύρια δολάρια

Το τελευταίο πορτραίτο που ολοκλήρωσε ο Γκούσταβ Κλιμτ αναμένεται να αποφέρει περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια όταν βγει προς πώληση στο Λονδίνο αργότερα αυτό το μήνα είναι η υψηλότερη εκτίμηση που έχει δοθεί ποτέ σε έργο τέχνης σε ευρωπαϊκή δημοπρασία.

Το “Dame mit Fächer” (Η Κυρία με τη Βεντάλια), που απεικονίζει ένα άγνωστο γυναικείο θέμα, ήταν ένας από τους δύο πίνακες που βρέθηκαν στο εργαστήριο του Αυστριακού καλλιτέχνη μετά το θάνατό του το 1918, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s.

Ανακοινώνοντας την Τετάρτη την πώληση, ο οίκος Sotheby’s χαρακτήρισε το πορτρέτο ως το «τελευταίο αριστούργημα» του Κλιμτ. Ο επικεφαλής των βραδινών πωλήσεων ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης του οίκου δημοπρασιών, Τόμας Μπόιντ Μπούμαν, το χαρακτήρισε εν τω μεταξύ «εκπληκτικό».

«Η ομορφιά και ο αισθησιασμός του πορτραίτου έγκειται στη λεπτομέρεια: τις κηλίδες του μπλε και του ροζ που ζωντανεύουν το δέρμα της εικονιζόμενης, τις φτερωτές γραμμές των βλεφαρίδων της και τα σφιγμένα χείλη που δίνουν χαρακτήρα στο πρόσωπό της», ανέφερε σε δελτίο Τύπου.

Η «Κυρία με τη βεντάλια», που ξεκίνησε το 1917, αποδίδεται με το χαρακτηριστικό πλούσιο, εκφραστικό ύφος του Κλιμτ. Όπως μεγάλο μέρος της παραγωγής του, αναδεικνύει τις ανατολικοασιατικές επιρροές που διαμόρφωσαν το έργο του, όχι μόνο στη βεντάλια που κρατάει η άγνωστη εικονιζόμενη, αλλά και στη χρήση μοτίβων με φοίνικες και άνθη λωτού. Εν τω μεταξύ, η πεπλατυσμένη προοπτική του φόντου θυμίζει τις ιαπωνικές ξυλογραφίες που είχαν εξέχουσα θέση στη μεγάλη συλλογή ασιατικής τέχνης του ζωγράφου.

Τα περισσότερα από τα πιο γνωστά έργα του Κλιμτ (συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού έργου «Φιλί») προέκυψαν από την προηγούμενη «Χρυσή Φάση» του, κατά την οποία ενσωμάτωσε συχνά φύλλα χρυσού στην τέχνη του. Αυτή η περίοδος της καριέρας του ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1910. Όμως ο Κλιμτ βρισκόταν, κατά τη στιγμή του θανάτου αυτού σε ηλικία 55 ετών, στην «καλλιτεχνική του ακμή και παρήγαγε μερικά από τα πιο ολοκληρωμένα και πειραματικά έργα του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής του τμήματος ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης του Sotheby’s Έλενα Νιούμαν.

Το έργο «Κυρία με τη βεντάλια» είναι ένα από τα λίγα πορτρέτα του Κλιμτ που βρίσκονται ακόμη σε ιδιωτικά χέρια. Ασυνήθιστα, έχει τετράγωνο σχήμα, μετρώντας περίπου ένα μέτρο τόσο σε ύψος όσο και σε πλάτος. Η Νιούμαν σημείωσε επίσης ότι, σε αντίθεση με πολλά από τα πιο γνωστά πορτρέτα του Κλιμτ, το έργο δεν ήταν παραγγελία, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα ζωγραφίστηκε για δική του ευχαρίστηση.

«Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό – ένα τεχνικό tour de force – μια «δυναμική ξενάγηση», γεμάτο πειραματισμούς που σπρώχνουν τα όρια, καθώς και μια ειλικρινής ωδή στην απόλυτη ομορφιά», είπε.

Ο πίνακας ανήκε στο παρελθόν στον βιεννέζο βιομήχανο Έρβιν Μπούλε, φίλο και προστάτη του Κλιμτ. Αργότερα αγοράστηκε από τον συλλέκτη έργων τέχνης Ρούντολφ Λέοπολντ, ο οποίος τον πούλησε στην οικογένεια του σημερινού ιδιοκτήτη στον οίκο Sotheby’s το 1994 για λιγότερο από 12 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Artnet. Ο πίνακας δεν έχει εμφανιστεί έκτοτε σε δημοπρασία, αν και εκτέθηκε πέρυσι στο Belvedere, ένα αυστριακό μουσείο που στεγάζει το «Φιλί» και πολλά άλλα σημαντικά έργα του Κλιμτ.

Οι πίνακες του Κλιμτ έχουν εκτοξευθεί σε αξία τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο Αυστριακός συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των ελάχιστων καλλιτεχνών των οποίων τα έργα έχουν πωληθεί για εννιαψήφια ποσά. Το ρεκόρ δημοπρασίας για έναν Κλιμτ κατέχει επί του παρόντος ο πίνακας «Το δάσος της σημύδας», που ανήκε κάποτε στον εκλιπόντα συνιδρυτή της Microsoft Πολ Γ. Άλεν, ο οποίος έπιασε 104,5 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι μετά τον θάνατο του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου.

Άλλα έργα πιστεύεται ότι έχουν πωληθεί ιδιωτικά για ακόμη περισσότερα. Σύμφωνα με τους Financial Times, δικαστικά έγγραφα από μια συνεχιζόμενη νομική διαμάχη μεταξύ του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και του εμπόρου έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ έδειξαν ότι ο ολιγάρχης αγόρασε κάποτε το έργο του Κλιμτ «Νεροφίδια ΙΙ» έναντι 183,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το «Πορτρέτο της Αντέλ Μπλοχ-Μπάουερ Ι» του Κλιμτ αγοράστηκε εν τω μεταξύ από τον Αμερικανό επιχειρηματία Ρόναλντ Λόντερ έναντι 135 εκατομμυρίων δολαρίων το 2006. Δέκα χρόνια αργότερα, η Όπρα Γουίνφρεϊ πούλησε μια άλλη απεικόνιση του ίδιου θέματος, το «Πορτρέτο της Άντελε Μπλοχ-Μπάουερ ΙΙ», σε έναν Κινέζο αγοραστή έναντι 150 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Το έργο «Κυρία με τη βεντάλια» είναι το πρωταγωνιστικό κομμάτι της θερινής δημοπρασίας μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του Sotheby’s, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου. Η δημοπρασία, η οποία θα συμπέσει χρονικά με την πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων του Λονδίνου, θα περιλαμβάνει και άλλα πορτρέτα διακεκριμένων καλλιτεχνών, όπως του Αλμπέρτο Τζιακομέτι και του Έντβαρτ Μουνκ.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος