Το λογισμικό “Glaze” στοχεύει στην προστασία της τέχνης από την αντιγραφή της τεχνητής νοημοσύνης

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο κυκλοφόρησαν το δωρεάν λογισμικό "Glaze" που, όπως λένε, μπορεί να ανατρέψει τις προσπάθειες της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης (AI) να αντιγράψει το στυλ ενός καλλιτέχνη

Το πρόγραμμα κάνει μικροσκοπικές αλλαγές στις ψηφιακές εικόνες που, ενώ είναι αόρατες στα ανθρώπινα μάτια, λειτουργούν ως «μανδύας στυλ» όταν αναρτώνται στο διαδίκτυο, εξηγεί η ομάδα πίσω από το πρόγραμμα στον ιστότοπό της.

Εάν η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη βρει μια εικόνα προστατευμένη από το Glaze στο διαδίκτυο, εμποδίζεται να αναλύσει σωστά και να αντιγράψει το στυλ, δήλωσε η ομάδα.

Το Glaze δημιουργήθηκε μετά από εντολή καλλιτεχνών που εξοργίστηκαν με το γεγονός ότι προγράμματα όπως το Midjourney και το Stable Diffusion, που εκπαιδεύτηκαν σε σωρούς εικόνων που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, μπορούσαν να μιμηθούν το στυλ τους με εντολή.

«Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται πολύ γρήγορα και πρέπει να υπάρχουν κάποιες προστατευτικές μπάρες ή κανονισμοί γύρω από αυτήν», δήλωσε ο Shawn Shan, ο διδακτορικός φοιτητής που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα.

«Ο στόχος αυτού του έργου είναι να αντισταθούμε από τεχνική άποψη».

Η ομάδα πίσω από το Glaze συνεργάστηκε με καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η εικονογράφος Karla Ortiz, η οποία είναι μεταξύ των εναγόντων σε μια δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ εναντίον διαφόρων εταιρειών με υπηρεσίες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες.

«Εάν η Karla χρησιμοποιήσει το εργαλείο μας για να αποκρύψει το έργο τέχνης της, προσθέτοντας μικροσκοπικές αλλαγές πριν τις δημοσιεύσει στο διαδικτυακό της χαρτοφυλάκιο, τότε η Stable Diffusion δεν θα μάθει το καλλιτεχνικό στυλ της Karla», δήλωσε η ομάδα του εργαστηρίου.

«Αντ’ αυτού, το μοντέλο θα ερμηνεύσει την τέχνη της ως ένα διαφορετικό στυλ, για παράδειγμα, αυτό του Βίνσεντ βαν Γκογκ».

Οι δημιουργοί του Glaze παραδέχονται ότι δεν αποτελεί πανάκεια, δεδομένου του πόσο γρήγορα εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη.

Η ελπίδα, δήλωσε η ομάδα, είναι ότι το Glaze και παρόμοια προγράμματα θα προστατεύσουν τους καλλιτέχνες τουλάχιστον μέχρι να μπορέσουν να εφαρμοστούν αμυντικοί νόμοι ή κανονισμοί.

Το Glaze είναι διαθέσιμο για δωρεάν λήψη από τις 15 Μαρτίου.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος