Προς αναπαλαίωση το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε η Νίνα Σιμόν

Το ξύλινο σπίτι στο Τράιον της Βόρειας Καρολίνας, εκεί όπου το 1933 ήρθε στον κόσμο η  Γιούνις Κάθλιν Γουέιμον, γνωστή ως Νίνα Σιμόν, μια από τις σημαντικότερες μουσικούς του 20 αιώνα, βρίσκεται πλέον υπό την προστασία του National Trust for Historic Preservation (Εθνικού Συνδέσμου για τη διατήρηση της Ιστορικής Κληρονομιάς) στις ΗΠΑ.

Η Νίνα Σιμόν, εκτός από μια σπουδαία φωνή της Τζαζ και μια εξαιρετική πιανίστα, με κλασικές σπουδές, που αργότερα της επέτρεψαν να συνθέσει αξέχαστες μελωδίες, ήταν και ακτιβίστρια, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ πολεμούσε σθεναρά τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις. Τόσο το καλλιτεχνικό της έργο όσο και η έντονη προσωπικότητά της, την καθιέρωσαν ως άνθρωπο-σύμβολο, εντός και εκτός των ορίων της τέχνης.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης του Τράιον δεν γνώσριζαν μέχρι πρόσφατα ότι, το μικρό σπίτι  στην εμπορική καρδιά της Αφρο-αμερικανικής κοινότητας της πόλης υπήρξε η εστία-καταφύγιο στην οποία μεγάλωσε η Νίνα Σιμόν, σε μια οικογένεια με έξι παιδιά, σε ένα σπίτι 61 τετραγωνικών μέτρων.

Σε αυτό το σπίτι, η Σιμόν άρχισε να ξεδιπλώνει τα ταλέντα της ως παιδί-θαύμα, με αποτέλεσμα οι λευκοί κάτοικοι του Τράιον να συγκεντρώνουν χρήματα προκειμένου να κάνει η μικρή Γιούνις  μαθήματα πιάνου και να πάει σε ιδιωτικό γυμνάσιο.

Το 2016, το σπίτι της Σιμόν διατέθηκε προς πώληση και το 2017 αγοράστηκε για 95.000 δολάρια από τέσσερις καλλιτέχνες (τον ζωγράφο Άνταμ Πέντλτον, τον γλύπτη και ζωγράφο Ρασίντ Τζόνσον, την κινηματογραφίστρια και καλλιτέχνιδα του κολάζ Έλεν Γκάλαχερ και την ζωγράφο Τζούλι Μερέτου).

Οι τέσσερις καλλιτέχνες έχουν δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να το μετατρέψουν σε μουσείο, αλλά ίσως να το αναπαλαιώσουν ώστε να φιλοξενούν σε αυτό νέους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα εμπνέονται και θα δημιουργούν.

Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Συνδέσμου για τη διατήρηση της Ιστορικής κληρονομιάς (National Trust for Historic Preservation) δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν με τους νέους ιδιοκτήτες του σπιτιού και με τα μέλη της κοινότητας, προκειμένου να τιμήσουν τη συνεισφορά της Σιμόν στην κοινωνία.

Η Νίνα Σιμόν έφυγε από τη ζωή το 2003 σε ηλικία 70 ετών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Page Six

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος