«Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ένα θεματικό κινηματογραφικό αφιέρωμα υπό τον γενικό τίτλο «Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης» θα φιλοξενήσει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 15 έως και τις 21 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 71η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα προβληθούν συνολικά εννέα ταινίες μυθοπλασίας της χρονικής περιόδου 1946-1970, καθώς και οκτώ ντοκιμαντέρ από το Αρχείο της ΕΡΤ, που εστιάζουν στις χρονικές περιόδους της Κατοχής και της Απελευθέρωσης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη για όλες τις προβολές.

Στην Ταινιοθήκη θα παρουσιαστούν επίσης δύο νέα ντοκιμαντέρ: Πρόκειται για την πρόσφατη παραγωγή της ΕΡΤ «Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς» σε σενάριο και σκηνοθεσία Τάκη Σακελλαρίου, καθώς και –σε πρώτη προβολή– το ντοκιμαντέρ «Το στάρι» (2015) της Ομάδας «Ηιστορισταί», μια ταινία για την πείνα, τον επισιτισμό και την αποστολή διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα της Κατοχής.

Τις ταινίες και αρκετά ντοκιμαντέρ θα προλογίσουν οι σκηνοθέτες τους και άλλοι προσκεκλημένοι από τον ακαδημαϊκό και κινηματογραφικό χώρο. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν και δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης: η πρώτη, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στις 20.30, με τους συντελεστές και τους ιστορικούς που συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ «Το στάρι» και συντονιστή τον δημοσιογράφο Σπύρο Κακουριώτη. Η δεύτερη, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, στις 20.15, θα έχει τίτλο «Εικόνες της κατοχής και της απελευθέρωσης στον ελληνικό κινηματογράφο» και θα συμμετέχουν ο ιστορικός Γιώργος Ανδρίτσος, η αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ – Γ.Γ. του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού, ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος και ο  κινηματογραφιστής Μάνος Ζαχαρίας, με συντονιστή τον κριτικό κινηματογράφου Άκη Καπράνο.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Αρχείο της ΕΡΤ, το Πολεμικό Μουσείο καθώς και τις εταιρείες Finos Film, Παπανδρέου ΑΕ και Alatas Films.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα προβολών του αφιερώματος.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθήνας), τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την ΕΡΤ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τη συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, του Πολεμικού Μουσείου, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου–Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και Ομάδων Προφορικής Ιστορίας. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Λίγα λόγια για τις ταινίες Αδούλωτοι σκλάβοι και Ματωμένα Χριστούγεννα, που προβάλλονται την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

Ο ιστορικός-κριτικός κινημ/φου Ιάσων Τριανταφυλλίδης θα προλογίσει τις δύο πρώτες χρονολογικά ταινίες του αφιερώματος, που αποτελούν και τις πρώτες ερμηνείες της Έλλης Λαμπέτη στη μεγάλη οθόνη, με τους Αδούλωτους σκλάβους (1946) του Βίωνα Παπαμιχάλη να αποτελούν το σκηνοθετικό της ντεμπούτο αλλά και το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Μάνου Χατζιδάκι.

Στην Αθήνα, παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια παρέα νέων έχουν συγκροτήσει μια θεατρική ομάδα, σχεδιάζοντας να ανεβάσουν το Όνειρο θερινής νυκτός του Σαίξπηρ. Η έκρηξη όμως του πολέμου ανατρέπει τα πάντα. Στη διάρκεια της Κατοχής αυτοστρατεύονται, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και οργανώνουν τη ζωή τους στρατιωτικά. Ρίχνονται στον αγώνα και στη μάχη ενάντια στον κατακτητή, με την αντίσταση ολοένα να φουντώνει.

Την ταινία, η οποία αποτελεί και την πρώτη ελληνική ταινία με θέμα την αντίσταση, ξεκίνησε να σκηνοθετεί ο Μάριος Πλωρίτης αλλά την εγκατέλειψε αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο αποτυχίας και την ολοκλήρωσε ο σκηνοθέτης και επίσης κριτικός κινημ/φου Βίων Παπαμιχάλης, στον οποίον και καταχωρήθηκε, δίχως να λάβει τελικά εξαιρετικές κριτικές.

Στα Ματωμένα Χριστούγεννα (1951) του Γιώργου Α. Ζερβού, σκηνοθέτη με μεγάλες εμπορικές επιτυχίες στο ενεργητικό του, η Έλλη Λαμπέτη θυσιάζει την προσωπική της ευτυχία για την ελευθερία της πατρίδας της, ταυτιζόμενη με το αίσθημα της περηφάνιας ενός ολόκληρου έθνους. Όταν ο πατέρας της καπετάν-Νικόλας  επιστρέφει από τον πόλεμο στο σπίτι του στην Αθήνα μαθαίνει τόσο για την εκτέλεση της κόρης του και του αγαπημένου του από τους Γερμανούς, όσο και το θάνατο της γυναίκας του. Στον τάφο της θα ξανασμίξει με τον αντιστασιακό γιο του που κρύβεται στα βουνά. Η ταινία προβλήθηκε στο διεθνές φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι το 1956, ενώ δίχασε την ελληνική κριτική.


INFO:

«Εικόνες της κατοχής και της απελευθέρωσης»

15 έως 21 Οκτωβρίου 2015

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136 /  Μετρό  Κεραμεικός

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος