Ένθετο Τέχνες: Ήταν λευκός ο γάμος του Καζαντζάκη με την πρώτη του γυναίκα; Μία συζήτηση με τον Β. Ραπτόπουλο, για το μυθιστόρημα του «Ανέγγιχτη»

O Bαγγέλης Ραπτόπουλος διαβάζει τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη από τα εφηβικά του χρόνια και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για το εύρος της διάνοιας και της μυθοπλαστικής ικανότητας του μεγάλου συγγραφέα.

Στο τελευταίο στη σειρά μυθιστόρημά του, που έχει τίτλο «Ανέγγιχτη» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, καταπιάνεται με την «μυθολογία» σχετικά με την ερωτική ζωή του Νίκου Καζαντζάκη.

Η ιστορία του βασίζεται σε υλικά τεκμηρίωσης (ημερολόγια, επιστολές, βιβλία) που έχουν ενταχθεί σε μυθοπλαστικό πλαίσιο, καθώς αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η ασκητική διάθεση και η φιλοσοφική σκέψη που καθόρισε την ζωή και το έργο του Καζαντζάκη – ο οποίος, ως γνωστό είχε επηρεαστεί από τον Νίτσε αλλά και από ανατολικές φιλοσοφικές κοσμοθεωρίες.

Εκκινεί απ’ όσα καταλογίζει κεκαλυμμένα στον Καζαντζάκη η πρώτη σύζυγός του, επίσης συγγραφέας Γαλάτεια Καζαντζάκη, στο βιβλίο της «Άνθρωποι και Υπεράνθρωποι» (1957), ότι επί 15 χρόνια ο γάμος τους παρέμεινε λευκός. Ανεκπλήρωτος έρωτας, λογοτεχνικός «ανταγωνισμός», αντιθέσεις πολιτικού χαρακτήρα την κινούν;

Στην «Ανέγγιχτη», πάντως, η Γαλάτεια μεταπλάθεται λογοτεχνικά και με το όνομα Μελίνα Καστρινάκη θέλει, εννέα χρόνια, μετά το θάνατο του διάσημου συζύγου της, να διορθώσει τα μικρόψυχα που έγραψε κατά το παρελθόν γι’ αυτόν.

Επιπλέον, στο «Τέχνες», ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος προβληματίζεται για την αρνητική στάση λογοτεχνών, κριτικών και δημοσιογράφων ως προς το έργο του Νίκο Καζαντζάκη, παρότι το ευρύ αναγνωστικό κοινό διαβάζει και αγαπά τα βιβλία του. Δεν είναι τυχαίο, όπως λέει, ότι την τελευταία 15ετία κυκλοφόρησαν τα άπαντα του Καζαντζάκη από 3 μεγάλες εφημερίδες και ξεπούλησαν όλα.

Συνέντευξη: Ματίνα Καλτάκη

*Ευχαριστούμε  το βιβλιοπωλείο Λεμόνι στην οδό Ηρακλειδών 22 για τη φιλοξενία με αφορμή μία συζήτηση για την «Ανέγγιχτη» του συγγραφέα με τον ειδικό στον Καζαντζάκη, καθηγητή νεοελληνικής φιλολογίας στο Παν/μιο Αθηνών Θανάση Αγάθο και τον Γιάννη Μπασκόζο, διευθυντή της ιστοσελίδας για το βιβλίο «Ο αναγνώστης».

Ακόμη στο Τέχνες της 14ης Οκτωβρίου:

-Η νέα γενιά των Ξυλούρηδων συναντά το Nederland’s Blazers Ensemble, διακεκριμένη ολλανδική ορχήστρα πνευστών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 26 Οκτωβρίου.

Ο Νίκος, ο Αντώνης και η Απολλωνία, παιδιά του Γιώργη Ξυλούρη κι εγγόνια του Ψαραντώνη, συνεχίζουν την οικογενειακή μουσική παράδοση παίζοντας λύρα, λαούτο, ούτι και κρουστά. Μαζί με τον πατέρα τους έδωσαν 12 συναυλίες το φθινόπωρο του 2019 με το Nederland’s Blazers Ensemble, που είχαν μεγάλη επιτυχία και οδήγησε σε άλλη  μία μεγάλη συναυλία την πρωτοχρονιά του 2020 στο Royal Concertgebouw  στο Άμστερνταμ.

Σ’ εκείνην την συναυλία κατάφεραν να συνδέσουν μπαρόκ μουσικές του Ζαν-Φιλίπ Ραμώ (1683-1764) με σκοπούς της παραδοσιακής κρητικής μουσικής. Οι εντυπώσεις όλων ήταν πολύ θετικές και, μετά την καραντίνα, ανταμώνουν ξανά στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής στις 26 Οκτωβρίου.

-Τα 10 του χρόνια συμπληρώνει φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων υπό την διεύθυνση του Γιώργου Φραντζεσκάκη και γιορτάζει με δεκάδες ενδιαφέρουσες ταινίες  μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους, αλλά και ταινίες  animation. Το πρόγραμμα προβολών συμπληρώνουν αφιερώματα, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και  εργαστήρια για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων ξεκινάει στις 19 Οκτωβρίου με:

· Με τιμώμενο πρόσωπο τον Κώστα Γαβρά που θα παρευρεθεί στα Χανιά για το φεστιβάλ

· Με το «1922» του Νίκου Κούνδουρου ως εναρκτήρια ταινία, παρουσία του διευθυντή φωτογραφίας της Νίκου Καβουκίδη, στο πλαίσιο της επετείου για τα 100 από την Μικρασιατική Καταστροφή.

· Με τον διεθνώς αναγνωρισμένο στην κατασκευή κινηματογράφων και home theater, Χανιώτη στην καταγωγή,  Θοδωρή (Theo) Καλομοιράκη να γνωρίζει από κοντά το κινηματογραφικό φεστιβάλ του τόπου καταγωγής του.

· Με το 35ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών ως φιλοξενούμενη συνδιοργάνωση.

Προβολές και εκδηλώσεις φιλοξενούνται και φέτος στο φιλόξενο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, καθημερινά από το πρωί έως και αργά το βράδυ. Μέρος του προγράμματος θα είναι διαθέσιμο τις μέρες του Φεστιβάλ διαδικτυακά στη διεύθυνση www.chaniafilmfestival.com.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος