Αρχίζει το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα

Γιορτάζοντας τα 20α του γενέθλιά του, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκινάει από σήμερα (Τρίτη 2/4) στην Αθήνα, απευθύνοντας θερμό κάλεσμα στο κινηματογραφόφιλο κοινό, που επιθυμεί να «ανακαλύψει» γαλλικές και γαλλόφωνες παραγωγές.

Η αυλαία της διοργάνωσης ανοίγει με το θρίλερ του Πιερ Σαλβαντορί, «Το πρόβλημά μου είσαι εσύ», ενώ η σχέση του αρώματος και του κινηματογράφου αποτελεί το ειδικό «θέμα» του φετινού φεστιβάλ, που φιλοξενεί συνολικά 46 ταινίες σε όλες τους τις ενότητες («Διαγωνιστικό Τμήμα», «Πανόραμα», «’Αρωμα και Κινηματογράφος», «Ειδικές προβολές», «Λευκή Κάρτα στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών»).

Από τις 11 έως τις 17 Απριλίου, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ για πρώτη φορά στα χρόνια της λειτουργίας του θα παρουσιαστεί και στην Κύπρο.

Στο διαγωνιστικό τμήμα του θεσμού περιλαμβάνονται εφέτος εννέα ταινίες, μεταξύ των οποίων και η ταινία έναρξης, οι οποίες θα διεκδικήσουν τα δύο βραβεία της διοργάνωσης (Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και Βραβείο Κοινού).

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ είναι  ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Νταβίντ Φοενκινός και μέλη η ηθοποιός Ελένη Ράντου, η σκηνοθέτιδα και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» Λουκάς Κατσίκας και ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας.

Στο πλαίσιο του φετινού κινηματογραφικού αφιερώματος στο «άρωμα» θα προβληθούν πέντε ταινίες που αναδεικνύουν (σε μια στιγμή της πλοκής ή της εξέλιξης μιας ταινίας) ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο ή ένα συστατικό. Η θεματική ενότητα θα εγκαινιαστεί με ένα masterclass, που θα παραδώσει η ιστορικός και ειδικός στο άρωμα Ελιζαμπέτ ντε Φεϊντό στις 3 Απριλίου,  με τίτλο «’Αρωμα, μόδα: μια γαλλική ιδιαιτερότητα».

Η Ελβετία, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, ο Λίβανος το Μαρόκο, η Τυνησία και η Τσέχικη Δημοκρατία, μέσα από 7 ταινίες «προτείνουν» αξιόλογες Γαλλόφωνες κινηματογραφικές παραγωγές.

Σε συνεργασία με το «Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας» που ξεκίνησε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο, η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει εργαστήρια κινηματογράφου με τίτλο «Ο έξυπνος θεατής», για παιδιά από 6 ετών.

Στο τέλος των προβολών της ενότητας «Πανόραμα», οι θεατές μπορούν να απαντούν στο ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Gros Plan, με σκοπό τη γνωριμία του κοινού με τους δημιουργούς και τις ταινίες της γαλλόφωνης παραγωγής.

Η «Λευκή Κάρτα» της φετινής χρονιάς δίνεται στο «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών», παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, που τον Μάιο γιόρτασε τα 50 του χρόνια. Δύο σκηνοθέτες που έχουν διακριθεί στο Δεκαπενθήμερο, ο Μπρουνό Ντιμόν και ο Φιλίπ Φοκόν έχουν την τιμητική τους στη φετινή διοργάνωση.

Με την ταινία «Το μυστήριο του κυρίου Πικ» του Ρεμί Μπεζανσόν-βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Νταβίντ Φοενκινός- με τον Φαμπρίς Λουκινί στον ρόλο ενός κριτικού λογοτεχνίας, που προσπαθεί να εξιχνιάσει μια εκδοτική απάτη, θα πέσει η αυλαία του 20ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα, στις 10 Απριλίου.

Οι προβολές των ταινιών της φετινής διοργάνωσης στην Αθήνα θα πραγματοποιούνται στους κινηματογράφους Δαναός και ‘Αστορ και στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος