«Ταξιδεύοντας την Τέχνη»: Το ταξίδι της καλλιτεχνικής ισότιμης συνεργασίας ατόμων με και χωρίς αναπηρία έγινε ντοκιμαντέρ

Η ARTOGETHER-Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία (πρώην Very Special Arts Hellas) παρουσιάζει την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 18:30 το ντοκιμαντέρ «Ταξιδεύοντας την Τέχνη», στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101, Μετρό Βικτώρια).

-«Μία είδους αποτελεσματική γιατρειά είναι η τέχνη».
-«Φυσικά και θα συμφωνήσω μαζί σου. Είναι η δυνατότητά σου να συνεχίσεις να ζεις, ακόμη και φυλακισμένος».

Αυτός ο διάλογος μεταξύ του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού και του εικαστικού Κωνσταντίνου Καταγά συμπυκνώνει την ουσία του καλλιτεχνικού προγράμματος «Ταξιδεύοντας την Τέχνη», όπως παρουσιάζεται μέσα από το ομώνυμο ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Χαντζή, καταγράφει το ταξίδι της καλλιτεχνικής ισότιμης συνεργασίας ατόμων με και χωρίς αναπηρία. Έργα 25 εικαστικών με αναπηρία συνδιαλέχθηκαν με τα χειρόγραφα 25 λογοτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από αυτά. Ο δημιουργικός διάλογος έγινε συλλεκτικό λεύκωμα, έκθεση που ταξίδεψε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και πρόσφατα ταινία που θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο για όλους.

«Το πρόγραμμα «ταξιδεύοντας την Τέχνη» ήρθε να δώσει τη δική του απάντηση στο ερώτημα πώς θα ήταν αν η τέχνη ταξίδευε ελεύθερα, πέρα από σύνορα, εμπόδια και όρια», λέει η Συντονίστρια του προγράμματος, αλλά και της παραγωγής του ντοκιμαντέρ, Μαριλένα Κουκούλη.

Το ντοκιμαντέρ περιγράφει αυτό το πλούσιο ταξίδι μέσα από συνεντεύξεις με τους συντελεστές του προγράμματος και βαθαίνει τον διάλογο ανάμεσα στους εικαστικούς και τους λογοτέχνες, αυτή τη φορά με τη δια ζώσης συνάντηση και συζήτηση δύο ζευγαριών. Συγκεκριμένα, ο εικαστικός κ. Κωνσταντίνος Καταγάς με τον λογοτέχνη κ. Βασίλη Βασιλικό, καθώς και η γλύπτρια κ. Γεωργία Γερογιάννη με τον λογοτέχνη κ. Δημήτρη Λαμπρόπουλο συναντιούνται για πρώτη φορά από κοντά, συνομιλούν γύρω από την καλλιτεχνική τους συνάντηση μέσω του προγράμματος, το πώς εξέλαβαν ο ένας το έργο του άλλου και αναπτύσσουν τον διάλογό τους ελεύθερα, αποδεικνύοντας πως η τέχνη είναι δίαυλος επικοινωνίας.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση των συντελεστών με το κοινό.

Η είσοδος είναι δωρεάν και ο χώρος και η εκδήλωση είναι πλήρως προσβάσιμα.
Παρεχόμενες υπηρεσίες: Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ελληνικοί Υπότιτλοι για άτομα κωφά και βαρήκοα (ΥΚΒ) και Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία.

«Ταξιδεύοντας την Τέχνη»: Το ταξίδι της καλλιτεχνικής ισότιμης συνεργασίας ατόμων με και χωρίς αναπηρία έγινε ντοκιμαντέρ

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Μοντάζ: Αλέξανδρος Χαντζής
Διεύθυνση Φωτογραφίας-Color correction: Βαγγέλης Λαΐνας
Ηχοληψία: Θεόφιλος Μποτονάκης
Μετάφραση – Υποτιτλισμός: Ρενέ Μόλχο, Παντελής Παντελόγλου, Neaniko Plano Subtitles
Ακουστική Περιγραφή: Liminal Access, Σενάριο ΑΠ: Κερασία Μιχαλοπούλου, Αφήγηση ΑΠ: Χρήστος Θάνος, Ηχογράφηση ΑΠ: Basement Productions
Συντονίστρια παραγωγής ντοκιμαντέρ: Μαριλένα Κουκούλη

Το ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και την υποστήριξη του Γραφείου Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας

Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19, για την είσοδο του ατόμων άνω των 18 ετών απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή έγκυρου πιστοποιητικού νόσησης. Η είσοδος ατόμων 4-17 ετών, γίνεται κι εναλλακτικά: εφόσον επιδείξουν στα ταμεία αρνητικό αποτέλεσμα self-test COVID (που έχει πραγματοποιηθεί εντός των τελευταίων 24 ωρών). Θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας των προσώπων που επιδεικνύουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, όπως προβλέπει ο νόμος. Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος