Αλλάζουν τα κριτήρια των Όσκαρ – Πώς θα επιλέγεται η καλύτερη ταινία

Η Αμερικανική ακαδημία κινηματογράφου θέτει νέα κριτήρια για τις υποψηφιότητες των βραβείων Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας, με σκοπό να ενθαρρύνει την διαφορετικότητα και την ίση εκπροσώπηση στην οθόνη ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, φυλής, εθνότητας ή αναπηρίας.

Από την 96η διοργάνωση το 2024, οι ταινίες που θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας θα πρέπει να ικανοποιούν τουλάχιστον δύο από τα παραπάνω κριτήρια διαφορετικότητας και ίσης εκπροσώπησης στην οθόνη.

Τα κριτήρια αφορούν στην εκπροσώπηση στους ακόλουθους τέσσερις τομείς: Στην ίδια την ταινία, στο τεχνικό προσωπικό, στο στούντιο και στις ευκαιρίες για εκπαίδευση και προώθηση σε άλλες πλευρές της ανάπτυξης και παρουσίασης της ταινίας.

Κάθε κατηγορία θα έχει και λεπτομερείς υποκατηγορίες. Για το κριτήριο περί εκπροσώπησης στην οθόνη, μια ταινία θα πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα από κοινωνική, φυλετική ή εθνική ομάδα η οποία υποεκπροσωπείταιΑλλιώς, θα πρέπει τουλάχιστον το 30% των δευτερεύοντων ρόλων να είναι άτομα από δύο υποεκπροσωπημένες ομάδες, ή το κύριο θέμα της ταινίας να εστιάζει σε μια τέτοια ομάδα. Σύμφωνα με την ακαδημία, οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν γυναίκες, άτομα χρώματος, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και τα άτομα με αναπηρία.

Το βραβείο καλύτερης ταινίας, το οποίο απονέμεται στους παραγωγούς της, είναι η κατηγορία για την οποία μπορούν να ψηφίσουν όλα τα μέλη της ακαδημίας. Όλες οι άλλες κατηγορίες  θα παραμείνουν ως έχουν.

«Το διάφραγμα πρέπει ν’ ανοίξει, έτσι ώστε ν’ αντικατοπτρίζεται στην εικόνα η ποικιλομορφία του παγκόσμιου πληθυσμού μας, τόσο στη δημιουργία των κινηματογραφικών ταινιών, όσο και στους θεατές που συνδέονται μαζί τους», δήλωσαν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, Ντέιβιντ Ρούμπιν και η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ντον Χάντσον. «Η Ακαδημία δεσμεύεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στο να γίνει αυτή η σκέψη πραγματικότητα. Πιστεύουμε ότι ο νέος κανονισμός ενσωμάτωσης θ’ αποτελέσει καταλύτη για μια μακρόβια, ουσιαστική αλλαγή στη βιομηχανία μας».

Οι διευθυντές της Ακαδημίας Ντεβόν Φράνκλιν και Τζιμ Γιαννόπουλος ηγήθηκαν μιας ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη των προτύπων, από το πρότυπο ποικιλομορφίας του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (BFI), που χρησιμοποιήθηκαν σε ορισμένες κατηγορίες των Βραβείων Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (BAFTA) της Βρετανικής Ακαδημίας.

ΠΗΓΗ: AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος