Τα Φεστιβάλ στηρίζουν τα ιστορικά σινεμά – Να παραμείνουν ανοιχτά τα κινηματογραφικά «φώτα της πόλης»

Array

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς τον αφανισμό των κινηματογραφικών αιθουσών ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΑΕΛΛΩ, οι Νύχτες Πρεμιέρας, το Ethnofest και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος στηρίζουν με δήλωσή τους τις παραπάνω κινηματογραφικές αίθουσες, οι οποίες βγαίνουν στον πλειστηριασμό μετά από την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση ακινήτων του ΕΦΚΑ (Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων) που δεν περιέχει δεσμευτικό όρο για τη διατήρησή τους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, το Ethnofest-Διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος εκφράζουμε την αλληλεγγύη και υποστήριξή μας προς τα σινεμά ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΑΕΛΛΩ, τις κινηματογραφικές μας στέγες, τους πολιτιστικούς μας φάρους στο κέντρο της πόλης.

Η Αθήνα είναι κάτι διαφορετικό για όποιον/α τη ζει καθημερινά. Για εμάς, είναι (και) τα σινεμά της.

Και σίγουρα δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα ήταν, χωρίς τις κινηματογραφικές της αίθουσες να μας προσφέρουν αυτή τη μοναδική συλλογική εμπειρία, που συντελείται μόνο όταν σβήσουν τα φώτα και ανάψει η μεγάλη οθόνη.

Οι αγαπημένες και ιστορικές κινηματογραφικές αίθουσες ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ και ΑΕΛΛΩ στην Πατησίων, τα «σπίτια» των Φεστιβάλ, απειλούνται με οριστικό αφανισμό από τη στιγμή που η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση ακινήτων του ΕΦΚΑ (Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων), δεν περιέχει δεσμευτικό όρο για τη διατήρησή τους. Σήμερα, πραγματοποιείται ο πλειστηριασμός και, παρότι αναγνωρίζουμε τις προφορικές δηλώσεις εκπροσώπων του ΕΦΚΑ σε συνέχεια των αντιδράσεων της κοινότητας και των θεατών, δεν υπάρχει σχετική γραπτή δέσμευση.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μίας θλιβερής κατάστασης, παρακολουθώντας τις αίθουσες, τα κινηματογραφικά «φώτα της πόλης», να σβήνουν το ένα μετά το άλλο.

Τα σινεμά του κέντρου της Αθήνας (και όχι μόνο αυτά), χρειάζονται την άμεση στήριξη του κοινού και ασφαλώς, την προστασία των θεσμικών φορέων.

Ζητάμε να μην αλλάξει η κινηματογραφική χρήση των αγαπημένων μας αιθουσών και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ελπίζοντας πως τα κινηματογραφικά «φώτα της πόλης» θα παραμείνουν ανοιχτά.

Ως άνθρωποι του χώρου και πρωτίστως λάτρεις του σινεμά, προτιμάμε το σκοτάδι εντός της αίθουσας, όχι εκτός αυτής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος