Τα 800 χρόνια της Magna Carta γιόρτασαν οι Βρετανοί

Παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ, η Βρετανία γιόρτασε σήμερα τα 800 χρόνια από την υπογραφή της Μάγκνα Κάρτα, ενός από τα σημαντικότερα ιστορικά έγγραφα του κόσμου που χάραξε τον δρόμο για τις σύγχρονες ελευθερίες και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις 15 Ιουνίου 1215 στις όχθες του Τάμεση, στο Ράνιμιντ στα δυτικά του Λονδίνου, ο βασιλιάς Ιωάννης ο Ακτήμων υπέκυψε στις πιέσεις των εξεγερμένων βαρόνων και αποδέχτηκε τη Μάγκνα Κάρτα -η λατινική ονομασία του “Μεγάλου Χάρτη των Ελευθεριών”- που για πρώτη φορά έθετε τον μονάρχη υπό την εξουσία του νόμου. Στους αιώνες που ακολούθησαν αυτός ο καταστατικός χάρτης απέκτησε τεράστια σημασία παγκοσμίως καθώς αποτέλεσε τη βάση για τη σύνταξη της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συντάγματος των ΗΠΑ το 1787 καθώς και της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 1948. Τρία από τα 63 άρθρα της παραμένουν σε ισχύ μέχρι και σήμερα στο βρετανικό δίκαιο.

“Τα αντίγραφα (της Μάγκνα Κάρτα) που έχουν διασωθεί μπορεί να έχουν ξεθωριάσει, όμως οι αρχές της λάμπουν τόσο φωτεινά όσο ανέκαθεν” σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ν. Κάμερον στην ομιλία του ενώπιον της βασίλισσας, πολλών μελών της βασιλικής οικογένειας και ξένων αξιωματούχων μεταξύ των οποίων ήταν και η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος