«Σύντομη Ιστορία της Βυζαντινής Κοινωνίας (4ος αι. – 1204)»

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του Τηλέμαχου Λουγγή «Σύντομη Ιστορία της Βυζαντινής Κοινωνίας (4ος αι. – 1204)» με μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση της περιόδου που αποτελεί τη θεματική του βιβλίου.

Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις ΕΝΤΟΣ: “Το βιβλίο του Τηλέμαχου Λουγγή φωτίζει τις ιδιαίτερες πτυχές της βυζαντινής ιστορίας και αναδεικνύει την εξέλιξη που δέχτηκε η βυζαντινή αυτοκρατορία στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό πεδίο. Ο συγγραφέας με ερευνητικό εργαλείο τον ιστορικό υλισμό και με διεισδυτική ματιά σ’ όλο το φάσμα της εξέλιξης παραγωγικών δυνάμεων-παραγωγικών σχέσεων, κατορθώνει ν’ αποδώσει ιστορικά την ουσία της μακράς αυτής περιόδου και μάλιστα με θαυμαστά συνοπτικό τρόπο. Δεν είναι μια τετριμμένη φτωχή “ιστορία αυτοκρατόρων”, αλλά μια ολοκληρωμένη μελέτη των κοινωνικών-ταξικών συγκρούσεων που σφράγισαν αυτή την εποχή.

Ο αναγνώστης παρακολουθεί το πώς η εκχριστιανισμένη δουλοκτητική ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία πέρασε βαθμιαία και διαμέσου του colonatus από τη δουλοκτητική κοινωνία (4ος-7ος αι.) στην εποχή της κυριαρχίας της ελεύθερης εργασίας (7ος-9ος αι.). Και πώς από εκεί, προς μια ημιτελή φεουδαρχική παραγωγή και κοινωνία διατηρώντας όμως τους παροίκους προσδεδεμένους στη γη.

Ενώ θα κατανοήσει παράλληλα και τους ανασχετικούς παράγοντες που εμπόδιζαν αυτή την ατελή βυζαντινή φεουδαρχοποίηση να ολοκληρωθεί (μέσα 9ου-13ος αι.) έως το έτος 1204. Η έκδοση αυτή απευθύνεται στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, όσο και στον πιο απαιτητικό ερευνητή-μελετητή της βυζαντινής ιστορίας.

Το βιβλίο του Τηλέμαχου Λουγγή «ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (4 αι. – 1204)» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία”.

«Σύντομη Ιστορία της Βυζαντινής Κοινωνίας (4ος αι. – 1204)»Απόσπασμα από το βιβλίο: «Σε ό, τι αφορά το λαό τώρα, μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης αγροτικής κοινότητας που περιγράψαμε, παρατηρείται μια βαθμιαία όλο και μεγαλύτερη κοινωνική διαφοροποίηση ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους: οι περισσότεροι εύποροι εντάσσονται στις τάξεις του στρατού και του κλήρου, οι λιγότεροι εντάσσονται στην υπαλληλία, οι περισσότεροι φτωχοί γίνονται πάροικοι (προσδεδεμένοι στη γη, όπως παλιότερα οι coloni) και η βυζαντινή κοινωνία αρχίζει να χάνει την κάθετη κινητικότητα που είχε τον 7ο και τον 8ο αιώνα και να τυποποιείται και πάλι σε δυο διακριτές τάξεις. Η προσέγγιση και κοινωνική συμμαχία στρατού και κλήρου θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα κατά τη διάρκεια του 9ου αιώνα σε μια βαθμιαία νέα αριστοκρατικοποίηση της βυζαντινής κοινωνίας».

Ποιός είναι ο συγγραφέας

Ο Τηλέμαχος Κωνστ. Λουγγής Γεννήθηκε το 1945, σπουδές: Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών (πτυχίο Ιστορικού – Αρχαιολογικού 1967), Πανεπιστήμιο Παρισίων 1 (Πάνθεον-Σορβόννη) διδακτορικό 1972. Τιτλούχος μαθητής της Πρακτικής Σχολής Υψηλών Σπουδών (4ο τμήμα) Παρισίων.

Επίκουρος και Έφεδρος Σημαιοφόρος Π.Ν. 1972-1975 (στρατιωτική θητεία). Βοηθός Ερεύνης, Ερευνητής, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 1975-2012. Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών 2012 – σήμερα.

Μέλος ΔΣ Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών 1982-2000, Πρόεδρος ΚΜΕ 2000-2012. Έχει συγγράψει στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ρωσικά ένα πλήθος βιβλίων, μελετών, βιβλιοκρισιών και άρθρων, έχει συμμετάσχει σε κάπου 35-40 επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες εδώ και στο εξωτερικό και έχει κληθεί από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Λονδίνου, Οξφόρδης, Βιέννης και Στρασβούργου, καθώς και από πολλούς επιστημονικούς και πολιτιστικούς θεσμούς εντός Ελλάδος.

Σήμερα, εκδίδει την επτάτομη σειρά Βυζάντιο. Ιστορία και πολιτισμός (ως τώρα έχουν εκδοθεί οι τέσσερις πρώτοι τόμοι).

Info
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΩΝΣΤ. ΛΟΥΓΓΗΣ «Σύντομη Ιστορία της Βυζαντινής Κοινωνίας (4ος αι. – 1204)»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ
Σχήμα: 14 x 21
Σελίδες: 304
Τιμή: 16,00 €
ISBN: 978-960 614-008-2

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος