Η αγαπημένη υψίφωνος του ελληνικού κοινού Marlis Petersen επιστρέφει στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης σε μια συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη (1934-2009), ιδρυτή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 6 Νοεμβρίου, 20:30.
Σε αυτή τη συγκινησιακά φορτισμένη βραδιά, η διεθνώς αναγνωρισμένη σοπράνο θα τιμήσει με τον δικό της τρόπο τη βαθιά αφοσίωση του Χρήστου Λαμπράκη στο λυρικό ρεπερτόριο, ερμηνεύοντας άριες από διάσημες όπερες του Χαίντελ, τραγούδια και παλιές ιταλικές άριες, καθώς και άριες κοντσέρτου και τραγούδια για φωνή και πιάνο του Μότσαρτ και άλλων συνθετών.
Συνοδοιπόροι της σε αυτό το ταξίδι, ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας Stephan Matthias Lademann και οι Μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής (σύνολο που ιδρύθηκε το 1991, με πρωτοβουλία του Χρ. Λαμπράκη). To γνωστό αθηναϊκό σύνολο θα παρουσιάσει επίσης ορχηστρικά αποσπάσματα από δημοφιλή προκλασικά έργα των Χαίντελ, Πόρπορα και Βιβάλντι. Στη μουσική διεύθυνση, ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Σολίστ στο βιολί, στην άρια της Αμίντας «L’amerò» από τον Βασιλιά ποιμένα του Μότσαρτ, θα είναι ο Sergiu Nastasa.
Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές και της σειράς εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του Μεγάρου και πραγματοποιείται με τη χορηγία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού World in Harmony.
Η γερμανίδα υψίφωνος Marlis Petersen είναι μια από τις πλέον περιζήτητες λυρικές σοπράνο της εποχής μας. Έχει διακριθεί σε ρόλους της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Μετά το θριαμβευτικό ντεμπούτο της ως Λούλου στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, άρχισε να συνεργάζεται τακτικά με μερικές από τις σπουδαιότερες λυρικές σκηνές του κόσμου, όπως η Όπερα του Παρισιού, το Théâtre de la Monnaie των Βρυξελλών, οι Κρατικές Όπερες του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Μονάχου και της Βιέννης, το Theater an der Wien, η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, η Όπερα του Λος Άντζελες, η Chicago Lyric Opera κ.ά. Επίσης, εμφανίζεται συχνά στα Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ και της Αιξ-αν-Προβάνς.
Το ρεπερτόριό της είναι ευρύ. Έχει τραγουδήσει, μεταξύ άλλων, Μαριέττα (Νεκρή πόλη του Korngold) καθώς και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις όπερες Αλτσίνα του Χαίντελ, Μανόν και Θαΐς του Μασνέ, Τραβιάτα του Βέρντι, αλλά και το ρόλο της Ηλέκτρας στον Ιδομενέα του Μότσαρτ. Ιδιαίτερη αίσθηση έχουν κάνει οι ερμηνείες της σε λυρικά έργα του Ρίχαρντ Στράους (Σαλώμη στην ομώνυμη όπερα και Μαρσαλίν στον Ιππότη με το ρόδο).
Ως σολίστ έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες σε διάσημες αίθουσες, ενώ τραγούδησε και στα εγκαίνια της Αίθουσας της Φιλαρμονικής του Έλβα (Αμβούργο). Τη σεζόν 19-20 ήταν Artist in Residence της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου.
Το 2020, της απενεμήθη από το περιοδικό Opernwelt, για τέταρτη φορά, ο τίτλος της «Τραγουδίστριας της χρονιάς» για την ερμηνεία της ως Σαλώμης στο Theater an der Wien. Την ίδια χρονιά κέρδισε το βραβείο OPUS KLASSIK για το άλμπουμ της Dimensionen: INNENWELT.
Το 2021, τιμήθηκε με τον τίτλο της «Kammersängerin» από την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας στο Μόναχο.
Κατά τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει στο πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της ως Εμίλια Μάρτυ στην Υπόθεση Μακρόπουλου του Leoš Janáček (Κρατική Όπερα του Βερολίνου) και ως Μαρσαλίν στην αναβίωση της όπερας Ο Ιππότης με το ρόδο του Στράους (Κρατική Όπερα της Βαυαρίας).
O πιανίστας Stephan Matthias Lademann ανακάλυψε το πάθος του για τη μουσική δωματίου και την πιανιστική συνοδεία λυρικών τραγουδιστών κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ανώτερη Σχολή Μουσικής Carl Maria von Weber της Δρέσδης, δύο είδη στα οποία έχει εστιάσει το καλλιτεχνικό του ενδιαφέρον, αφότου αυτομόλησε από την πρώην ΛΓΔ στα 1989.
Έδρα του έγινε από το 1997 η Βιέννη. Ήταν επί χρόνια καλλιτεχνικός συνεργάτης του διάσημου γερμανού τενόρου Siegfried Jerusalem, ενώ έχει συνοδεύσει πλειάδα διάσημων τραγουδιστών. Ανάμεσά τους, η Diana Damrau, Edita Gruberová, Paul Armin Edelmann, Mathias Hausmann, Sibylla Rubens, Chen Reiss, Günther Groissböck, Daniela Fally, Robert Holl και Robert Dean Smith.
Έχει εμφανιστεί σε μερικά από τα πιο φημισμένα συμφωνικά κέντρα και θέατρα του κόσμου (Alte Oper της Φρανκφούρτης, Musikverein της Βιέννης, Semperoper της Δρέσδης, Philharmonie και Deutsche Staatsoper του Βερολίνου, Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και Σκάλα του Μιλάνου κ.ά.). Προσκαλείται επίσης συχνά σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ στη Γερμανία, την Αυστρία και σε άλλες χώρες.
Στις πολυάριθμες δισκογραφικές καταθέσεις του συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: η ζωντανή ηχογράφηση του ρεσιτάλ του με την Diana Damrau (Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, 2005), οι παγκόσμιες πρεμιέρες του Μαγικού κόρνου του παιδιού του Μάλερ στην αρχική πιανιστική μορφή του, καθώς και του Τραγουδιού της Γης, του ίδιου συνθέτη, στην εκδοχή του για τενόρο, βαρύτονο και πιάνο, ένας ψηφιακός δίσκος με ιταλικά τραγούδια σε συνεργασία με τη σοπράνο Chen Reiss και το πρώτο cd (2018) από την τριλογία Dimensionen με τη Marlis Petersen, το οποίο απέσπασε στη Γαλλία το δισκογραφικό βραβείο Diapason d’or.
Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος σπούδασε τσέμπαλο στην τάξη της Μαργαρίτας Δαλμάτη (Σχολή Βινιανέλλι Αθηνών), από την οποία πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και το αριστείο της σχολής. Συνέχισε στο Παρίσι με τους Romeo και Baumont, στο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ με τους Gilbert και Rampe και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Conservatoire της Γενεύης (Prix de virtuosité avec distinction) με την Christiane Jaccottet, της οποίας ήταν ο τελευταίος μαθητής. Έχει συμμετάσχει ως βοηθός μαέστρου σε πολλές βραβευμένες ηχογραφήσεις (MDG, SONY, DECCA) με διευθυντή ορχήστρας τον Γιώργο Πέτρου. Είναι ιδρυτικό μέλος των συνόλων παλαιάς μουσικής Ex Silentio και Latinitas Nostra, με το οποίο έχει ηχογραφήσει και παρουσιάσει σε σκηνοθετημένη μορφή προκλασικά έργα (Φεστιβάλ Αθηνών, ΜΜΑ, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ), αλλά και πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες στο πάντρεμα του μπαρόκ με άλλα είδη μουσικής (βυζαντινή, οθωμανική, ηλεκτρονική κ.λπ.). Έχει διευθύνει την Venice Baroque Orchestra σε διπλό CD με θέμα την Ολυμπιάδα του Metastasio (Naïve), που απέσπασε τη διεθνή διάκριση Choc de la Musique. Ως μαέστρος έχει συμπράξει επανειλημμένως με την Καμεράτα, την ΚΟΑ και την ΚΟΘ και με σύνολα του εξωτερικού (Irish Baroque Orchestra, Bach Consort Wien κ.ά.). Εγκαινίασε τη σεζόν 2017-2018 της Kammeroper στη Βιέννη διευθύνοντας την όπερα Αριάδνη στη Νάξο του Πόρπορα και την επόμενη χρονιά την Τρικυμία του Πέρσελ. Έχει εμφανιστεί ως μαέστρος στο Theater an der Wien, στο Wigmore Hall, στην Όπερα του Μπαϋρώυτ και στο Händel-Festspiele του Χάλλε. Επιμελήθηκε και παρουσίασε την εκπομπή «Παλίμψηστο» στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Πάρτε μία γεύση:
Πρόγραμμα:
Alessandro Scarlatti: All acquisto di gloria
Se Florindo è fedele
Benedetto Marcello: Quella fiamma
W.A. Mozart: Cantata: „Die ihr des unermesslichen Weltalls“
“Als Luise die Briefe ihres ungetreuen Liebhabers verbrannte“
Dall´opera „Il re Pastore“ KV208
Aria di Aminta „L´amerò“ – con violino-solo
Porpora: Polifemo, Overture
Haendel: Judas Maccabeus “Come ever smiling liberty”
Haendel: Concerto Grosso op. 3 nr. 2
Haendel: Giulio Cesare “Piangerò”
Vivaldi: La Follia op.1 nr. 12
Haendel: Alcina “Ombre pallide”
Για αγορά εισιτηρίων, πατήστε εδώ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος