Συναντήσεις με τον Αλέξη Αλεξίου στις μεγάλες οθόνες – Q&A την Κυριακή 30/10 στον κινηματογράφο Άστορ

Array

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου θα συναντηθεί με το κοινό αυτή την Κυριακή στον κινηματογράφο Άστορ.

Ο δημιουργός της ταινίας «Ιστορία 52» (2008), και του «Τετάρτη 04:45» (2015), παρουσιάζει μια ιδιαίτερη ταινία του γυρισμένη σε φιλμ 8 χιλιοστών. Τίτλος του «Γιώτα Τελεία Ωμέγα (Ι.Ω)». Πρόκειται για ένα ένα ντοκιμαντέρ… επιστημονικής φαντασίας.

Η Ι.Ω είναι μια κοπέλα που ζει στο κοντινό μέλλον και δουλεύει στην πολεμική αεροπορία, ενώ βρίσκεται διαρκώς κάτω από ασφυκτική παρακολούθηση. Καθώς περιμένει να διακτινιστεί σε έναν μακρινό πλανήτη, μέσα από το οπτικό της ημερολόγιο – τα θραύσματα των αναμνήσεων και των σκέψεών της – συνομιλεί με το δικό μας παρόν σε μια προσπάθεια να διαφυλάξει τις αισθήσεις της και μαζί τη μνήμη των πραγμάτων που αξίζει να διασωθούν.

Η ταινία είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς του σκηνοθέτη Αλέξη Αλεξίου με την θεατρολόγο-σκηνοθέτη Ασπασία Λυκουργιώτη, την ηθοποιό Σοφία Κόκκαλη («Σελήνη 66 Ερωτήσεις», «Winona», «Play», «Η Μικρά Αγγλία» κλπ), την επίκουρη καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ Αφροδίτη Νικολαΐδου στην παραγωγή, με τον μοντέρ Λάμπη Χαραλαμπίδη («Ενήλικες στο Δωμάτιο», «Ευτυχία», «Σμύρνη μου Αγαπημένη» κλπ), τον παλιό φίλο και συνεργάτη του από τα χρόνια της σχολής, τον μουσικό και σκηνοθέτη Γιάννη Βεσλεμέ («Νορβηγία»), τον sound designer Μανώλη Μανουσάκη και τον εκλιπόντα γραφίστα και concept-artist Γιώργο Τασιούλα («Τετάρτη 04:45», «Dodo», «She Loved Blossoms More» -η τελευταία ταινίες βρίσκεται στο στάδιο παραγωγής-).

Ο Αλέξης Αλεξίου ανέφερε μεταξύ άλλων για την ταινία του: «Το κείμενο της Ασπασίας Λυκουργιώτη γράφτηκε το 2007 και προμήνυε ίσως την αυγή μιας νέας εποχής. Σχεδόν μια δεκαετία μετά αναρτήθηκε από την ίδια στο facebook. Μόλις το διάβασα, οι σκοτεινές εικόνες ενός οικείου μέλλοντος με πλημύρισαν. Η γη έχει φθάσει στα όριά της και η λύση είναι ο εποικισμός – διακτίνιση σε έναν άλλο πλανήτη. Η ανθρωπότητα είναι ένας ιός που όταν απομυζεί έναν οργανισμό μεταπηδά στον επόμενο.

Η Ι.Ω θέτει μια ερώτηση για το πώς θέλουμε να ζούμε. Το ημερολόγιο της περιγράφει ένα δυστοπικό κόσμο που έχει χάσει τις αισθήσεις και την ενσυναίσθησή του. Η Ι.Ω όμως επιλέγει την συν-κίνηση, να αναζητά με κάθε κόστος όλα αυτά που την κάνουν να αισθάνεται. Ο κόσμος που ζει η Ι.Ω είναι η γη μετά την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική κρίση, είναι ένας μελλοντικός κόσμος τα θραύσματα του οποίου η κάμερα εντοπίζει στο σήμερα. Η ταινία αποτελεί ένα πειραματικό υβρίδιο μεταξύ επιστημονικής φαντασίας και ντοκιμαντέρ· ένα μικρό σχόλιο πάνω στη μνήμη και το συναισθηματικό φορτίο των εικόνων – και μαζί μια μικρή μεταφορά πάνω στο ίδιο το σινεμά και στην ανάγκη να επιστρέψουμε στο υλικό του φιλμ, όχι λόγω νοσταλγίας, αλλά λόγω επιβίωσης».

Συναντήσεις με τον Αλέξη Αλεξίου στις μεγάλες οθόνες – Q&A την Κυριακή 30/10 στον κινηματογράφο Άστορ

Η ταινία «Γιώτα Τελεία Ωμέγα (Ι.Ω)» ξεκίνησε να προβάλλεται αυτή την Πέμπτη στον Κινηματογράφο Άστορ, στέγη αρκετών ανάλογων πρωτοβουλιών. Μόνο αυτή την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στον κινηματογράφο «ΑΣΤΟΡ», στις 19:45, θα πραγματοποιηθεί Q&A με τον σκηνοθέτη Αλέξη Αλεξίου και την θεατρολόγο-σκηνοθέτη Ασπασία Λυκουργιώτη, το κείμενο της οποίας ενέπνευσε τον πρώτο για την κινηματογραφική γένεση της Ι.Ω.

Ακολουθήστε την ταινία στο Instagram https://www.instagram.com/iota_period_omega/

και στο facebook https://www.facebook.com/iotaperiodomega/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος