“Still Humans I”: Η ζωή ως εικονική πραγματικότητα στην εικαστική έκθεση της Αθανασίας – Ίριδας Γιαξίδου

Η έκθεση “STILL HUMANS I“, που εγκαινιάσθηκε χθες στην Chili Art Gallery, αποτελείται από μία ενότητα ζωγραφικών έργων και την εννοιολογική γλυπτική εγκατάσταση “ANTHRO-EXIT, Are we still Humans?” της Αθανασίας – Ίριδας Γιαξίδου. Μουσική σύνθεση: Χαρά Παλαιολόγου, μουσικολόγος – συνθέτρια.

“Still Humans I”: Η ζωή ως εικονική πραγματικότητα στην εικαστική έκθεση της Αθανασίας – Ίριδας Γιαξίδου
As the world turns, μελάνι και μαρκαδόρος σε χαρτί, 76×57 cm

Η Αθανασία Ίρις Γιαξίδου αναφέρει για το έργο της :

«Αντιλαμβάνομαι την ψευδαίσθηση της σύγχρονης ανθρωπότητας, που αν και νομίζουμε  ότι ορίζουμε με ελεύθερη βούληση την ύπαρξη και θέση μας στον κόσμο, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Ζούμε με την εντύπωση πως έχουμε ότι επιθυμούμε αλλά φοβάμαι ότι αυτό είναι μία πλάνη.

Πειθήνιοι άνθρωποι, αποστεωμένα σώματα, κόκκαλα, στόματα που κραυγάζουν, πολλές οι ερμηνείες όταν κανείς παρατηρήσει τους σημερινούς ανθρώπους.

Το σίγουρο είναι ότι στην εποχή μας οι άνθρωποι βρίσκονται αποκλεισμένοι, περιχαρακωμένοι, εξωτερικά και εσωτερικά. Η ιερότητα της ζωής έχει εκπέσει οριστικά.

Ζητούμενα, η διέξοδος, η απελευθέρωση και ο απεγκλωβισμός από το κατεστημένο, προσδοκώντας ελεύθερες επιλογές, αρμονία, ουσιαστική σύνδεση με τον συνάνθρωπο μας, προσδοκώντας τη ζωή».

“Still Humans I”: Η ζωή ως εικονική πραγματικότητα στην εικαστική έκθεση της Αθανασίας – Ίριδας Γιαξίδου
Anthro-exit, μικτή τεχνική, 65x100x70 cm

Ο ζωγράφος Γιάννης Λασηθιωτάκης σημειώνει για τη δημιουργό:

«H Αθανασία είναι μια καλλιτέχνις που τη χαρακτηρίζει η αποφασιστικότητα, το θάρρος και η ευαισθησία. Είναι πολίτης του κόσμου, δεν έχει σύνορα αλλά ανάγκη για βαθιά και ουσιαστική επικοινωνία με τους ανθρώπους οποιασδήποτε εθνικότητας. Ζει στην Ολλανδία εδώ και χρόνια έχοντας συμμετοχή στα εκεί καλλιτεχνικά δρώμενα αλλά και σε άλλες χώρες χωρίς ποτέ να έχει διακόψει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Πριν από μερικά χρόνια ήρθα σε επαφή με το έργο της κι από τότε μοιράστηκε τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες μαζί μου.

Συχνά μιλάει με αγωνία και προβληματισμό για αυτό που κάνει και την απασχολούν έντονα τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει, τα υλικά και όλη η παραγωγή που απλώνεται σε πολλά διαφορετικά πεδία όπως η ζωγραφική, η περφόρμανς, το βίντεο, η γλυπτική  κ.α..

Η πρόσφατη δουλειά της αποτελεί ένα δύσκολο ανθρωποκεντρικό εγχείρημα με πολλαπλά μηνύματα που αφορούν τον σημερινό άνθρωπο και τη ζωή του όπως τη βιώνει μέσα από την τεχνολογία ως μια εικονική πραγματικότητα. Όλο αυτό στα έργα της αποδίδεται με μια εξπρεσιονιστική προσέγγιση και στα ζωγραφικά έργα – όπου υπάρχει έντονη χειρονομία με αιμάτινα κόκκινα μέσα σε ένα εικαστικό περιβάλλον αγωνίας και ρευστότητας υγρής – αλλά και στα πολυάριθμα κεραμικά «κόκκαλα» που απεικονίζουν με δραματικό τρόπο την αποσάθρωση και το ζόφο».

“Still Humans I”: Η ζωή ως εικονική πραγματικότητα στην εικαστική έκθεση της Αθανασίας – Ίριδας Γιαξίδου
Obedient Bodies, κεραμικά

Λίγα λόγια για τη Χαρά Παλαιολόγου

Μουσικολόγος (Integrated MA), μουσικοθεραπεύτρια (Dpl), εκπαιδευτικός (M.Ed) και συνθέτης, η Χαρά Παλαιολόγου διατέλεσε διευθύντρια στα Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες του Υπουργείου Παιδείας.

Έχει συνεργαστεί με το Πυθαγόρειο Ωδείο ως μουσικοθεραπεύτρια σε ατομικές συνεδρίες παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς και σε ομάδες προσωπικής εξέλιξης ενηλίκων, αξιοποιώντας σε αυτές τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων, μουσικοθεραπείας και θεατρικού παιχνιδιού.

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μουσικοθεραπείας και της E.M.T.C. (Eυρωπαϊκή Εταιρεία Μουσικοθεραπείας).

Στις μουσικές της συνθέσεις αξιοποιεί ηλεκτρονικούς και φυσικούς ήχους με κλασσική δομή και αρμονία. Συνθέτει μουσική για εικαστικές εγκαταστάσεις, videos και εκθέσεις εικαστικών. Έχει επίσης μελοποιήσει έργα των Μ. Πρατικάκη και Δ. Δαββέτα.

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολλάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events.

“Still Humans I”: Η ζωή ως εικονική πραγματικότητα στην εικαστική έκθεση της Αθανασίας – Ίριδας Γιαξίδου
Awareness, μελάνι και μαρκαδόρος σε χαρτί, 76×57 cm

Πληροφορίες Έκθεσης

Πού: Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο 11851, Αθήνα), τηλ.επικ. 210-7292564, 6936755550

Διάρκεια έκθεσης: 25 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου 2023

Ωράριο: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 – 18.00, Πέμπτη 12.00 – 19.00, Σάββατο 11:00 – 15.00, Δευτέρα, Κυριακή Κλειστά.

Είσοδος Ελεύθερη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος