Solar Cinema Greece: Έρχεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας φέρνει για πρώτη φορά στη χώρα μας κινητό κινηματογραφικό εξοπλισμό που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ηλιακή ενέργεια

Σε μία εποχή που η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και την εξοικονόμηση ενέργειας εν γένει, έχει γίνει επιτακτική ανάγκη, οι καλλιτεχνικές κοινότητες δεν θα μπορούσαν να απέχουν από αυτή την προσπάθεια.

Το Solar Cinema Greece, έχει ως αποστολή να διευρύνει  την πρόσβαση στον κινηματογράφο, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να τονίσει αρχικά τη σημασία της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προβάλλοντας -με απόλυτη αυτάρκεια- ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες, και σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο βασικός εξοπλισμός των ηλιακών κινητών κινηματογράφων είναι: Ηλιακοί συλλέκτες, αυτοκινούμενο βαν, βίντεο-προτζέκτορας και γιγαντοοθόνη.

Solar Cinema Greece: Έρχεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος

Στο πλαίσιο των διαρκών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, τα εγκαίνια του πρώτου Κινητού Ηλιακού Κινηματογράφου στην Ελλάδα, θα γίνουν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στον Κεντρικό Λιμένα Καλαμάτας, με την προβολή της ταινίας Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Η προβολή θα σημάνει παράλληλα την έναρξη μιας σειράς προβολών σε πόλεις της Πελοποννήσου, που θα ολοκληρωθούν την 1η Οκτωβρίου.

Το Solar Cinema Greece αποτελεί μια μεγάλη παράλληλη δραστηριότητα του Διεθνούς  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Ήδη από το 2020, ο οργανισμός έχει γίνει επίσημα αποκλειστικό μέλος του Solar World Cinema, ενός διεθνούς δικτύου ηλιακών κινητών κινηματογράφων.

Solar Cinema Greece: Έρχεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος

Η υλοποίηση του προγράμματος Solar Cinema στην Ελλάδα, γίνεται σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Smart RUE, και το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, η ομάδα έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη και αυτή την περίοδο εγκαθιστά το απαιτούμενο φωτοβολταϊκό σύστημα, ενώ θα αναλάβει και την τεχνική εκπαίδευση των συνεργατών του Φεστιβάλ, ώστε ο ηλιακός κινηματογράφος να εμφανιστεί στις πλατείες των πόλεων και των χωριών μας!

Πολύτιμος υποστηρικτής  στην προσπάθεια υλοποίησης του πρωτοποριακού αυτού πρότζεκτ στάθηκε ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), αρμόδιος για την ανάπτυξη και συντήρηση του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Solar Cinema Greece: Έρχεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος

SOLAR CINEMA GREECE – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – 8:30 μ.μ.Εγκαίνια του Κινητού Ηλιακού Κινηματογράφου.Προβολή της  ταινίας  «DIGGER» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας και τον Κινηματογράφο Μικρόκοσμος.

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΠΛΑΤΕΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ  – ΚΑΛΑΜΑΤΑ – 8:30 μ.μ.Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΤΕ – ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ» του Πλούταρχου Καϊτατζή  (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή)

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ –ΠΛΑΤΕΙΑ – 8:30 μ.μ.Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ» της Κλεώνης Φλέσσα, σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Μάνης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΠΛΑΤΕΙΑ ΦΡΑΓΚΟΛΙΜΝΑΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ – 8:30 μ.μ.Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ  1915» του Μπαρέντ Μαρονιάν, σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΙΚΩΝ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ – 8:30 μ.μ.Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΜΗ Σ’ ΑΓΑΠΩ – ΤΟ ΣΜΥΡΝΕΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ»  του Γιώργου Ζέρβα (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή)

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  ΤΡΙΠΟΛΗ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ – 8:30 μ.μ.Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΜΗ Σ’ ΑΓΑΠΩ – ΤΟ ΣΜΥΡΝΕΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ»  του Γιώργου Ζέρβα (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή), σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΠΑΝΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ –  ΚΑΛΑΜΑΤΑ – 8:30 μ.μ.  Προβολή του ντοκιμαντέρ «Η ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΔΥΣΕ» του Αλέξανδρου Παπαηλιού (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή)

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΓΥΘΕΙΟ  – ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ – 8:30 μ.μ.  Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΤΕ» του Πλούταρχου Καϊτατζή  (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή), σε συνεργασία με τον Δήμο Γυθείου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ- ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – 8:30 μ.μ.  Προβολή βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τον Δήμο Ευρωστίνης – Ξυλοκάστρου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   ΣΠΑΡΤΗ –ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ – 8:30 μ.μ.  Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΜΗ Σ’ ΑΓΑΠΩ – ΤΟ ΣΜΥΡΝΕΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ» του Γιώργου Ζέρβα (Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ- ΤΡΕΝΟΤΕΧΝΕΙΟ – 8:30 μ.μ.  Προβολή της ταινίας «Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΩΡΑ ΝΤΟΥΡΑΝΤ» του Δημήτρη Μπαβέλλα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΠΛΑΤΕΙΑ ΟΘΩΝΟΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ – 8:30 μ.μ.  Προβολή βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος