Σε τιμή-ρεκόρ πουλήθηκε η αυτοπροσωπογραφία της Φρίντα Κάλο

Η αυτοπροσωπογραφία της Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο έγινε το πιο ακριβό έργο Λατινοαμερικάνου καλλιτέχνη που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Πρόκειται για τον πίνακα «Diego y yo» («Ο Ντιέγκο και εγώ») ο οποίος πουλήθηκε στην τιμή-ρεκόρ των 34,9 εκατομμυρίων δολαρίων, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, στη Νέα Υόρκη.

Η αυτοπροσωπογραφία της Κάλο ξεπέρασε και τον πίνακα του Ντιέγκο Ριβέρα (The Rivals), ο οποίος επίσης είχε πουληθεί σε δημοπρασία, για 9,8 εκατομμύρια δολάρια.

«Ζωγραφισμένο την ίδια χρονιά που ο αγαπημένος της Ντιέγκο ξεκίνησε σχέση με τη φίλη της, τη Μεξικανή (ηθοποιό) Μαρία Φέλιξ, αυτό το δυνατό πορτρέτο είναι η ζωγραφική έκφραση της αγωνίας και της θλίψης της», δήλωσε η διευθύντρια του Sotheby’s για τη λατινοαμερικανική τέχνη, Άννα Ντι Στάζι, μετά τη δημοπρασία. «Θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει το αποψινό αποτέλεσμα την απόλυτη εκδίκηση, αλλά στην πραγματικότητα είναι η απόλυτη επικύρωση του εξαιρετικού ταλέντου και της παγκόσμιας απήχησης της Κάλο».

Ο πίνακας «Diego y yo» που ολοκληρώθηκε το 1949, πέντε χρόνια πριν από τον θάνατό της, είναι η τελευταία αυτοπροσωπογραφία της καλλιτέχνιδας τη δεκαετία του 1940.

Μετά τον δεύτερο γάμο της με τον Μεξικανό ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα -το ζευγάρι ξαναπαντρεύτηκε το 1940 μετά το διαζύγιό του ένα χρόνο νωρίτερα- η Κάλο επηρεάστηκε από θέματα που κυμαίνονταν από τη μυθολογία των Αζτέκων και της Ανατολής μέχρι την ιατρική και τη βοτανολογία. Απεικόνισε επίσης τα εξουθενωτικά προβλήματα υγείας της και την ταραχώδη σχέση της με τον Ριβέρα.

Το έργο απεικονίζει την Κάλο να φοράει ένα huipil, έναν τύπο μπλούζας που φορούν οι γυναίκες του Ισθμού Tehuantepec στο νότιο Μεξικό. Φοράει το συγκεκριμένο κόκκινο huipil σε πολλές από τις πιο γνωστές αυτοπροσωπογραφίες της, καθώς και σε μια διάσημη σειρά φωτογραφιών του Ουγγρο-αμερικανού φωτογράφου, Νίκολας Μάρεϊ. Τα μαλλιά της μοιάζουν σα να την πνίγουν. Έχει κόκκινα αναψοκοκκινισμένα μάγουλα και δακρυσμένο βλέμμα. Στη μέση του μετώπου της βρίσκονται το κεφάλι και οι ώμοι του Ριβέρα, ο οποίος απεικονίζεται με ένα τρίτο μάτι στο μέτωπό του.

«Η Φρίντα Κάλο είναι ένα παγκόσμιο είδωλο της σύγχρονης τέχνης, το έργο της οποίας είναι αγαπητό σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η Ντι Στάζι . «Το ‘Diego y yo’ ενσαρκώνει την επιμελώς λεπτομερή απόδοση, την πολύπλοκη εικονογραφία και τις βαθιά προσωπικές αφηγήσεις που χαρακτηρίζουν την ώριμη ζωγραφική της».

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος