“Οι Λύρες της Στεριάς και της Θάλασσας. Μια Δοξαριά Ελλάδα” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

“Οι Λύρες της Στεριάς και της Θάλασσας. Μια Δοξαριά Ελλάδα”, που παρουσιάζεται σήμερα Πέμπτη 12-5-2022 στις 20:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είναι μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στις πολλές και διαφορετικές παραδόσεις της λύρας, από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού, με αυθεντικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες και χορευτικές ομάδες. Ανάμεσα στη μεγάλη οικογένεια των λαϊκών οργάνων με δοξάρι, οι λύρες έχουν μια δική τους ενέργεια· μια ιδιαίτερη ισορροπία ανάμεσα στο απολλώνιο μέτρο και φως και στην εκρηκτική διονυσιακή ενέργεια.

Εκπροσωπούν τον αρχέγονο ήχο, το κύρος της παράδοσης και της τελετουργίας σε πανηγύρια και γιορτές, γάμους και χοροστάσια. Και σε πολλά μέρη αντιστέκονται ακόμη έως τις μέρες μας στην παντοδυναμία του βιολιού. Ο κάθε τόπος έχει τη δική του λύρα, σε σχήμα, κατασκευή, κουρδίσματα, τεχνικές παιξίματος και δεξιοτεχνία.

“Οι Λύρες της Στεριάς και της Θάλασσας. Μια Δοξαριά Ελλάδα” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, οι λύρες του Αιγαίου (από την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, την Ικαρία και τη Λήμνο), οι λύρες της Μακεδονίας (από τη Δράμα), οι λύρες της Θράκης (από τους Αναστενάρηδες), ο κεμεντζές του Πόντου, ο κεμανές της Καππαδοκίας, καθώς και ο ιδιαίτερος τύπος της λύρας από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία συναντιούνται σε μια απογειωτική «δοξαριά» και μας αποκαλύπτουν το τεράστιο ηχητικό σύμπαν αυτού του μικρού αλλά θαυματουργού οργάνου.

Η έρευνα, η καλλιτεχνική επιμέλεια και η παρουσίαση της παράστασης είναι του γνωστού κι αγαπημένου από την εκπομπή  “Το Αλάτι της Γης” της ΕΡΤ,  Λάμπρου Λιάβα, που είναι και ο εμπνευστής της.

“Οι Λύρες της Στεριάς και της Θάλασσας. Μια Δοξαριά Ελλάδα” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Χορεύουν μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής – Μαρία Ζιάκα), της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» (επιμέλεια Γιώργος Αναστασιάδης, Παράσχος Λεντής) και του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί» (επιμέλεια: Κώστας Σαββινίδης).

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δημοφιλούς σειράς «Γέφυρες», με καλλιτεχνικό προγραμματισμό και επιμέλεια του Δημήτρη Μαραγκόπουλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης».

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.megaron.gr/event/oi-lures-tis-sterias-kai-tis-tis-thalassas/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος