“Κεχαγιάς- Ο Άνθρωπος της Γης” στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ο λημνιός γεωκτηνοτρόφος, ο κεχαγιάς – κατά την προφορική παράδοση του τόπου που τον γέννησε – αποτέλεσε μια πολυσήμαντη και πολυτάραχη έννοια, ως επί το πλείστον παρεξηγημένη.

Το ντοκιμαντέρ, “Κεχαγιάς- Ο Άνθρωπος της Γης”  του Γιώργου Κωμάκη που θα προβληθεί στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έρχεται να καλύψει, μέσα από τον αφηγηματικό λόγο των κεχαγιάδων και τη βιωμένη τους εμπειρία, το ήδη υπάρχον κενό της επίσημης μνήμης και τοπικής Ιστορίας για την ύπαρξη της ίδιας της ομάδας.

Μνήμες, σιωπές και ταυτότητες βοηθούν να φωτιστεί η αγροτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία του νησιού σε μία βάση κυρίως εξελικτική. Η ιστορία της ομάδας των κεχαγιάδων δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια ιστορία βιωμένη από τα κάτω, από υποκείμενα που μέχρι πρότινος δεν είχαν δικαίωμα στην επίσημη ή γραπτή ιστορία και στη θεσμική μνήμη της Λήμνου.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, αλλά με καταγωγή από τη Λήμνο, ο σκηνοθέτης Γιώργος Κωμάκης, εργάστηκε για τα προηγούμενα 15 -20 χρόνια αποκλειστικά στην τηλεόραση μέχρι που αποφάσισε να δημιουργήσει το πρώτο του ντοκιμαντέρ. Μόλις τού δόθηκε η ευκαιρία αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στη Λήμνο. Εκεί άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο και δημιούργησε μια κινηματογραφική ομάδα κάνοντας αυτό που αγαπάει.

Η ταινία “Κεχαγιάς- Ο Άνθρωπος της Γης”  θα προβληθεί στον θερινό κινηματογράφο ΑΛΕΞ (Θεσσαλονίκη) την Παρασκευή 25 Ιουνίου στις 21:15.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Μυστικό Πέρασμα» της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου για το ντοκιμαντέρ του και για τη ζωή  και τους ανθρώπους της Λήμνου:

 

 

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ