«Ψυχοσάββατο»: Το μονόπρακτο του Γ. Ξενόπουλου στο BLackBOX του Θεάτρου Περίακτοι – Σαββατοκύριακα από 11/3

Το εμβληματικό μονόπρακτο του Γρηγόριου Ξενόπουλου, μια σύγχρονη τραγωδία με ιντερμέζο, παρουσιάζεται από τις 11/3 και κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 20:15 στο BLackBOX του Θεάτρου Περίακτοι, στο Μαρκόπουλο

Το εμβληματικό μονόπρακτο του Γρηγόριου Ξενόπουλου, μια σύγχρονη τραγωδία με ιντερμέζο, παρουσιάζεται από τις 11 Μαρτίου 2023 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20:15 στο BLackBOX του Θεάτρου Περίακτοι, στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, σε προσαρμογή και σκηνοθεσία του Σπύρου Κολιαβασίλη.

Συντελεστές παράστασης:

  • Προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Σπύρος Κολιαβασίλης
  • Προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Σπύρος Κολιαβασίλης
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Εύα Λυγνού
  • Επιμέλεια κίνησης: Νερίνα Ζάρπα

Παίζουν σε αλφαβητική σειρά: Ανδρέας Βελέντζας, Βίκυ Κολτσίδα, Αντωνία Πίντζου, Θανάσης Τσόδουλος, Νάνσυ Χρυσικοπούλου

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ ειδική είσοδος (για φοιτητές, μαθητές, ΑΜΕΑ, ενήλικες άνω των 65, ανέργους.)

Διεύθυνση:

Καραολή & Δημητρίου 5, Μαρκόπουλο 19003 Αττική,

Tηλέφωνα κρατήσεων:

2299040803 – 6980678974

Μερικές πληροφορίες για το έργο, από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το Ψυχοσάββατο, «σύγχρονη τραγωδία, μονόπρακτη με Ιντερμέτζο». Το έργο είναι γραμμένο σε πρόζα και δημοτική γλώσσα, περιέχει εκτενείς σκηνικές οδηγίες και μια σημείωση του συγγραφέα για παράλειψη του Ιντερμέτζου, αν χρειαστεί, κατά τη σκηνική του δοκιμασία. Από τον τίτλο του παραπέμπει σε παραδοσιακές θρησκευτικές τελετουργίες που συνδέονται με τους νεκρούς.

Η πρώτη σκηνή οργανώνεται για να αποτυπώσει έθιμα που συνδέουν τον ζωντανό κόσμο με το Επέκεινα. Οι χαρακτήρες της Μαρίας και του Λίγερου είναι μπλεγμένοι στο δίχτυ που πλέκουν οι αξίες μιας παραδοσιακής πατριαρχικής κοινωνίας και παλεύουν να βρουν διέξοδο για τις προσωπικές τους επιθυμίες.

Αντίθετα η γριά Μπάμπαινα είναι η ενσάρκωση της παράδοσης και μάλιστα στην πιο συντηρητική της εκδοχή που δεν επιτρέπει στο καινούργιο να ανατείλει.

Η επίσκεψη των ψυχών στο Ιντερμέτζο βγάζει το έργο πέρα από την ηθογραφική αποτύπωση και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να συνδεθεί με μη ρεαλιστικά είδη που καλλιεργεί ο ύστερος 19ος αιώνας.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η γριά Μπάμπαινα ετοιμάζει στο φτωχόσπιτό της τα κόλυβα της κόρης της, της Ευμορφίας, που έχει πεθάνει πριν από έξι μήνες, γιατί την επομένη είναι Ψυχοσάββατο. Εκεί ζει με τη νύφη της, τη Μαρία, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για το θάνατο της Ευμορφίας.

Η Μαρία και η Μπάμπαινα συνομιλούν στην αρχή του έργου και αποτυπώνεται η αμοιβαία τους αντιπάθεια. Περιμένουν τον Κωνσταντή, τον άντρα της Μαρίας από τις δουλειές στην εξοχή. Όταν ο Κωνσταντής φτάνει ανακοινώνει ότι σε λίγο θα έρθει ο ξάδερφός του ο Λίγερος. Η Μαρία δείχνει να περιμένει με λαχτάρα τον ερχομό του Λίγερου. Τρώνε όλοι μαζί και η γριά συνεχώς επιτίθεται στη νύφη της και υποστηρίζει ότι ζούμε μαζί με τους νεκρούς, ότι κάνουμε ό,τι εκείνοι θέλουν. Η Μαρία τρομάζει, σαν να είδε κάτι και σιγοκλαίει. Τέτοια περιστατικά επαναλαμβάνονται τακτικά και ο γιατρός τους είπε ότι είναι «υστερικά». «Οι πεθαμένοι μας κυβερνούν» ξαναλέει η γριά Μπάμπαινα, δείχνοντας ευθέως προς τη νύφη της, αλλά ο Κωνσταντής παίρνει το μέρος της γυναίκας του.

Όταν η Μαρία μένει μόνη με τον Λίγερο του ζητά να την πάρει να φύγουν, να την πάει στη μάνα της και να γίνει δική του. Ο Λίγερος την είχε ζητήσει από τον πατέρα της, αλλά εκείνος την έδωσε στον πλούσιο Κωνσταντή. Η Μαρία βιώνει επώδυνα το γάμο της και η Ευμορφία, όσο ζούσε, της έκανε τη ζωή δύσκολη καθημερινά. Τελικά η Μαρία πείθει το Λίγερο να την πάρει μαζί του και οργανώνουν τη φυγή τους. Η δράση διακόπτεται από το «Ιντερμέτζο» και η σκηνή γεμίζει ψυχές. Η Ευμορφία ως Κορυφαία του Χορού των ψυχών, τραγουδά μαζί με τις συντρόφισσές της την επιστροφή στο σπίτι της που τη γεμίζει χαρά. Και με το τραγούδι οι ψυχές χάνονται.

Η Μαρία με αναμμένο το λύχνο πάει να φύγει, αλλά στην πόρτα βλέπει την Ευμορφία που την εμποδίζει και πέφτει λιπόθυμη. Ο Λίγερος προσπαθεί να την συνεφέρει και να την πάρει μαζί του. Η Μαρία τελικά ομολογεί πως άνοιξε το παράθυρο τη νύχτα και ξανακύλησε η άρρωστη αδερφή στην αρρώστια. Η γριά Μπαμπαινα έρχεται να συνηγορήσει και ο Κωνσταντής σύρει τη γυναίκα του «απάνου στο κρεβάττι της πεθαμένης».

Ακούγονται κρότοι και μια υπόκωφη κραυγή της Μαρίας. Η Μπάμπαινα υψώνει τα χέρια: «Δικαιοσύνη». Χτυπάει ο όρθρος του Ψυχοσάββατου.

«Ψυχοσάββατο»: Το μονόπρακτο του Γ. Ξενόπουλου στο BLackBOX του Θεάτρου Περίακτοι – Σαββατοκύριακα από 11/3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος