Όσοι έζησαν ανάμεσα στο 1945 και το 1989 είχαν μάθει να θεωρούν δεδομένο το διεθνές περιβάλλον που είχε κληροδοτήσει ο πόλεμος του Χίτλερ. Οι μεγαλύτεροι πάσχιζαν να επουλώσουν τα τραύματα, οι νεότεροι να χτίσουν όνειρα στη σκιά του διπολισμού και της ισορροπίας του τρόμου. Για τους τυχερούς στον «ανεπτυγμένο» κόσμο, ανατολικό και δυτικό, αυτό σήμαινε λίγο πολύ ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον. Για τους άλλους , στον λεγόμενο «Τρίτο Κόσμο», η αστάθεια και η ανασφάλεια ήταν ο κανόνας. Ο Ψυχρός Πόλεμος τερματίστηκε αναπάντεχα το 1989- 1990. Αντίθετα με τους φόβους των πολλών αυτό δεν συνέβη με πάταγο, αλλά με ψίθυρο.
Ο καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Γιάννης Στεφανίδης, αλλά και συγγραφέας του βιβλίου «Ψυχρός Πόλεμος» (το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΕΑΠ) σταματά στους σημαντικούς σταθμούς αυτής της περιόδου και παίρνοντας αφορμή από εμβληματικές ταινίες της εποχής, πολλές από τις οποίες βασίστηκαν σε λογοτεχνικά έργα, προσεγγίζει τον Ψυχρό Πόλεμο στην ευρύτερη- παγκόσμια αλλά και στην ελληνική του διάσταση σε τρεις διαλέξεις από την διαδικτυακή πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and The Cat.
6/ 12: Ψυχρός Πόλεμος – η παγκόσμια εμπειρία 1: “Our Man in Havana,” “The Spy Who Came in from the Cold”,Dr. Strangelove
20/ 12: Ψυχρός Πόλεμος – η ελληνική εμπειρία: «Τα σύνορα της προδοσίας»
Πλατφόρμα Zoom
Ώρα: 19:00
Συμμετοχή: 25 Ευρώ και για τις τρεις διαλέξεις
Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος