Προβολή του ντοκιμαντέρ «The Dissident» στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, το Goethe-Institut Athen διοργανώνει μια εκδήλωση αφιερωμένη στην ελευθερία της πληροφόρησης και της έκφρασης σε όλο τον κόσμο, υπό τον τίτλο The Dissident (Ο Αντιφρονούντας) που βασίζεται στην ομώνυμη ταινία του Bryan Fogel (Μπράιαν Φόγκελ). Το ντοκιμαντέρ, που ολοκληρώθηκε το 2020, εστιάζει στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και συγγραφέα Jamal Khashoggi (Τζαμάλ Κασόγκι) στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018. Επικριτής του καθεστώτος στη Σαουδική Αραβία, ο Khashoggi εξορίστηκε το 2017 από τη Σαουδική Αραβία στις ΗΠΑ όπου αρθρογραφούσε για τη Washington Post.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου (Berlin International Literature Festival, ilb) για μια παγκόσμια προβολή της ταινίας του Αμερικανού δημιουργού, το Goethe-Institut Athen προγραμματίζει μια δημόσια προβολή της ταινίας The Dissident για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 3 Μαΐου 2022 (Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου) στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου στην Αθήνα στις 18:00.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα σε Έλληνες δημοσιογράφους – εκπροσώπους του επαγγέλματος που πιστεύουν στην ελεύθερη, έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση και ροή της πληροφορίας με ακριβείς και επαληθευμένες ειδήσεις. Ο διάλογος μεταξύ των ομιλητών θα επικεντρωθεί τόσο στην ελευθερία του Τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στα εγχώρια και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να τεθεί ανοιχτά το ζήτημα σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, ιδίως αυτές που αφορούν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου. Το δικαίωμα στην πληροφόρηση ελέγχεται όλο και περισσότερο σε χώρες με καταπιεστικά καθεστώτα, σύμφωνα με στοιχεία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). Η Σαουδική Αραβία κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των χωρών που ελέγχουν το διαδίκτυο μέσα από τεχνικές κατασκοπείας και λογοκρισίας. Δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή για τον ίδιο λόγο που δολοφονήθηκε ο Κασόγκι.

Προβολή του ντοκιμαντέρ «The Dissident» στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών

Ο Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου, μια ετήσια κατάταξη των χωρών που δημοσιεύεται ετησίως από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), αντικατοπτρίζει τον βαθμό ελευθερίας που έχουν οι δημοσιογράφοι, τα πρακτορεία ειδήσεων, και χρήστες του Διαδικτύου σε κάθε χώρα, και τις προσπάθειες που έγιναν από τις αρχές για να σέβονται και να διασφαλίζουν τον σεβασμό για την ελευθερία αυτή. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 70η θέση. Η Σαουδική Αραβία κατατάσσεται στην 170η θέση στον κόσμο.

Η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο πλουραλισμός κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ζητήματα γύρω από την ελευθερία του λόγου, και ερωτήματα που αφορούν τον πλουραλισμό και την πολυφωνία στον χώρο της δημοσιογραφίας και πέρα από αυτόν, φαντάζουν σήμερα ίσως πιο καίρια από ποτέ.

Η ταινία The Dissident (Ο Αντιφρονούντας, 2020, διάρκεια 1 ώρα 59 λεπτά) βραβεύτηκε το 2021 με το Writers Guild of America Award / Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου για Ντοκιμαντέρ. Ο Bryan Fogel είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, παραγωγός, συγγραφέας, θεατρικός συγγραφέας, ομιλητής και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ταινία του Icarus, που αναφέρεται στο σκάνδαλο ντοπαρίσματος της ρωσικής ολυμπιακής ομάδας, κέρδισε το 2018 το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Η ταινία θα προβληθεί στην πρωτότυπη γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος