Προβολή του φιλμ “Mariupolis” στη μνήμη του δημιουργού του Μ. Κβενταραβίσιους που σκοτώθηκε στη Μαριούπολη

H ταινία Mariupolis (2016) του σκηνοθέτη και ανθρωπολόγου Μάντας Κβενταραβίσιους (Mantas Kvedaravičius), θα προβληθεί στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ στην Αθήνα, την Κυριακή 8 Μάϊου 2022, στις 20.00, με αγγλικούς υπότιτλους.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης «ο δημιουργός της σκοτώθηκε πρόσφατα και απρόσμενα στην Μαριούπολη της Ουκρανίας από πυρά των ρωσικών στρατευμάτων».

Στην είδηση του θανάτου του είχε αναφερθεί με ανάρτηση στο Twitter και το λιθουανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγα λόγια για την ταινία και τον δημιουργό της

«Ένας άντρας επισκευάζει τα δίχτυα του και βγαίνει στη γέφυρα. Δύο τραμ συγκρούονται αλλά κανείς δεν τραυματίζεται και τα καλώδια επισκευάζονται την ίδια κιόλας μέρα. Μια μικρή συναυλία δίνεται για τους εργάτες ενός εργοστασίου, και η παράσταση του βιολιστή τους κάνει να κλαίνε. Βόμβες πέφτουν στη θάλασσα, αλλά κανείς δεν το προσέχει. Η καθημερινή ζωή στη Μαριούπολη – μια πόλη της Ουκρανίας ανατολικά της Κριμαίας με έντονο ελληνικό στοιχείο – καθορίζεται από την απειλή του βομβαρδισμού. Η ταινία αποτελεί μια οπτική μαρτυρία και έναν ισχυρό φόρο τιμής σε μια πόλη σε κρίση. Είναι αφιερωμένη στους ποιητές και τους τσαγκάρηδες της.

Προβολή του φιλμ “Mariupolis” στη μνήμη του δημιουργού του Μ. Κβενταραβίσιους που σκοτώθηκε στη Μαριούπολη

Ο Μάντας Κβενταραβίσιους γεννήθηκε στο Μπιρζάι της Λιθουανίας το 1976. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτισμική Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Διδακτορικό δίπλωμα στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμιο του Βίλνιους και της Νέας Υόρκης.

Ο Μάντας Κβενταραβίσιους έκανε ντεμπούτο με το ντοκιμαντέρ Barzakh (2011), το οποίο και γυρίστηκε κατά την επιτόπια έρευνά του στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Τσετσενία. Το φιλμ έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου κέρδισε το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής Ειδικής Μνείας (Ecumenical Jury Special Mention) και το Βραβείο Κινηματογράφου της Διεθνούς Αμνηστίας (Amnesty International Film Award), και στη συνέχεια κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ της Χρονιάς στη Λιθουανία μεταξύ πολλών άλλων βραβείων από φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ του Μάντας Κβενταραβίσιους, Mariupolis (2016), επικεντρώνεται στην καθημερινή ζωή στην ουκρανική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, η οποία ένα χρόνο πριν από την παραγωγή της ταινίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου όπου ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Κινηματογράφου της Διεθνούς Αμνηστίας (Amnesty International Film Award).

Το 2019 έκανε πρεμιέρα η τρίτη ταινία του Κβενταραβίσιους, το Parthenon, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, και στο τμήμα της Εβδομάδας Κριτικών (Critics’ Week). Είναι επίσης η πρώτη του ταινία που επιχειρεί μια μυθευματική κριτική (ficto-criticism) – ένα είδος μυθοπλαστικής αφήγησης αναμεμειγμένης με τεχνικές ντοκιμαντέρ. Το ντεμπούτο του στη μυθοπλασία βασίστηκε σε τρία χρόνια ανθρωπολογικής έρευνας που έκανε σε περιθωριακές και περιοθωριοποιημένες κοινότητες στην Οδησσό, την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα.

Ο Μάντας είχε μια στενή σχέση με την Αθήνα όπου ζούσε και εργαζόταν από το 2015 μέχρι το 2020. Μαζί με την σύντροφο και συνοδοιπόρο του Άννα Μπιλόμπροβα (Hanna Bilobrova), ξεκίνησαν το 2020 την επόμενη ταινία του, G.O.M.A., στην Ουγκάντα της Ανατολικής Αφρικής, από όπου και αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν για να επιστρέψουν στη Μαριούπολη τον Μάρτιο του 2022. Εκεί συνελήφθη και σκοτώθηκε από ρωσικές δυνάμεις».

Η σύντροφός του  προτίθεται να επεξεργαστεί το υλικό που γύρισαν εκεί και να ολοκληρώσει το Mariupolis II. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συλλόγου Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδας (ΣΚΑΕ).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος