Πρόσκληση σε έφηβα και νέα άτομα για να γίνουν «Νέοι Δημοσιογράφοι» της εφημερίδας Αποδημητικά Πουλιά

Έφηβα και νέα άτομα ηλικίας 13-24 ετών προσκαλούνται να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα των Νέων Δημοσιογράφων και να γίνουν οι επόμενοι νέοι δημοσιογράφοι της Εφημερίδας «Αποδημητικά Πουλιά».  

Κομβικό στοιχείο του προγράμματος είναι τα εβδομαδιαία editorial meetings όπου μέσα από brain storming θα προκύπτει η δημοσιογραφική ύλη για το site και την εφημερίδα των «Αποδημητικών Πουλιών». Εκεί οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να προβληματιστούν αλλά και να μάθουν τεχνικές συγγραφής άρθρων, δημοσιογραφική δεοντολογία και πρακτική καθώς και τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει ένας νέος δημοσιογράφος.

Παράλληλα στο πλαίσιο του προγράμματος θα οργανωθούν 3 workshops με επαγγελματίες του χώρου της Δημοσιογραφίας, ενώ οι συμμετέχοντες θα βρεθούν στην «καρδιά» της ενημέρωσης μέσα από τις επισκέψεις τους σε επαγγελματικούς χώρους ενημέρωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφές και προγραμματισμό διεξαγωγής εργαστηρίων σε σχολεία και δομές/οργανώσεις μπορείτε να στείλετε email ή/και να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2105148366 (12:00-20:00 Δευτέρα έως Παρασκευή).

Πρόσκληση σε έφηβα και νέα άτομα για να γίνουν «Νέοι Δημοσιογράφοι» της εφημερίδας Αποδημητικά Πουλιά

Πληροφορίες για το πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι» – Αποδημητικά Πουλιά

Τι είναι; 

Το πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι» είναι μια μη-τυπική πρακτική εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, με βασικά εργαλεία τη δημοσιογραφία και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, που απευθύνεται σε έφηβα και νέα άτομα 13-24 ετών.  Τα μέλη της ομάδας «Νέοι Δημοσιογράφοι», μία ομάδα εφήβων και νέων προσφύγων/ισσών, μεταναστών/τριών και Ελλήνων/ίδων  εκδίδουν την εφημερίδα «Αποδημητικά Πουλιά», της οποίας το περιεχόμενο, η θεματολογία, αλλά και η σύνταξη των άρθρων είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς των μελών. Η εφημερίδα περιλαμβάνει κείμενα σε αγγλικά, αραβικά, ελληνικά, ουρντού και φαρσί, ενώ ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει άρθρα της ομάδας και στην ιστοσελίδα  www.migratorybirds.gr

Επίσης, το πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι» συμπεριλήφθηκε ως μια πολλά υποσχόμενη καλή πρακτική και παράδειγμα συμμετοχικής μάθησης μεταξύ συνομηλίκων σε ένα  πρακτικό εγχειρίδιο για επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Δικαιωμάτων των Παιδιών του Συμβουλίου της Ευρώπης.  

Πού βρίσκεται; 

Κωνσταντινουπόλεως 189, Κολωνός, Αθήνα (Εφηβικό Δίκτυο) 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105148366 

Πώς άρχισαν όλα; 

Αφορμή για τη δημιουργία του προγράμματος στάθηκε η επιφυλακτικότητα των ανθρώπων που ζούσαν στις δομές φιλοξενίας προσφύγων, να μιλήσουν σε δημοσιογράφους, καθώς πίστευαν ότι η ιστορία τους δεν θα αποτυπωνόταν όπως έπρεπε. Έτσι, το 2017 δεκαπέντε έφηβες Αφγανές και μία νεαρή Ελληνίδα αποφάσισαν να γίνουν οι ίδιες δημοσιογράφοι και να αποτελέσουν τις φωνές του προσφυγικού πληθυσμού. Από τότε, η ομάδα αναπτύχθηκε και συνεχίζει να εμπλουτίζεται διαρκώς από πλήθος νέων μελών πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων και γλωσσών.  

Τι ξεχωριστό έχει; 

Το πρόγραμμα των Νέων Δημοσιογράφων προσπαθεί να μυήσει τους συμμετέχοντες-μέλη σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με στόχο την εξοικείωσή της ομάδας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την δημοσιογραφία.  

Μέσα από τα workshops, τα μαθήματα δημοσιογραφίας, τις επισκέψεις σε επαγγελματικούς χώρους, αλλά και τα  editorial meetings οι συμμετέχοντες καταφέρνουν να σχηματίσουν επιτυχώς ένα θεωρητικό πλαίσιο, το οποίο τους επιτρέπει ακολούθως να σταθούν με επιτυχία στο ύψος συνεντεύξεων με πολιτικά πρόσωπα, επιτυχημένους επαγγελματίες  κτλ, ενώ τρεις από τους συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επιτυχώς, κατά την περασμένη χρονιά, πρακτική άσκηση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των media. 

Μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι έφηβοι/ες έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, διατηρώντας παράλληλα επαφή με τη μητρική τους γλώσσα και κουλτούρα, να μοιραστούν τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προωθούν την κοινωνική τους ένταξη.

Πρόσκληση σε έφηβα και νέα άτομα για να γίνουν «Νέοι Δημοσιογράφοι» της εφημερίδας Αποδημητικά Πουλιά

Highlights του Προγράμματος 

1) Ευρωπαϊκή αναγνώριση του προγράμματος ως καλή πρακτική του Συμβουλίου της Ευρώπης

2) Διήμερο συνέδριο με θέμα «Ημέρες Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ», του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπου παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τα νέα μέσα, τη φωτογραφία, το ντοκιμαντέρ κ.λπ. καλύφθηκαν. 

3) Συνεργασία με πολλούς φορείς της Αθήνας  

4) Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εταιρείες ΜΜΕ όπως ραδιοφωνικούς σταθμούς, εταιρείες παραγωγής, τηλεοπτικά κανάλια, με σκοπό τη διεύρυνση των γνώσεων της ομάδας των Νέων Δημοσιογράφων 

5) Εργαστήρια δημοσιογραφίας με γνωστούς μέντορες μέσων ενημέρωσης σε διάφορα θέματα όπως επεξεργασία φωτογραφιών, social media, κινηματογράφηση, ντοκιμαντέρ 

6) Τρεις επιτυχημένες πρακτικές τριών μελών της ομάδας μας σε γνωστές εταιρείες παραγωγής 

7) Παρουσιάσεις σε πανεπιστήμια, σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, άρθρα και συνεντεύξεις στη Γερμανία 

8) Συμμετοχή στο 7ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο 2022, στο πάνελ  με θέμα «Η ένταξη των νέων: κλειδί για την επιτυχή ένταξη των μεταναστών» 

9) Συνέντευξη με την Εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κα Maria Clara Martin, και συνέντευξη με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, κo George Tsunis 

10) Έκδοση συνολικά 25 τευχών (2017-2022)    

Μπορείτε να διαβάσετε τα τεύχη της εφημερίδας Αποδημητικά Πουλιά
εδώ 

*Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και υλοποιείται με την υποστήριξη της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). 

Περισσότερες πληροφορίες για την υλοποίηση εργαστηρίων μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2105148366 -καθημερινά 12:00 – 20:00- ή μέσω email στο x.barka@ddp.gr  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος