Πρεμιέρα για τους «Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Array

Το φεστιβαλικό της ταξίδι ξεκινά τον Μάρτιο η ταινία «Οι Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» σε σκηνοθεσία της ελληνοϊταλίδας Alessandra Maioletti, με πρώτη στάση το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα Ανοιχτοί Ορίζοντες.

Όλα ξεκίνησαν το 2003 όταν ο καθηγητής Crescenzi ανακάλυψε ένα παλιό αρχείο με φωτογραφίες, σχολικές εκθέσεις, ταυτότητες και απολυτήρια στο υπόγειο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο ήταν κάποτε η έδρα του ιταλικού σχολείου «Ουμπέρτο Πρίμο» όπου φοιτούσαν εκατοντάδες Εβραίοι μαθητές μέχρι το σχολικό έτος 1941-42.

Πρεμιέρα για τους «Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μέσα από τις περιπέτειες 9 μαθητών ξετυλίγεται η ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, όπου το 96% των Εβραίων της πόλης οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς. Αφηγητής της ιστορίας είναι ο ίδιος ο Antonio Crescenzi, μέσα από τα μάτια του οποίου παρουσιάζεται το χρονικό πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζονται αυτές οι μικρές και μεγάλες ιστορίες, από τα πρώτα αντιεβραϊκά μέτρα του 1941 έως την Απελευθέρωση.

Πρεμιέρα για τους «Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ΘεσσαλονίκηςΤο νήμα της ιστορίας δένεται και με τις μαρτυρίες των Alberto Modiano και Drita Giomo, δυο ανθρώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της «πλοκής».

«Μία ευαισθησία είχα ήδη προς αυτό το θέμα, γιατί η γιαγιά μου ήταν Ελληνογαλλίδα Εβραία η οποία, αντιθέτως με τα ξαδέρφια της που δυστυχώς εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς, κατάφερε να σωθεί», λέει στο ertnews.gr η σκηνοθέτρια της ταινίας, Alessandra Maioletti. «Όταν συνάντησα τον Αντόνιο και μου αφηγήθηκε την ιστορία αυτών των παιδιών, ένιωσα πως μου δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθώ πιο βαθιά με αυτό το θέμα. Ξεκινήσαμε με ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Από Μηχανής Θέατρο στην Αθήνα το 2017, ενώ παράλληλα συνεχίζαμε την έρευνα… Αλλά νιώθαμε πως είναι μια ιστορία που πρέπει να φτάσει σε περισσότερους από τους θεατές μιας παράστασης, πρέπει να ταξιδέψει και στο εξωτερικό… Κι έτσι φτάσαμε εδώ».

Πρεμιέρα για τους «Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Για τον Antonio Crescenzi είναι το κλείσιμο ενός κύκλου που ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώνεται με αυτήν την ταινία, που έδωσε επιτέλους φωνή σε αυτά τα παιδιά, ώστε οι ιστορίες τους να βγουν στο φως και να μην ξεχαστούν ποτέ.

«Ο τρόπος με τον οποίον έγινε η ανακάλυψη της κούτας με το αρχειακό υλικό που μας βοήθησε να ξεδιπλώσουμε τις ιστορίες αυτών των παιδιών, είχε κάτι το μεταφυσικό…», αφηγείται η Αλεσσάντρα. «Μια ξαφνική καλοκαιρινή μπόρα οδήγησε τον Αντόνιο στο υπόγειο του κτιρίου όπου εργαζόταν, καθώς έκλεινε τα παράθυρα σε όλους τους ορόφους για να μην μπει μέσα η βροχή. Προτού προλάβει να κλείσει το παράθυρο στο γεμάτο κούτες και βιβλία υπόγειο, ο αέρας παρέσυρε ένα χαρτί από μία μισάνοιχτη κούτα, και το προσγείωσε στο στέρνο του. Ήταν μία έκθεση με μια καλλιγραφία άλλης εποχής… Αυτό του κέντρισε το ενδιαφέρον να την διαβάσει. Κι έτσι άρχισαν όλα… Ήταν σαν αυτοί οι μαθητές να του ζητούσαν να τους βγάλει από την κούτα της λήθης, να τους ξαναδώσει φωνή, να τους βοηθήσει να αφηγηθούν στον κόσμο την ιστορία τους».

Το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει την ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα με μια νέα ματιά και στοχεύει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα μνήμης ως κοινή συλλογική γνώση και να αναπτύξει μια κριτική προσέγγιση στα ζητήματα της εποχής μας ως πολίτες με προσεκτική και συμμετοχική συνείδηση.

«Πιστεύω βαθιά πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αισθάνομαι ότι αυτά τα παιδιά μας έδωσαν τη δύναμη και τη στήριξη και μας οδήγησαν σε όλη την πορεία για την ολοκλήρωση αυτής της ταινίας. Ήταν με έναν τρόπο «συμπαραγωγοί» της!», λέει η Αλεσσάντρα.

Πρεμιέρα για τους «Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η προβολή της ταινίας έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022 στις 18:30 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη για θέαση στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ από την επόμενη μέρα της φυσικής προβολής, δηλαδή από τις 14 Μαρτίου στις 10:00 π.μ. και μέχρι τις 20 Μαρτίου 2022 στις 12:00 τα μεσάνυχτα ή την εξάντληση των 500 θεάσεων.

Μια πρώτη γεύση της ταινίας θα έχετε την ευκαιρία «να ακούσετε» το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου λίγο μετά τις 8 το βράδυ στην εκπομπή doc on air του Α’ Προγράμματος της ΕΡΤ -που αγαπά το ντοκιμαντέρ και δίνει βήμα στους δημιουργούς του- με καλεσμένη της Ντέπυς Βρεττού την Alessandra Maioletti.

Πληροφορίες ταινίας

Σενάριο – Ιδέα: Antonio Crescenzi, Alessandra Maioletti

Σκηνοθεσία: Alessandra Maioletti

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαϊτης
Μουσική Σύνθεση: Χρήστος Δαυίδ Νταούλας
Σκηνογραφία – Art Direction: Γιώργος Γεωργίου, Λουκάς Οικονομόπουλος
Ενδυματολογία: Βασιλεία Ροζάνα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευγενία Μαραγκού
Μοντάζ: Άγγελος Αγγελόπουλος, Βαγγέλης Πυρπίλης
Sound Design: Αναστάσιος Κατσάρης, Τόνια Βλάχου
Ηθοποιοί: Γιάννης Τριαντάκης, Χριστίνα Μαθιουλάκη, Δήμητρα Δερζέκου, Λευτέρης Κολίτσος, Σοφία Σκαραμαγκά, Ντίνος Γκελαμέρης, Βίνα Σέργη, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Κώστας Καλουδιώτης
Παραγωγή: Oneiro Company
Συμπαραγωγή: ΕΡΤ, Cosmote TV
Εκτέλεση Παραγωγής: Blacklight Productions
Executive Producers: Αντόνιο Κρεσέντσι, Diane Boulanger, Τάσος Κατσάρης
Με την υποστήριξη: Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, ΕΚΟΜΕ, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, KickStarter, ΔΕΣΦΑ
Υπό την Αιγίδα: ΕΟΤ, Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, Δήμος Θεσσαλονίκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος