Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο «2ος Συμβολικός Δρόμος Καραϊσκάκης Δίστομο -Αράχωβα»

Αγώνας “αναπαράστασης” της αιφνιδιαστικής μετακίνησης του Γεωργίου Καραϊσκάκη από το Στρατηγείο του στο Δίστομο στην Αράχωβα, όπου και έδωσε την ομώνυμη νικηφόρα μάχη, έγινε την Κυριακή 27/11 συμβολικά από 10 δρομείς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την σημαντική μάχη του 1826 κατά των Τούρκων.


Πρόκειται για τον «2ο Συμβολικό Δρόμο Καραϊσκάκης Δίστομο -Αράχωβα» ανηφορικός (από τα 450 μ. του Διστόμου στα 1010 μ. της Αράχωβας) και απόστασης 15,3 χλμ, στην οποία συμμετείχαν δρομείς από την ευρύτερη περιοχη- οι εξής:
Σεχρεμέλης Αυγερινός,
Καραγιάννης Τάσος,
Μπρούζας Δημήτρης,
Λιόντος Ανδρέας,
Λιλάκος Γιάννης,
Κρομμύδας Δημήτρης,
Γκιουζέλης Νίκος,
Μπέλος Δημήτρης,
Γκελεστάθης Μάκης και
Δάλκας Λουκάς.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο «2ος Συμβολικός Δρόμος Καραϊσκάκης Δίστομο -Αράχωβα»


Ο Δρόμος καθιερώθηκε πέρυσι με απόφαση του Δημάρχου Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας Γιάννη Σταθά και ο ίδιος έδωσε την εκκίνηση και σήμερα από σπίτι που ήταν το μόνιμο Στρατηγείο του Καραϊσκάκη και των παλικαριών του, δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας, στο Δίστομο. Εκεί έφτασε μέσα στην νύχτα από την Μονή της Ιερουσαλήμ (κοντά στην Δαύλεια) ο μοναχός Παφνούτιος με εντολή του ηγούμενου, και μετέφερε στον Καραισκάκη ότι στο μοναστήρι κρυφάκουσε από τουρκαλβανούς, που διανυκτέρευαν εκεί, πως το πρωί θα έφευγαν για την Αράχωβα για να χτυπήσουν τους Έλληνες στην ευρύτερη περιοχή.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο «2ος Συμβολικός Δρόμος Καραϊσκάκης Δίστομο -Αράχωβα»

Έτσι ο αρχιστράτηγος της Ρούμελης έφυγε αστραπιαία με τους δικούς του (Σουλιώτες και άλλους) από το Δίστομο και περίμενε τους Τούρκος στην Αράχωβα και στις γύρω περιοχές, όπου και τους κατατρόπωσε.
Ο Συμβολικός Δρόμος αυτός λοιπόν που κατέληξε στον ναό του Αγίου Γεωργίου Αράχωβας, συμβολίζει την ευφυή κίνηση του Καραϊσκάκη να τολμήσει την άμεση μετακίνηση των δυνάμεων του, εκμεταλλευόμενος την έγκαιρη πληροφόρηση και διατάσσοντας τις δυνάμεις του με τον κατάλληλο και αποτελεσματικό τρόπο.


Στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου εγινε Δοξολογία όπου παρέστησαν ο βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ Λευτέρης Κτιστάκης , ο Δήμαρχος Ιωάννης Σταθάς , οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Δημάκας και Νικόλαος Ζάκκας ,η δημοτική σύμβουλος Δήμητρα Τσίρη, ο τοπικός σύμβουλος Αράχωβας Γεώργιος Χατζόπουλος, ο εκπρόσωπος του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου Λουκάς Δημάκας κ.α . Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα του Γεωργίου Καραϊσκάκη και κατάθεση στεφάνων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος