Podcast: Μια εφημερίδα και μια κοινωνία «χωρίς πυξίδα» στην Αθήνα του 2025 – «Ζήσαμε πολύ αλλόκοτες καταστάσεις και δεν τις έχουμε επεξεργαστεί»

Μια ολόκληρη εφημερίδα, η «Πυξίδα», σε νευρικό κλονισμό. Μια γενιά που οραματίζεται το μέλλον της αλλιώς και αναζητά μια πυξίδα για να μην πάρει λάθος πορεία. Η δημοσιογράφος Χριστίνα Πουλίδου, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» με τη Μαρία Γεωργίου για το νέο της βιβλίο με τίτλο «Χωρίς Πυξίδα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Είναι ένα βιβλίο «πολιτικής φαντασίας» που διαδραματίζεται στην Αθήνα του 2025, δηλαδή «αύριο». Είναι ένα τέχνασμα που σκέφτηκε η συγγραφέας, επειδή δεν ήθελε ο αναγνώστης  να αναλογίζεται εάν αυτό που διαβάζει είναι ακριβές, εάν συνέβη έτσι ή εάν συνέβη αλλιώς. Οπότε το μετέφερε σε έναν μελλοντικό χρόνο αλλά πολύ κοντινό, για να απαλλάξει τον αναγνώστη από αυτή την αμφιβολία.

Τα διλήμματα που περιγράφονται έχουν την αφετηρία τους στα χρόνια της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. «Ζήσαμε πολύ αλλόκοτες καταστάσεις, πολύ πρωτόγνωρες εμπειρίες, τις οποίες “κατάπιαμε” περίπου αναγκαστικά και δεν τις έχουμε ακόμα επεξεργαστεί. Δεν έχουμε δει τι έχει βγει από αυτές τις εμπειρίες. Προς το παρόν, αυτό που έχουμε δει, είναι ότι άλλαξε ο τρόπος της ζωής μας, έφυγαν άνθρωποι από τις πόλεις και γύρισαν στα χωριά τους, περάσαμε σε μια ψηφιακή εποχή, καθιερώθηκε η τηλεργασία. Όλα αυτά εντάξει τα ζήσαμε, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τι έχει συμβεί στο μέσα μας», ανέφερε η κυρία Πουλίδου.

Οι ήρωες είναι δημοσιογράφοι. Είναι ένα βιωματικό βιβλίο, αλλά δεν υπάρχουν αναλογίες με την πραγματικότητα. Περιγράφει μια μικρο-κοινωνία, μια κοινότητα μιας αριστερής εφημερίδας. Αυτό διευκολύνει την πλοκή γιατί έχει να κάνει με την επικαιρότητα. Οι πρωταγωνιστές «καταναλώνουν» επικαιρότητα  του διεθνούς περίγυρου που είναι ταραγμένος όπως σήμερα. Γίνονται αναφορές σε θέματα από την Κεντροαριστερά μέχρι τις σχέσεις με την Τουρκία, την Ευρώπη και τον ευρωσκεπτικισμό. Είναι οι σκέψεις που περνούν από όλους μας, όχι μόνο από τους ειδικούς. Σε όλα τα θέματα που υπάρχουν διλήμματα, οι δυο απόψεις διατυπώνονται με ακρίβεια, γίνεται δηλαδή μια «τίμια» παρουσίαση των απόψεων που έχουμε όλοι στην καθημερινότητά μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος