Πέθανε ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Array

Ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ο νονός της γαλλικής «νουβέλ βαγκ» η ενασχόληση του οποίου με θέματα που θεωρούνταν ταμπού καθώς και με νέες τεχνικές τάραξαν το κινηματογραφικό κατεστημένο και ενέπνευσαν εικονοκλάστες σκηνοθέτες δεκαετίες μετά την κορύφωση της καριέρας του στα χρόνια του 1960, πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών, έκανε γνωστό η γαλλική εφημερίδα Liberation, επικαλούμενη πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Γαλλοελβετού σκηνοθέτη.

Πέθανε ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Ο Γκοντάρ γεννήθηκε σε μια πλούσια γαλλοελβετική οικογένεια στις 3 Δεκεμβρίου 1930 στο Έβδομο Διαμέρισμα του Παρισιού. Ο πατέρας του ήταν γιατρός, η μητέρα του κόρη ενός Ελβετού που ίδρυσε την Banque Paribas, μια διάσημη επενδυτική τράπεζα.

Παντρεύτηκε δύο φορές, με τις ηθοποιούς Anna Karina και Anne Wiazemsky, οι οποίες και οι δύο πρωταγωνίστησαν σε πολλές από τις ταινίες του.

Έμελλε να γίνει ένας από τους πιο καταξιωμένους σκηνοθέτες του κόσμου, γνωστός για κλασικά έργα όπως το “Breathless” και το “Contempt”, που έσπρωξαν τα κινηματογραφικά όρια και ενέπνευσαν εικονομάχους σκηνοθέτες δεκαετίες μετά την ακμή του στη δεκαετία του 1960.

Πέθανε ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ
O Jean Luc Godard με την γαλλίδα ηθοποιό Anna Karina στο Φεστιβάλ Βενετίας του 1965 (AP Photo/Mario Torrisi)

Αφήνει πίσω του μια απολύτως θρυλική καριέρα με σχεδόν 50 ταινίες. «Το σημαντικό δεν είναι να κινηματογραφούνται τα πράγματα με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο, αλλά απλώς να κινηματογραφούνται και να μην είναι θολά», έλεγε.

Οι ταινίες του έσπασαν τις καθιερωμένες συμβάσεις του γαλλικού κινηματογράφου το 1960 και βοήθησαν να ξεκινήσει ένας νέος τρόπος δημιουργίας ταινιών, με χειροκίνητη κάμερα, jump cuts και υπαρξιακούς διαλόγους.

Πέθανε ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ
Ο ηθοποιός Michel Piccoli με τον Jean-Luc Godard στο φεστιβάλ των Καννών του 1982 (AP Photo/Jean-Jacques Levy)

Για πολλούς λάτρεις του κινηματογράφου, τα λόγια δεν είναι αρκετά: ο Γκοντάρ, με τα μαυρισμένα μαύρα μαλλιά του και τα βαριά γυαλιά του, ήταν ένας πραγματικός επαναστάτης που έκανε τους κινηματογραφιστές καλλιτέχνες, τοποθετώντας τους στο ίδιο επίπεδο με κορυφαίους ζωγράφους και λογοτέχνες.

«Δεν είναι από πού παίρνεις τα πράγματα – είναι προς τα πού τα πας», είπε κάποτε ο Γκοντάρ.

Πέθανε ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Ο Quentin Tarantino, σκηνοθέτης των “Pulp Fiction” και “Reservoir Dogs” στη δεκαετία του 1990, αναφέρεται συχνά ως μια από τις πιο πρόσφατες γενεές της παράδοσης κάμψης των ορίων που ξεκίνησε ο Γκοντάρ.

«Ο τελευταίος μεγάλος μοντερνιστής του 20ου αιώνα είναι νεκρός», γράφει η Guardian. «Στα τελευταία του, ο Jean-Luc Godard είχε καταλήξει σαν ένας χαρισματικός αλλά απομακρυσμένος ηγέτης αίρεσης. Ήταν λες και ο Τσε Γκεβάρα είχε αποφύγει τη δολοφονία και είχε γεράσει κρυμμένος στη ζούγκλα της Βολιβίας: λιγότερο ορατός, λιγότερο σημαντικός, αλλά ακόμα ικανός να σχεδιάζει από μακριά εκείνες τις ληστείες τραπεζών και τις θεαματικές πράξεις ένοπλης αντίστασης που θύμιζαν στους ανθρώπους την επαναστατική του αποστολή».

Πέθανε ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ
Ο Jean-Luc Godard στη Φρανκφούρτη το 1995 (AP Photo/Bernd Kammerer, file)

Η αλήθεια είναι ότι ο Γκοντάρ δεν ήταν είδωλο για όλους. Ο Καναδός σκηνοθέτης Xavier Dolan, ο οποίος στα 25 του μοιράστηκε ένα βραβείο με έναν Γκοντάρ που είχε πατήσει τα 80 στο φεστιβάλ των Καννών το 2014, προκάλεσε εξίσου με τον Γκοντάρ, αποκαλώντας τον «ο γκρινιάρης γέρος» και «όχι δικός μου ήρωας».

Ο Γκοντάρ υπήρξε πράγματι μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, όπως καταδεικνύει και στο ντοκιμαντέρ της «Πρόσωπα Και Ιστορίες» η φίλη του, Ανιές Βαρντά, σοκαρισμένη που δεν της άνοιξε ποτέ την πόρτα όταν εκείνη θέλησε να του μιλήσει για τον θάνατο του συζύγου της. Όμως αργότερα, τον δικαιολόγησε και η ίδια, λέγοντας πως ήταν «ένας μοναχικός φιλόσοφος, ένας εφευρέτης».

Με πληροφορίες από: Reuters, Liberation, Guardian, Far Out Magazine

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος