Πέθανε ο Χάρι Μπελαφόντε σε ηλικία 96 ετών

Ο Χάρι Μπελαφόντε, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός που ξεκίνησε με καριέρα του στον χώρο του θεάματος πριν στραφεί στoν πολιτικό ακτιβισμό, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 96 ετών. Ο Μπελαφόντε έγινε διάσημος στο Χόλιγουντ τη δεκαετία του 1950 με τις επιτυχίες του Day-O (The Banana Boat Song) και Jump in the Line.

Αυτή η επιτυχία οδήγησε τελικά σε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες όπως Carmen Jones και Island in the Sun. Καθώς όμως γινόταν όλο και περισσότερο γνωστό το όνομά του, ο Μπελαφόντε άρχισε να μιλάει κατά του ρατσισμού που βίωνε στο Χόλιγουντ.

Υπήρξε πολέμιος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Με δημόσιες δηλώσεις του αντιτάχτηκε στο εμπάργκο των ΗΠΑ για την Κούβα, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στην εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα. Επανειλημμένα επικρότησε τον Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο επισκέφτηκε στην Κούβα.

Γεννημένος στο Χάρλεμ από Τζαμαϊκανή μητέρα και πατέρα από τη Μαρτινίκα, ο τραγουδιστής και ηθοποιός πέρασε μέρος της παιδικής του ηλικίας στη Τζαμάικα πριν επιστρέψει στη Νέα Υόρκη.

Με αφορμή την ονομασία βιβλιοθήκης στη Νέα Υόρκη με το όνομά του ο ίδιος είχε δηλώσει τότε: «Την 1η Μαρτίου πριν από 90 χρόνια, γεννήθηκα εκεί. Το Χάρλεμ κατέχει μία πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και είναι τιμή μου που θα έχω ένα ξεχωριστό μέρος στην περιοχή. Μία βιβλιοθήκη είναι το μέρος, στο οποίο οι άνθρωποι συναντιούνται, μαθαίνουν για τον κόσμο και ανακαλύπτουν νέες ιδέες[…] Είμαι αισιόδοξος ότι όταν οι άνθρωποι θα έρχονται σε αυτό το κτίριο που θα φέρει τώρα το όνομά μου, θα εμπνέονται για να μάθουν μερικές από τις αγαπημένες αναζητήσεις μου – μουσική, συγγραφή και κοινωνική δικαιοσύνη».

Το άλμπουμ του, Calypso, λέγεται ότι ήταν το πρώτο από μεμονωμένο καλλιτέχνη που πούλησε περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντίτυπα, αφού έφτασε στην κορυφή του Billboard Album Charts το 1956 και παρέμεινε εκεί για περισσότερες από 30 εβδομάδες.

Και μέχρι το 1959, ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος μαύρος καλλιτέχνης στην αμερικανική ιστορία, με συμβόλαια για εμφανίσεις στο Λας Βέγκας, στο Greek Theater του Λος Άντζελες και στο Palace της Νέας Υόρκης.

Πέθανε ο Χάρι Μπελαφόντε σε ηλικία 96 ετών
(AP Photo/Horace Cort)

Πηγές: Reuters, ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, AFP, Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος