«Πέρα δια χειρός Ακύλα Μήλλα»: Έκθεση για τη μεγάλη οδό του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη

Εγκαινιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων η έκθεση «Πέρα δια χειρός Ακύλα Μήλλα», που παρουσιάζει τη Μεγάλη οδό του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη όπως ήταν μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου.

Την έκθεση, που υλοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και εντάσσεται στο μεγάλο Φεστιβάλ της πόλης Athens City Festival και στο πρόγραμμα Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens, επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης και Σύμβουλος του Δημάρχου για τον Πολιτισμό. Σε αυτή παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μεγέθυνση τα χειροποίητα σχέδια του Ακύλα Μήλλα, με τρόπο που επιτρέπει στο θεατή να σχηματίσει μια εικόνα του κεντρικότερου δρόμου της πλέον κοσμοπολίτικης και πολυπολιτισμικής συνοικίας της Πόλης, στην πιο ευημερούσα εποχή της.

Η Οδός του Πέρα αρχίζει από την πλατεία Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, και φτάνει μέχρι τον Γαλατά. Κατά μήκος της οδού υπάρχει πλήθος ιστορικών κτιρίων του 19ου αιώνα, κατά κύριο λόγο σε νεοκλασικό ρυθμό, όπως, μεταξύ άλλων, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, το Σισμανόγλειο Μέγαρο, το Λύκειο του Γαλατά (ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Πόλη) και η καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα.

«Πέρα δια χειρός Ακύλα Μήλλα»: Έκθεση για τη μεγάλη οδό του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη

Η δήλωση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη

«Η έκθεση, μέσα από τα σχέδια του σημαντικού ιατρού, ιστοριοδίφη και συγγραφέα Ακύλα Μήλλα «αναβιώνει» την ατμόσφαιρα του δρόμου. Αποτελεί ένα κεφάλαιο της μεγάλης ιστορίας του Ελληνισμού, στην οποία πρωταγωνιστεί η μνήμη. Αφορά όχι μόνο στον τόπο αλλά και στις ανθρώπινες σχέσεις μίας πολυπολιτισμικής κοινότητας που αποτελούσε νησίδα δυτικού πολιτισμού στην Ανατολή.

Ταυτόχρονα, η έκθεση είναι ένας φόρος τιμής στο έργο του κ. Ακύλα Μήλλα, μίας προσωπικότητας που, πέρα από το επιστημονικό και συγγραφικό της έργο, αφιερώνει τον χρόνο του στην ανασύσταση, με τον πλέον λεπτομερή και καλλιτεχνικό τρόπο, της εμβληματικής παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στην ευρύτερη Ανατολή.»

«Πέρα δια χειρός Ακύλα Μήλλα»: Έκθεση για τη μεγάλη οδό του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη

Η έκθεση περιλαμβάνει επιπλέον οπτικοακουστικό υλικό από την ευρύτερη περιοχή με πλούσιο ιστορικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Η ιστορική τεκμηρίωση κτιρίων, αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, αλλά και ταμπελών και σφραγίδων των καταστημάτων της περιοχής παρουσιάζεται με τη μορφή φωτογραφιών, κειμένων, βίντεο, σκίτσων και επιπρόσθετου πρωτότυπου συνοδευτικού υλικού. Παράλληλα, εκτίθενται και μικρογραφίες κτιρίων του διάσημου ιστορικού δρόμου, ειδικά εκτυπωμένα υπό κλίμακα, σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Ο Ακύλας Μήλλας (γεν. 1934 στην Πόλη), είναι γιατρός, ιστοριοδίφης και συγγραφέας. Στα περίφημα βιβλία του αποτυπώνεται μια πλούσια συλλογή κτηρίων, ενσφράγιστων εγγράφων και εντύπων, μικρασιατικών κυρίως κοινοτήτων και ενοριών, τεκμηριωμένη με φωτογραφικό υλικό και σκίτσα. Δημιουργώντας ένα σημαντικό αρχείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού αλλά και γενικότερα του διεθνούς και ετεροδόξου μόνιμου πληθυσμού της, ο Ακύλας Μήλλας αναδεικνύει τόσο το υψηλό πνευματικό και πολιτισμικό επίπεδο των κατοίκων της Πόλης, όσο και τα ιδιαίτερα και άγνωστα, σήμερα, στους περισσότερους, στοιχεία της καθημερινότητάς τους. Η Ακαδημία Αθηνών τον έχει τιμήσει με το Χαλκούν Μετάλλιο για την Προσφορά του.

«Πέρα δια χειρός Ακύλα Μήλλα»: Έκθεση για τη μεγάλη οδό του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο διαλέξεις στο χώρο της έκθεσης:

  • Το Σάββατο 13 Μαΐου, 12:00 – 14:00, ο αρχιτέκτονας Σάββας Τσιλένης με θέμα: «Ο πολεοδομικό σχηματισμός του Ίσου Δρόμου του Πέραν»
  • Tο Σάββατο 27 Μαΐου, 12:00 – 14:00, ο ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ, Ι. Θ. Ευδοκιμίδης με θέμα: «Η εικονική αναπαράσταση της μνήμης».

Με αφορμή την έκθεση, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μίλητος ομότιτλο βιβλίο, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.

Πληροφορίες Έκθεσης

Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Μαΐου

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00 Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων: Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης – Θησείο
Πληροφορίες: 210 3452150, στάση Μετρό: Κεραμεικός

Athens City Festival

Το Athens City Festival είναι το μεγάλο φεστιβάλ της πόλης που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων, για κατοίκους και επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους.

Από την 1η ως τις 31 Μαΐου οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν με περισσότερες από 200 ξεχωριστές δράσεις. Ειδικές περιηγήσεις και βραδιές γαστρονομίας θα μας επανασυστήσουν τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα, αθλητικές δράσεις θα δώσουν ρυθμό στα πάρκα, συναυλίες, dj set και events θα γεμίσουν νότες τις στοές και τους δρόμους της πόλης.

Σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς, τις δημιουργικές ομάδες, και τον καλλιτεχνικό κόσμο της Αθήνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος