PEN Greece: Εκπαιδευτικά σεμινάρια δημιουργικής γραφής από καταξιωμένους λογοτέχνες

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων ποίησης, θεάτρου, παιδικής λογοτεχνίας και πεζογραφίας ενηλίκων από το PEN Greece ξεκινά τον Οκτώβριο 2022 και θα διαρκέσει εώς τον Φεβρουάριο 2023

Το PEN Greece, επίσημο παράρτημα του PEN International στην Ελλάδα, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια από καταξιωμένους λογοτέχνες και επαγγελματίες του χώρου.

Με γνώμονα την ποιότητα και την αγάπη για τη λογοτεχνία και την τέχνη γενικότερα, το PEN Greece φιλοδοξεί να προάγει τη συγγραφική πρόοδο των συμμετεχόντων στα επιμορφωτικά αυτά σεμινάρια, αναδεικνύοντας τις λογοτεχνικές τους ικανότητες, αλλά και να συνεισφέρει στην καλλιέργεια όσων ενδιαφέρονται και αγαπούν το θέατρο, τη σκηνοθεσία, την παιδική πεζογραφία αλλά και τη λογοτεχνία ενηλίκων και την ποίηση.

Οι 4 επιμέρους ενότητες των σεμιναρίων

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων Ποίησης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, μέσω εισηγήσεων από τους διδάσκοντες, όσο και σε πρακτικό, με σειρά ασκήσεων και διαδραστικών διαλόγων που στοχεύουν στην κατανόηση και στην εμπέδωση των πληροφοριών και εν τέλει στην ανάπτυξη και διερεύνηση της προσωπικής ποιητικής γλώσσας του κάθε ατόμου.

Το θέατρο και η σκηνοθεσία αποτελούν μια μορφή τέχνης που δίνει την ευκαιρία στον συμμετέχοντα να εκφραστεί και να αποκτήσει γνώσεις γύρω από τον ρόλο του σκηνοθέτη, του ηθοποιού αλλά και του θεατή. Η θεατρική γραφή αλλά και η θεατρική κριτική και οι σκηνοθετικές οδηγίες αναπτύσσονται στο σεμινάριο, με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων των συμμετεχόντων και την κατανόηση της σημασίας τους στη θεατρική εκφραστική.

Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της παιδικής λογοτεχνίας, ο τρόπος που εξελίσσεται η πλοκή, η δομή ενός μεγάλου κειμένου, το χτίσιμο των χαρακτήρων, αλλά και ο τρόπος που η Ιστορία μπορεί να ενσωματωθεί στην αφήγηση θα αναλυθούν ενδελεχώς κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου για την παιδική λογοτεχνία, καθώς είναι τα θεμελιώδη στοιχεία που κάνουν τη συγγραφή παιδικού βιβλίου εξαιρετικά σημαντική.

Από το διήγημα στη νουβέλα και από τη νουβέλα στο μυθιστόρημα η πεζογραφία ενηλίκων αποτελεί πάντα τη θεμέλιο λίθο της λογοτεχνίας. Στο σεμινάριο για την πεζογραφία ενηλίκων θα αναλυθούν εκτεταμένα οι αφηγηματικές τεχνικές, τα οφέλη της αναγνωστικής εξάσκησης, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει ο δημιουργός την αφηγηματική φωνή, το στήσιμο των ηρώων, η σημασία να αναπτύξει το προσωπικό του ύφος ο κάθε συμμετέχων, το δέσιμο της πλοκής, οι δυνατότητες και οι περιορισμοί της νουβέλας, οι ιδέες, η έμπνευσή τους και η ανάπτυξή τους τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη.

Εισηγητές των σεμιναρίων είναι οι: Κατερίνα Μαλακατέ, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Τέσυ Μπάιλα, Χρήστος Οικονόμου, Χρήστος Χρυσόπουλος, Αγγελική Δαρλάση, Σίσσυ Δουτσίου, Παυλίνα Μάρβιν, Κωνσταντίνος Μπούρας, Ηλίας Φραγκάκης, Μαρία Κουλούρη, Ελένη Γεωργοστάθη, Βασίλης Παπαθεoδώρου, Κώστας Στοφόρος

Η διδασκαλία θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες και θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν ενδιαφερόμενοιι απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Η πλατφόρμα ZOOM είναι φιλική προς τον χρήστη, επιτρέπει τη χρήση είτε από υπολογιστή είτε από smartphone και διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για τη ζωντανή παρακολούθηση της διδασκαλίας και την ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευόμενων.

Για τις εγγραφές στα σεμινάρια  παρακαλείστε στείλτε  e-mail στο: secretary@pen-greece.org και θα σας σταλούν αναλυτικές οδηγίες.

*Όλα τα σεμινάρια του PEN Greece απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ