Πανόραμα: Μία βιντεολέσχη που ακόμα αντιστέκεται

Μια τυχαία επίσκεψη, και ήταν στα γενέθλια του. 35 χρόνια μετρούσε και έμπαινε στα 36. Το βίντεο κλαμπ Πανόραμα στο Ίλιον, γεννήθηκε στο ζώδιο των ιχθύων το 1987, προσδιορίστηκε ως βιντεολέσχη και μέχρι σήμερα κατάφερε να επιβιώσει τον όλεθρο δύο σημαντικών κρίσεων του κλάδου, αυτής που ήρθε στις απαρχές της ιδιωτικής τηλεόρασης, και της δεύτερης που ορίζει ένα προδιαγεγραμμένο τέλος του μεγαλείου τους… ή και όχι.

Με μια τούρτα στο χέρι, δυο γενιές, πατέρας και γιός, γιορτάζουν τα ένδοξα χρόνια. Δεν υπάρχει απογοήτευση στο πρόσωπο τους· είναι χαρούμενοι για τα όμορφα χρόνια που τους χάρισε αυτή η επιχείρηση. Μοιράζουν ευχαριστώ στους πελάτες που μέχρι σήμερα, αν και κατά πολύ λιγότεροι, δεν τους έχουν εγκαταλείψει. «Προχθές έκανα μια εγγραφή νέου μέλους» θα πει ο γιός, γνωρίζοντας όμως ότι πλέον νέες εγγραφές κάνουν μόνο όσοι ψάχνουν για συγκεκριμένο λόγο ταινίες που δεν είναι διαθέσιμες on line. «Αν το κράτος έκανε κανονική παρέμβαση στην πειρατεία, και αυτή η κρίση θα μπορούσε να ξεπεραστεί».

Πανόραμα: Μία βιντεολέσχη που ακόμα αντιστέκεται

Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ήρθε η άτυπη νομιμοποίηση της πειρατείας στις συνειδήσεις των πελατών. Αρχικά, ντρέπονταν να μιλήσουν για παράνομες ταινίες που κατέβαζαν στους μέχρι πρότινος φίλους που είχαν αποκτήσει πίσω από τον αποθηκευτικό χώρο κασετών και DVD των βίντεο-κλαμπ· όταν όμως ήρθε το lock down και οι νόμιμες πλατφόρμες έκαναν νόμιμους και παράνομους θεατές ταινιών να αισθάνονται ότι η θέαση σε άυλο μέσο είναι μονόδρομος, έπεσε και αυτός ο τοίχος.

«Ένας πελάτης μου που έφυγε για κάποιο διάστημα στη Γερμανία μου είπε ότι προσπάθησε εκεί να κατεβάσει μια ταινία παράνομα και κατέληξε στο δικαστήριο πληρώνοντας ένα μεγάλο ποσό», ανέφερε ο γιος, θέλοντας να θίξει τα ελλιπή μέτρα από πλευράς της πολιτείας. Όμως ήταν μέρα γιορτής και τίποτα δεν έδειχνε να είναι ικανό να τους ρίξει.

Δύο πελάτες έρχονται για να επιστρέψουν ταινίες και βιντεοπαιχνίδια· ναι, αρκετοί από τους ενεργούς πελάτες νοικιάζουν και παιχνίδια. «Και αυτό φοβάμαι θα εκλείψει αφού πιά υπάρχει δυνατότητα να είσαι συνδρομητής και να σου παρέχονται όπου και αν βρίσκεσαι τα βιντεοπαιχνίδια που θες», θα πει. «Οι περισσότερες εταιρίες έχουν κλείσει, πλέον υπάρχει μόνο ένας Έλληνας διανομέας. Ευτυχώς όμως μπορούμε να προμηθευόμαστε ταινίες γνήσιες και από το εξωτερικό ώστε να ανανεώνουμε συχνότερα την ταινιοθήκη μας».

Πανόραμα: Μία βιντεολέσχη που ακόμα αντιστέκεται

Σε ένα χώρο με πολλές αντιξοότητες υπάρχει μια ακτίδα φωτός που λέγονται οικογενειακές επιχειρήσεις βιντεολεσχών. «Είμαστε από τους τυχερούς γιατί το κατάστημα είναι ιδιόκτητο και αυτό μας δίνει ένα περιθώριο να παραμείνουμε ανοιχτοί μέχρι το τέλος και να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας» θα πει ο ιδρυτής της επιχείρησης, που, θα συμφωνήσει μαζί μου ότι η πολιτεία, ενώ θα μπορούσε όπως και στις περισσότερες χώρες να τους προστατέψει από την ξέχειλη παρανομία, προτίμησε να μη βρέξει τα πόδια αφήνοντας το ψάρι να δείχνει το δρόμο στους μεγαλοκαρχαρίες. «Εγώ έχω πλέον συνταξιοδοτηθεί αλλά η συνήθεια βλέπεις με φέρνει να έρχομαι. Κάποιες φορές λέω στη γυναίκα μου», που ακόμα εργάζεται στο κατάστημα, «μπήκαμε νέοι όταν παντρευτήκαμε και θα πάρουμε και οι δύο σύνταξη από αυτή την επιχείρηση».

Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι από τα λίγα που διατηρεί τα περισσότερα φορμάτ που κυκλοφόρησαν. Μπορείτε να βρείτε εκεί DVDBluray, 4Κ ταινίες και παιχνίδια για κάθε κονσόλα, όλα γνήσια. Όσο για τις βιντεοκασέτες που έχουν απομείνει, διατίθενται σε συλλέκτες. «Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από την άλλη πλευρά της Αττικής για να βρουν τη βιντεοκασέτα που λείπει από τη συλλογή τους. Είχαμε τεράστια ποικιλία, πλέον τις πουλάμε αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον στην ενοικίαση τους». Θα συμπληρώσω ότι η πώληση κασετών είναι άτυπα μια νέα μορφή ενοικίασης αφού αλλάζει χέρια και τιμές: όσο πιο πολύ κρατάς κρυμμένο και σε καλή κατάσταση μια βιντεοκασέτα, τόσο ανεβαίνει η αξία της στη μεταπώληση.

Πανόραμα: Μία βιντεολέσχη που ακόμα αντιστέκεται

Η περιοχή πριν από 10 χρόνια είχε πάνω από 20 καταστήματα. Τώρα, το κατάστημα «Πανόραμα» στο Ίλιον κερδίζει επάξια ένα κινηματογραφικό τίτλο αφού στην περιοχή είναι οι «τελευταίοι (αισιόδοξοι και ευγνώμονες) των Μοϊκανών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος