Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023: Πολεμήστε την πλαστική ρύπανση

Στην μεγάλο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης είναι αφιερωμένη η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Φέτος στην 50η επέτειο το σύνθημα είναι #BeatPlasticPollution. Συνολικά παράγονται περίπου 430 εκατομμύρια τόνους πλαστικού το ετησίως, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι βραχύβια προϊόντα που σύντομα μετατρέπονται σε απόβλητα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μόνο στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν ετησίως 11.500 τόνοι πλαστικών. Κι ό, τι «καταλήγει» στη θάλασσα δεν μένει εκεί αλλά επιστρέφει στον ίδιο μας τον οργανισμό.

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα των πλαστικών;

Η πλαστική ρύπανση μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή, την υγεία και την ευημερία μας καθώς επίσης και στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, οι τρέχουσες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία θα μειώσουν μόνο τον ετήσιο όγκο του πλαστικού που ρέει στους ωκεανούς κατά 8% έως το 2040.

Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της πλαστικής ρύπανσης φτάνει τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως.

Το πλαστικό είναι ενσωματωμένο σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής. Βρίσκεται στα αυτοκίνητα, στα σπίτια, στις ιατρικές συσκευές, στα ρούχα καθώς επίσης και στα σαμπουάν. Αν και μεγάλο μέρος της ρύπανσης από πλαστικό από τα μέσα ενημέρωσης, επικεντρώνεται σε εικόνες της άγριας ζωής που πνίγεται από πλαστικές σακούλες, η πραγματικότητα είναι ότι η πλαστική ρύπανση είναι πολύ πιο ύπουλη. Μεγάλο μέρος της πλαστικής ρύπανσης δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι.

Είναι τα λεγόμενα μικροπλαστικά που είναι μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού, μήκους μικρότερου των 5 χιλιοστών, που μολύνουν το έδαφος, τα αποθέματα νερού και τα σώματά μας.

Γιατί το πλαστικό είναι τόσο δημοφιλές;

Eίναι σχετικά φθηνό να παραχθεί, είναι ανθεκτικό, εύκαμπτο και εύκολο στη μεταφορά. Κατασκευάζεται από ορυκτά καύσιμα και ξεκίνησε να παράγεται μαζικά κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Η παραγωγή πλαστικού αυξήθηκε κατά τα τελευταία 50 χρόνια και αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, η πλαστική ρύπανση πρόκειται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2060. Για το αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να μεταβούμε σε μια υγιέστερη, πιο οικονομικά βιώσιμη κυκλική οικονομία το συντομότερο δυνατό.

Δράσεις για ελάττωση του προβλήματος – Τι μπορείτε να κάνετε

Οι ατομικές δράσεις στηρίζουν την απαιτούμενη συστημική αλλαγή για τη μετάβαση σε μια οικονομία λιγότερο εξαρτώμενη από το πλαστικό.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Συνεργαστείτε εθελοντικά με τοπικές ομάδες καθαρισμού από πλαστικά
  • Δωρίστε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που εργάζονται για την επίλυση της πλαστικής ρύπανσης
  • Αλλάξτε τη συμπεριφορά σας για να αποφεύγετε τα πλαστικά μιας χρήσης όποτε είναι δυνατόν
  • Φέρτε τις δικές σας σακούλες στο παντοπωλείο και αποφύγετε την αγορά υπερσυσκευασμένων προϊόντων
  • Αγοράστε αντικείμενα με εκτεταμένες εγγυήσεις που μπορούν να επισκευαστούν και ανακυκλώστε το προϊόν όταν φτάνει στο τέλος της ζωής του

ΠΗΓΗ: UN Environment Programme

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος