Π. Κατσαρίδης στο Πρώτο: Πώς παίρνουν το ρίσκο ηθοποιοί να μην εμβολιάζονται; – Είναι απροστάτευτοι – Δεν είναι κοινωνικός ρατσισμός (audio)

«Όπως είναι δικαίωμα ενός εργαζομένου – ηθοποιού να μην εμβολιαστεί, έτσι είναι επιλογή και ενός άλλου ηθοποιού να μη θέλει να βρεθεί στη σκηνή με έναν άνθρωπο και να ρισκάρει την υγεία του και την ασφάλειά του. Όπως είναι και επιλογή ενός παραγωγού και ενός σκηνοθέτη, να πει ότι για το καλό του συνόλου της ομάδας, οφείλουμε να είμαστε εμβολιασμένοι, γιατί αυτό είναι που υπερτερεί και πρέπει να γίνει».

Αυτό τόνισε ο Πάνος Κατσαρίδης, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία «Θεατρικές Σκηνές» που διαχειρίζεται μεγάλα θέατρα όπως το Παλλάς και το Ήβη, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, σχολίασε την υπόθεση της αποχώρησης του Άρη Σερβετάλη από την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστούσε.

Όπως είπε, το συγκεκριμένο θέατρο λειτουργούσε από την αρχή ως μεικτός χώρος, σε αντίθεση με το 99% των υπολοίπων κλειστών θεάτρων που λειτουργούν ως χώροι αποκλειστικά για εμβολιασμένους. «Ξέρω ότι εξαρχής αυτοί οι άνθρωποι διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική θεατρική αγορά. Εμείς ως παραγωγοί, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε έναν ηθοποιό να εμβολιαστεί, δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, δεν μας καλύπτει ο νόμος. Ωστόσο, νομίζω ότι προέχει η κοινωνική ευθύνη και η προσωπική ευθύνη του καθενός», επεσήμανε.

«Και στην τελική, οι θεατές είναι επιλογή τους εάν θα πάνε στο θέατρο, αλλά οι εργαζόμενοι δεν έχουμε επιλογή. Πρέπει να δουλέψουν», ξεκαθάρισε.

Πρόσθεσε ότι οι ηθοποιοί είναι από τα λίγα επαγγέλματα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με μάσκα. «Εμείς πριν ξεκινήσουμε πρόβες για την παράσταση, ζητήσαμε να μάθουμε τις προθέσεις των συντελεστών και των καλλιτεχνών ως προς αυτό το ευαίσθητο θέμα που είναι και προσωπικό δεδομένο. Ζητήσαμε να μας ενημερώσουν εάν έχουν σκοπό να εμβολιαστούν, εάν έχουν ήδη εμβολιαστεί ή εάν έχουν νοσήσει. Επιλέξαμε να προχωρήσουμε μόνο με εμβολιασμένους και έχουμε σήμανση στα θέατρά μας, ότι είναι covid free ο χώρος και όλο το προσωπικό. Αλλά αυτό είναι θέμα επιλογής. Δεν παίρνεις έναν άνθρωπο και μετά τον διώχνεις. Επίσης  είναι αδιανόητο να αναγκάζουμε τον κόσμο να στέκεται στις ουρές για να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και εμείς να είμαστε ανεμβολίαστοι», συμπλήρωσε.

Παραδέχθηκε πως θα απέφευγε σε αυτή τη συγκυρία να συνεργαστεί με έναν ανεμβολίαστο ηθοποιό, εκτός εάν θα ήταν για μονόλογο. «Πώς παίρνουν αυτό το ρίσκο, ειδικά μέσα σε πολυπρόσωπους θιάσους, με ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες; Δεν ξέρω πραγματικά», είπε, τονίζοντας ότι «δεν είναι σωστό να μιλάμε για κοινωνικό ρατσισμό και να διχαζόμαστε, αφού έχουμε πανδημία, μι κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρίδη, το ελληνικό θέατρο ζει πρωτοφανείς καταστάσεις, και είναι πολύ δύσκολο να επιβιώνει, καθώς από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, τα κλειστά θέατρα δούλεψαν μόλις για 15 ημέρες με 30% πληρότητα. «Κληθήκαμε να επιστρέψουμε με μια κανονικότητα μετά από ουσιαστικά 1,5 χρόνο απραγίας και καταστροφής, σε μια νέα συνθήκη. Έπρεπε λοιπόν να προσαρμοστούμε στα δεδομένα εκείνα που επιτρέπουν να έχουμε μια βιωσιμότητα και μια λειτουργία. Ο δρόμος για να δουλέψουμε μόνο για τους εμβολιασμένους θεατές, ως αμιγής χώρους, ουσιαστικά είναι μονόδρομος, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Δηλαδή, έχουμε 100% πληρότητα και ένα καθεστώς ασφάλειας για τους θεατές. Σε μια πανδημία δεν υπήρχε άλλος δρόμος», υπογράμμισε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι «αναγκαστήκαμε να λειτουργήσουμε ως αμιγείς χώροι, όχι γιατί θέλαμε να αποκλείσουμε μια μερίδα του κοινού ή γιατί θέλαμε να αναγκάσουμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί, αλλά επειδή μέσα σε μια συνθήκη πανδημίας, έπρεπε να συμπορευθούμε και να λειτουργήσουμε με βάση αυτό που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά μας και την ασφάλειά μας».

Ο θεατρικός επιχειρηματίας διευκρίνισε ότι από το θέατρο ζουν πολλές οικογένειες και όχι μόνο οι πρωταγωνιστές και οι ηθοποιοί, καθώς υπάρχουν – μεταξύ άλλων – τεχνικοί, προμηθευτές, τεχνικοί, συντελεστές για σκηνικά και ρούχα, ταξιθέτες, ταμίες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος