Όταν τα όνειρα του Χοδορόφσκι εμπνέουν άλλους δημιουργούς, το The Incal γίνεται πραγματικότητα

Array

Αν και πρόκειται για έναν μεγάλο λάτρη του φανταστικού, ο Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι έχει και τα δύο πόδια του στο έδαφος. Ξέρει ότι η ζωή είναι μικρή και πλέον προτιμά να βλέπει τα όνειρα και τα προσχέδια του να τα πραγματοποιούν άλλοι παρά να μένουν ως ανολοκλήρωτες ιδέες και σημειώσεις χαντακωμένες στο μυαλό ή τις σελίδες ενός σημειωματάριου.

Όταν τα όνειρα του Χοδορόφσκι εμπνέουν άλλους δημιουργούς, το The Incal γίνεται πραγματικότητα
@AP Photo/Eduardo Verdugo

Ο εκκεντρικός κινηματογραφιστής της άτυπης τριλογίας «El Topo», «La montaña sagrada» και «Santa sangre», έχοντας κάτω από δέκα ταινίες στο βιογραφικό του (οι δύο από αυτές, αυτοβιογραφικές, το «Ο Χορός της Πραγματικότητας» και «Ποίηση χωρίς τέλος» -την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Ertflix σε αυτόν τον σύνδεσμο  που βρήκαν κινηματογραφική διανομή στη χώρα μας), σηματοδότησε πολλές δημιουργικές αλλαγές στον ισπανόφωνο κινηματογράφο αλλά και το γαλλικό θέατρο.

Όταν τα όνειρα του Χοδορόφσκι εμπνέουν άλλους δημιουργούς, το The Incal γίνεται πραγματικότητα

Οι μετα-χίπικες θεατρικές δράσεις του αλλά και οι σπάνιας σκληρότητας ταινίες του πρώτου μέρους της καριέρας τους, τον έκαναν να είναι αγαπητός και ξεχωριστός ανάμεσα στους σπουδαιότερους κινηματογραφικούς διανοητές της εποχής μας. Ο Ντενίς Βιλνέβ, για παράδειγμα, που σκηνοθέτησε το πρόσφατο Dune, ήταν βαθύτατα εμπνευσμένος από τα προσχέδια του Χοδορόφσκι που είχε αναλάβει αρχικά να σκηνοθετήσει. Ο Ντάριο Αρτζέντο, ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ και ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο τον θεωρούν σημαντική αναφορά στην 7η τέχνη.

Όταν τα όνειρα του Χοδορόφσκι εμπνέουν άλλους δημιουργούς, το The Incal γίνεται πραγματικότηταΟι ταινίες του Χοδορόφσκι έβρισκαν δύσκολα χρηματοδότες και ακόμα πιο δύσκολα διανομή. Η πρωτοποριακή ματιά του στα γεγονότα, η χρήση της βίας αλλά και οι απόκοσμοι πρωταγωνιστές του, τρόμαζαν τη mainstream κοινότητα της εποχής. Ίσως και αυτός να ήταν ο βασικός λόγος που άφηνε εφτά με δέκα χρόνια κενό ανάμεσα στις περισσότερες ταινίες του και γέμιζε τον χρόνο του με τη συγγραφή σεναρίων για κόμικς. Τα κόμικς, για τα οποία έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους σχεδιαστές του κόσμου, ήταν σαν μικρογραφίες των ονείρων του, ταινίες που δεν είχε τον προϋπολογισμό -ή την πειθώ στην περίπτωση των χρηματοδοτών- να ολοκληρώσει για τη μεγάλη οθόνη.

Όταν τα όνειρα του Χοδορόφσκι εμπνέουν άλλους δημιουργούς, το The Incal γίνεται πραγματικότητα

Μαζί με τον Moebius, έφτιαξαν την εμβληματική γραφική νουβέλα «The Incal» που ενέπνευσε τον βραβευμένο με Όσκαρ Τάικα Γουαϊτίτι (δημιουργό του Jojo Rabbit) και αποφάσισε να το κάνει ταινία. Ο Τάικα ήδη έχει υπογράψει τη σκηνοθεσία της νέας ταινίας του Thor, είναι προ των πυλών ενός νέου Star Wars αλλά και της κινηματογραφικής μεταφοράς του Flash Gordon. Τί άραγε τον κινητοποίησε ώστε να θελήσει να προσθέσει ένα ακόμα πρότζεκτ σαν αυτό του Χοδορόφσκι στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμά του; Μα φυσικά το όνειρο πίσω από την ιστορία.

Όταν τα όνειρα του Χοδορόφσκι εμπνέουν άλλους δημιουργούς, το The Incal γίνεται πραγματικότηταΒλέπετε ο Τάικα φημίζεται για την ικανότητα του να αφηγείται αντισυμβατικά θρύλους και ιστορίες που τις έχουμε συνηθίσει με μία προσδιορισμένη ανάγνωση. Ο Χοδορόφσκι πάλι, εμπνέεται από τα ίδια του τα όνειρα -δηλαδή τις διαστρεβλωμένες πλευρές του ρεαλισμού που απελευθερώνονται στον ύπνο- για να γράψει ιστορίες για τα κόμικς του.

Τι είναι όμως το Incal;

Κατά τον συγγραφέα που επιβεβαιώνει ότι η ιστορία πηγάζει από ένα όνειρο του, είναι ένα μυστικιστικό τεχνούργημα το οποίο θα αποκτήσει ο διαγαλαξιακός ντετέκτιβ Τζον Ντιφούλ και θα γίνει το όπλο του για να μεταμορφωθεί σε ήρωας.

Το σενάριο γράφουν ήδη ο Γουαϊτίτι μαζί με τους Τζεμέιν Κλεμέντ και Πίτερ Γουόρεν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος